|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Тодор (Тошко)
|
|
|
Пацко ме подсети че трябва да пишем и да пускаме разказа на Вики.
Ето осмия ден
http://komine2015.blogspot.bg/2015/08/18072015.html
Дветия ден
http://komine2015.blogspot.bg/2015/09/19072015.html
Десетия ден
http://komine2015.blogspot.bg/2015/09/20072015.html
За десетия ден мога само да кажа, че много страх брах, притеснявах се за Вики, да не падне и да приключим там, на най-хубавия участък.
Тя от своя страна се притеснявала за мен.
За това може би вървяхме на растояние един от друг тогава.
Пак ще отидем там, с по-малки раници. Спомените трябва да се опресняват, това ни кара да повтаряме местата на които са най-силни.
Нямам търпение да дойде събота и неделя и да сме някъде там, още нямам идея за другото голямо приключение, но като му дойде времето ще изплува в главата ми.
Искам само да съм в планината и да се срещам с приятели.
|
|
|
Нед Сеп 13, 2015 10:44 am |
|
 |
SakatOrel
|
|
|
Първи организиран велопоход - Ком-Емине 2015
Поклон за Станимир и за това, което направи въпреки метеорологичните условия за втора поредна година.
Въпреки ужасното време във втората половина, на Емине посрещнахме деветима, като групата наброяваше до 13 през отделните дни.
Първи - защото групата е от над осем човека и тази година в нито един момент не са излизали от класическия маршрут.
Албумът е публичен. Описанието му, както и тези под всяка снимка само отчасти описват поредното геройство по маршрута.
https://www.facebook.com/sisko23/media_set?set=a.1035052843180448.1073741862.100000272261357&type=3
_________________ Какво са очите ми без гледки?
http://peshanamore.blogspot.com/ |
|
|
Чет Сеп 17, 2015 11:12 pm |
|
 |
Тодор (Тошко)
|
|
Сря Сеп 23, 2015 7:19 pm |
|
 |
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 653 Местожителство: Стара Загора-София |
|
|
Сря Сеп 23, 2015 7:28 pm |
|
 |
didogen
Регистриран на: 15 Дек 2011 Мнения: 1479 Местожителство: kleta majka balgariq |
|
|
|
Може!
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P. |
|
|
Сря Сеп 23, 2015 7:48 pm |
|
 |
Тодор (Тошко)
|
|
|
 |
 |
Може ли и такива ,дето сме стигнали само до Котел?  |
До Котел, до Лакатник, минал, неминал, бъдещ, имали сме една и съща мечта!
|
|
|
Сря Сеп 23, 2015 8:26 pm |
|
 |
Dimo Kolev
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Може ли и такива ,дето сме стигнали само до Котел?  |
До Котел, до Лакатник, минал, неминал, бъдещ, имали сме една и съща мечта! |
Без такваз мечта може ли ? 
|
|
|
Сря Сеп 23, 2015 11:21 pm |
|
 |
Тодор (Тошко)
|
|
|
 |
 |
Без такваз мечта може ли ?  |
Ако не се страхуваш от "зарибяване"
Как без Пътеводител ще стане среща, ела да покажеш пътеката, ще поведеш групата от юг.
|
|
|
Чет Сеп 24, 2015 7:18 am |
|
 |
Dimo Kolev
|
|
|
Да бе да взема ва забутам някъде и не стигнете на време. Я си карайте по билото 
|
|
|
Чет Сеп 24, 2015 7:43 am |
|
 |
didogen
Регистриран на: 15 Дек 2011 Мнения: 1479 Местожителство: kleta majka balgariq |
|
|
|
Тъй , тъй!
Време ли е за Ком - Емине 2016-та?
По времето на Е-3 през далечната вече 2013-та си казах:
- Това е само за колело.
И така, в последно време се занимавам с много неща в различни посоки, абе пръснал съм се като Бийтълсите. Но пролетта направих първата крачка към минаването на Е-3 с колело. Тази стъпка включваше купуване на колело за умопомрачителната сума от 100 лв. На лизинг разбира се! Поради други ангажименти тази идея спрях да я развивам. Междувременно си писах с Борис, който уклончиво ми каза, че не разбира много много но да се стегна за сериозни разходи. Също споменах на Кибик за идеята си и покупката. Всъщност му разказах всичко. На което той възкликна:
- Искаш да ми кажеш, че си купил балтон само защото е със хубаво копче? (За мен беше важно колелото да е с алуминиева рама, все пак ще го нося на гръб. )
Отвърнах му - Да, странно ли е?
Той само се почеса по главата и ми каза да му се обадя някой ден да види какви съм ги надробил.
Времето течеше, аз все да му се обадя, като се видим говорим и само това. До миналия ден, когато се прибирам от работа. Тъкмо се събух и телефона звъни.
- Къде си?
- Ми в нас. - готов да откликна (не нам защо, ама съм готов да помагам винаги)
- Тъкмо си мия колелото и се сетих за теб. Я ела да видим туй твоето колело.
Хващам колелото и газ към гаража му. Той като го видя, въпреки сдържаното му поведение искаше да се шляпне по челото като видя колелото.
Аз пък исках да се шлапна, като видях неговото. И се почна.
- Ти тази вилка, абе по-добре сложи твърда, тези скорости, тази лапа и т.н.
В общи линии ми изчисти представите за около 10 минути. Това по работата за моето колело, иначе предложи да търся друго колело втора употреба с по-добра окомплектовка (прав е, по лесно и евтино ще излезе). Но вчера като се забих в магазина за велосипеди гледам колело за 1000 лв. Предполагам само вилката е за около 5-600 лв и спирачките V-break за 18 лв. Логиката ми, ами аз и такова колело да си взема пак ще сменям. Та като всяка твърда кратуна си се придържам към това, което съм си наумил.
Та за него и останалите, които си падат по това хоби да споделя. Кибик ме посъветва да не си вземам Рок Шок, а Сънтур вилка (предвид намеренията ми и карането което ще карам.) Харесах си Сънтур Дуро, но с майстора който коментирахме отворихме една XC вилка с жълт етикет. Оказа се от новите Сънтур от ниския клас и стигнахме до извода, че за мен няма значение( няма да усетя разлика), и не е с пласмасови втулки, а с метални. Въпреки жълтия етикет няма голямо значение в моя случай. Да поясня, аз не търся най-доброто, а компромисен вариант в съотношението цена - качество. Предна дискова Avid bb 5, със спестените пари от разликата с bb 7 ще си взема лостчетата за спирачките и жилото. Главината е адвенчър с капсуловани лагери и бърза връзка (или както там му казват).
В общи линии исках да кажа, че Кибик влияе зле. За по-малко от 24 часа се разделих с 300 лв. След таборката това е най-големия ми харч за душата. 
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P. |
|
|
Чет Сеп 24, 2015 7:07 pm |
|
 |
boris_borisov
|
|
|
|
Няма как, приятел, в тоя бизнес всичко е скъпо
Първото ми КЕ го минах с колело за 280 лв, купено втора ръка. Обаче леко, марково, с поизносени, но маркови и качествени чаркове. С рамка от хром-молибденова стомана. Издъниха ме спирачките тогава.
Второто, третото и четвъртото КЕ беше със същото колело, но с други капли, гуми и спирачки. Това, че смених и седалка, лапа, кормило и ръкохватки, беше с цел комфорт, не постигане на по-добра функционалност. Всичко това оскъпи колелото с 300-400 лв. Като цяло нямах проблеми с машината и не съм я мислил много, но имаше на моменти разни шумове, които ме притесняваха.
Тази година бях с друго колело, събирано постепенно с части втора ръка, но много запазени или де факто нови. Получи се здрав и надежден велосипед, който не ме подведе. Не съм го мислил, имах му доверие. Обаче си отлетя една почти хилядарка за тая работа.
Така че няма начин, не е евтино начинание. Много е важно на КЕ да тръгнеш с надеждно колело, за което си сигурен, че въпреки цялото блъскане, на което ще бъде подложено, няма да се счупи или развали. Маршрутът е достатъчно тегав, за да мислиш и за колелото. Но това няма как да стане със 100 лв или 200. Или може, но ще е някакъв щур късмет.
М/у другото, според мен и твърдата вилка става Излезе ми 150 лв, чисто нова, топ клас, внос от Америка, нито за момент не съм се съмнявал, че нещо може да й се случи Е, друса яко на ръцете, затова е важно да не си с меки китки 
|
|
|
Пет Сеп 25, 2015 9:41 am |
|
 |
Тодор (Тошко)
|
|
Пет Окт 09, 2015 1:31 pm |
|
 |
Тодор (Тошко)
|
|
Сря Окт 21, 2015 5:02 pm |
|
 |
Mariana1000
|
|
|
Някой желаещ да отиде и после да сподели чутото тук?
https://www.facebook.com/events/975115882549077/
КОМ - ЕМИНЕ 2015 - ИСТОРИИ / МНЕНИЯ / ИДЕИ."
Клуб на пътешественика / Travellers club Bulgaria
улица "Сердика" 19, София
16 ноември 2015 г.в 19:00
Тази вечер темата в Клуба ще бъде Ком - Емине. Две думички известни на всеки, който ходи в планиата, без значение дали го прави системно или от време на време. А това, което свързва тези две думички са +/- 750 км планински пътеки и пътища - а именно най-дългият маркиран пешеходен маршрут у нас.
Събираме се, за да си поговорим за Ком-Емине, да чуем истории от таз годишни преминавания, да обсъдим състоянието на маршрута и да се информираме за някой бъдещи идеи.
В рамките на мероприятието ще чуем истории и ще споделят мнения:
1. Живко Момчев - автор на пътеводителя "Ком-Емине"
2. Александър Асенов - участник в организираните походи Ком-Емине
3. Христо Ласков - бегач на дълги разстояния.
4. Дора Кузманова - представител на Софийски Планински клуб. Ще ни разкаже за няколко интересни инициативи свързани с маршрута.
5. Радослав Кръстев - участник в организирания поход 2015 година.
Пространството е отворено за всякакви дискусии и идеи по отношение на маршрута. Всеки, който иска да сподели или просто да слуша е добре дошъл.
А след като свършим с официалната част, ще можем да си пропомним хубави мигове от маршрута с чаша вино в ръка
Очакваме ви!
Вход свободен!
Успях да отида, макар и с леко закъснение, но Стефан и Деси бяха от началото. Имаше и други познати, съфорумци и даже спътници от Е-тата
За самия маршрут - не казаха нищо кой знае колко полезно или ново, което да не го знаем тук във форума
Интересни неща - от Софийски Планински клуб ще слагат аптечки със соларни покриви по Пътеката. Така ще могат да се зареждат телефони и GPS-и. Имаше лист, на който всеки можеше да напише предложения къде да се сложат и какво да има в тях. Деси го снима, така че като има възможност ще и напомня да пусне снимките тук.
Христо Ласков разказа за една инициатива - че догодина ще бягат с благотворителна цел, за да помогнат на деца в неравностойно положение да имат възможност да спортуват. За съжаление не успях да намеря нищо в интернет за това, но ще опитам пак по-нататък.
Разказаха за подновяването на заслон Караиваново хорище, наистина са свършили чудесна работа. Никой обаче не ги попита дали са търсили вода там, а това е много важно. Все си мисля, че вода има, щом е имало чешма, само трябва да се проследи откъде е доведена до заслона.
Горе-долу е това, понеже лекторите бяха от организираната група, се разказваше главно как е с нея.
И не мога да се въздържа да не кажа, че Върбиш - Риш не беше споменат сред проблемните участъци 
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Сря Ное 11, 2015 9:03 pm |
|
 |
Тодор (Тошко)
|
|
|
Разказа е готов до края, благодаря на всички които по нянякъв начин са ми помогнали, този форум като цяло най-много ми помогна да извървим пътя от връх Ком до нос Емине.
Благодаря.
Ето и линка: http://komine2015.blogspot.bg/
|
|
|
Чет Дек 24, 2015 7:01 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|