ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Дарове от природата - билки, гъби, плодове
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 27, 28, 29  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Дарове от природата - билки, гъби, плодове
Автор Съобщение
il4o_voivoda

Мнение Отговорете с цитат
Малко въпросче /понеже тук има широко скроени познавачи и препатили люде/ - коя е най-съчетаемата, сладостна или както щете речете, напитка с тези горски чеда? Може и по няколко отговора. Въобще и сега, според сезона и настроението.
Вто Окт 20, 2015 10:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

il4o_voivoda написа:
Малко въпросче /понеже тук има широко скроени познавачи и препатили люде/ - коя е най-съчетаемата, сладостна или както щете речете, напитка с тези горски чеда? Може и по няколко отговора. Въобще и сега, според сезона и настроението.

За отговор требе да отидеш до Ниската земя il4o_voivoda. Там са специалистите, на всяка пряка в приземни етажи , не много скъпо, халюциногенни питиета и яденета, - под 10 еврака полупансион , меню : първо, второ и питие Very Happy до второто не се стига от нетренирани . Напълно легално е.
Вто Окт 20, 2015 10:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
il4o_voivoda

За отговор требе да отидеш до Ниската земя il4o_voivoda. Там са специалистите, на всяка пряка в приземни етажи , не много скъпо, халюциногенни питиета и яденета, - под 10 еврака полупансион , меню : първо, второ и питие Very Happy до второто не се стига от нетренирани . Напълно легално е nabludatel50 – Това се знае. Ти дай напътствие с какво се съчетава сладостната ти рецепта, па и със снимчица на малките, шопски печурки. То се разчу, че почти-почти не спийваш, но за съвети си открехнат докрай. Просто тази неделя видях множеството да слиза от Витош планина с препълнени торби, а и доста народ се фоташе с една чутовна печурка – едва се удържа в ръка. Аз само си преглъщах биричката, а наоколо рижики, масловки, есенни миризливки, виолетки, сърнели и пр .Още съм в потрес – такова изобилие и никакъв политик наблизо...
Сря Окт 21, 2015 12:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Е, пък ние скромните... Отговорете с цитат
... като не пълним кофи по планините, гледаме в тротоара и пак намираме Very Happy Вечерта на булевард "Васил Левски" (но не казвам пресечката!):

Колкото за аромат на една супица ще станат.

А ти, Kent, не дърпай дявола за опашката! Вярно е, че червената аманита не е "смъртоносно отровна", каквито са само пет по нашите земи, но може да прекъсне жизнения път съвсем успешно! Моята тъща лежа в Пирогов заради едно красиво букетче, което глупавата ѝ снаха ѝ беше донесла - червени горски ягодки в композиция с червена мухоморка. Красиво, но за вазичка! А тъщата пък глупаво изяла ягодките. И само от допира с мухоморката - колко може да е бил! - я откараха на промивки. Отделен въпрос е, че някои гъби е възможно да са отровни в едни държави и безопасни - в други. Специално червената мухоморка я сочат като халюциногенна в книги, посветени на шаманството. Шаманът, като трениран, хапвал от нея и изпадал в транс, пък племето близвало от урината му и получавало халюцинации. Второто е по-безобидно за проба, ама откъде шамани? Shocked

Дървесната гъба, за която питах, май наистина ще се окаже рядка. Ако тук никой не я разпознае, ще се дигна да питам моите консултантки в гъбарската секция на БАН.

P.S. Прописвам малко по малко, защото проблемите ми с досадните реклами понамаляха. Затворих излишните прозорци и сега паразитите продължават да се появяват, но все пак може да се работи. По-рано беше пълен блокаж! Като опиша тия дни няколко пътешествия, отново ще моля за помощ. Cool
Сря Окт 21, 2015 12:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel

Мнение Re: Е, пък ние скромните... Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Моята тъща лежа в Пирогов заради едно красиво букетче, което глупавата ѝ снаха ѝ беше донесла - червени горски ягодки в композиция с червена мухоморка. Красиво, но за вазичка! А тъщата пък глупаво изяла ягодките

Гъбите като едни от най-низшите организми, а и факта че израстват за няколко часа, поемат от почвата всички отрови, ако ги има, и това не им пречи на растежа. Същото се отнася и за растенията около тях. Спрях с голямото търсене на гъби / въпреки че повече от 1-2 гъби не може да се изядат, тежка храна е, и ги подарявах на приятели / когато разбрах че в гъбите се концентрира и радиоактивност - Чернобил, стронций и т.н., има по-запознати сигурно с проблема, даже най-опасни са били гъбите във високата планина над горският пояс, след Чернобил.
В случая, бих внимавал с гъби намерени в София, паркове в град и въобще в град - колко олово са поели от автомобилите, пръскания срещу комари, кърлежи , гризачи и др. , само те си знаят Very Happy
Сря Окт 21, 2015 6:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров

Мнение Оловните гъби Отговорете с цитат
За съжаление си прав, Наблюдателю! Снощи толкова им се зарадвах, че забравих за оловните съединения от колите, които те натрупват. Наскоро пътувах с автобус 94 и точно на новото кръстовище до Семинарията видяхме цяло семейство чудесни затворени сърнели. Казвам им, на връщане ще ги съберем. Но те ме спряха, защото баш на това място гъбите сигурно са напоени с олово. Той бензинът уж безоловен, ама знам ли... Думата ми е, че гъбарското око е алчно и затова много гъбари се тровят - да не се минат. И все пак ми се струва, че малко преувеличаваш опасностите от радиоактивността. За разлика от оловото, за нея не съм чел да се натрупва специално в гъбите. Но си заслужава да питам в катедрата по лъчезащита - те правят такива изследвания на хранителни продукти, води, местности и пр.
Сря Окт 21, 2015 11:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Petya

il4o_voivoda написа:

По-важният въпрос е кои гъби не трябва да консумираме с алкохолни напитки.
Трябва да се внимава с копринките, които са добри ядливи гъби, но съдържат дисулфирам - подобно вещество, което нарушава разграждането на алкохола, и в комбинация от двете се получава нитроидно отравяне.
Сря Окт 21, 2015 12:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Мнение Re: Оловните гъби Отговорете с цитат
Сотиров написа:
За съжаление си прав, Наблюдателю! Снощи толкова им се зарадвах, че забравих за оловните съединения от колите, които те натрупват. Наскоро пътувах с автобус 94 и точно на новото кръстовище до Семинарията видяхме цяло семейство чудесни затворени сърнели. Казвам им, на връщане ще ги съберем. Но те ме спряха, защото баш на това място гъбите сигурно са напоени с олово. Той бензинът уж безоловен, ама знам ли... Думата ми е, че гъбарското око е алчно и затова много гъбари се тровят - да не се минат. И все пак ми се струва, че малко преувеличаваш опасностите от радиоактивността. За разлика от оловото, за нея не съм чел да се натрупва специално в гъбите. Но си заслужава да питам в катедрата по лъчезащита - те правят такива изследвания на хранителни продукти, води, местности и пр.

Very Happy Точно същите сарнели и ние ги гледаме на завоя, на 10 метра навътре са до пътеката където ходим с кучето, и то ги души вика зимай ги, че и то яде гъби чат-пат. А на завоя на плажа Дианабад има също,външно приличат на сарнели, а са горски печурки , 20 парчета, има и навътре . Светът е малък.....
За цезия в дивите гъби съм сигурен. snaiper-bg.net/.../tchernobil-pokaza-zabite-si-v-balgariya-v-1-ton-divi-g... има и доста по темата, жените винаги са много компетентни www.bg-mamma.com/index.php?topic=585641.0

Последната промяна е направена от аngel на Сря Окт 21, 2015 1:31 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Окт 21, 2015 1:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров

Мнение Я! Отговорете с цитат
Само не е ясно кой на кого благосклонно е оставил сърнелите. Very Happy А в таз гора и поради други гнусотии не бих брал гъби. Преди години беше чиста и съм събирал печурки, но сега... Събирал съм печурки и под люляците по бреговете на Перловската река. Но повече никога!
Сря Окт 21, 2015 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

Не само гъбите, в града не берете липите, нито бъзов цвят и т.н. По-възрастните хора са свикнали да го правят, но едно време градът не беше сегашния град... Confused

Чет Окт 22, 2015 12:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Whitestar

Местожителство: Велико Търново

С риск темата да се превърне в справочник за любителя гъбар, ще спамна тук и моето мнение. От години ходя из горите, но едва от 2-3 години бера 1/2 - 1кг гъби и то, за предпочитане, само от проверено, изпробвано място. Като по-млад се отнасях скептично към стари гъбари, които берат само от едно място. Но след като почетох по темата и аз се насочвам към същата практика, заради мицела на гъбите.

Цитат:
Просто тази неделя видях множеството да слиза от Витош планина с препълнени торби, а и доста народ се фоташе с една чутовна печурка – едва се удържа в ръка. Аз само си преглъщах биричката, а наоколо рижики, масловки, есенни миризливки, виолетки, сърнели и пр .Още съм в потрес – такова изобилие и никакъв политик наблизо...

Ти от къде си сигурен, че не са си устроили някое събранийце, политиците де, на Узана или на "Кафеджийския кайнак", то сега има отпусната субсидия, дарения и пр... Laughing Laughing Laughing
Чет Окт 22, 2015 4:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mislesht

Местожителство: Пловдив

То какво друго да снима човек по време на избори, освен гъби. Very Happy Ето от мен вчерашни:

Пон Окт 26, 2015 3:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Petya

Дано само си ги снимал повечето Smile

Интересна ми е предпоследната - дали е някакъв вид черешова гъба (Hygrocybe някакъв) Question Тази преди нея (третата отдолу нагоре) също е интересна - май е виолетов вълчи зъб.

Другите са горе-долу ясни - коралка, пънчушки, мухоморки, кестенокафява есенна гъба и т.н.
Пон Окт 26, 2015 7:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Мнение Браво, Мислещ! Отговорете с цитат
Добра гъбарска колекция в един излет. Надявам се все пак да не си слагал всички снимани гъби в една кошница, нали? Very Happy Онази гъбка наистина май е жълта черешова, посочват я като есенна. А последната не е ли масловка?
Пон Окт 26, 2015 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Petya

Сотиров написа:
А последната не е ли масловка?

Може и масловка да е, ако беше снимана отдолу, щеше да е много по-лесно. Smile
Предположих, че е кестенокафява есенна заради пънчето, което ми се струва, че се разширява надолу.
Пон Окт 26, 2015 11:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 27, 28, 29  Следваща
Страница 18 от 29

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.