Привет
Уикендът преди понеделник (17-и) беше много мрачен, мъгливо и дъждовно из целия Пирин. Отложихме тръгването за първия ден от седмицата, като сутринта преценявахме дали да тръгваме или не. Тъй като щяхме да сме горе-долу в един район, се прозвънявахме с Борис (lubitel) кой къде е и как да се намерим да походим заедно. В понеделник не се засякохме. Докато се дотътрим ние до х. Вихрен с два стопа по пътя от Банско, те вече качили Вихрен. Евентуално можеше среща да си направим на Кабата, но тъй като идеята ни беше Влахини езера и по-точно Гредарското езерце, щеше да стане голямо качване, а след това спускане за нас, неприятно за краката. Оставихме виждането за друг път и се запътихме към Муратово езеро, откъдето да се качим на Влахински превал. На езерото имаше малко плажуващи, за разлика от друг път, и повечко ходячи, почиващи след слизане или качване. И ние направихме почивка за по глъдка вода и 2-3 снимки
Попълнихме запасите с вода и тръгнахме по улея нагоре. Той се намира в посока север - северозапад. Осеян с камънаци и пирамидки върху тях. На две трети от пътя до връхната точка се запознахме с Диана, една българка, живееща в Щатите. Като тръгна първата приказка и нямаше спиране. Ама това, ама онова. Много интересно Надявам се да се появи тук с описание на любимо нейно ходене до Нова Зеландия
След може би около половин час лаф, се разделихме. Тя пое надолу, ние нагоре. На превала пак ударихме почивка. Аз загледах доста подозрителния тъмния облак, който се беше настанил на запад от линията Вихрен - Муратов - Гергийца.
А като подухна и малко студен ветрец, бях готова да се откажа от плана и да се върна на Муратово или някое друго от Бъндеришките езера. Там слънчо си грееше много приятно и примамващо
Но все пак имахме план и продължихме да го следваме. Огледахме се за пътеката на стария "винарски" път през този превал. Началото беше малко в страни от нашата позиция, затова боднахме един тигел директно към него и го хванахме 20-30 метра по надолу от най-горната му позиция. Ходенето по него е истинско удоволствие - леко и плавно се спускаш надолу. Около езерата се подвизаваха множество крави (сигурно и няколко кучета да е имало, но тях не ги чухме). След Голямото Влахинско езеро се отвориха и гледки към Вихрен и Карстовото било, а черните облаци над Гредаро започнаха да се разбутват и да прониква повече светлина в тази част на циркуса:
После лека-полека пресякохме потока, изтичащ от Голямото езеро, отминахме и другите и поехме по рида Гредаро към Влахинска чука, в търсене на малкото езерце под нея. Току преди езерцето от храстите скокнаха трима момци, които си щракаха това онова. Учудихме се, че срещаме хора тук, малко в страни от пътникопотока. Но веднага решихме, че ще си имаме компания за лагеруването. Момчетата, обаче се прибираха на къмпинга на Бъндерица.. голямо ходене наобратно е паднало
Гледка от полянката при езерцето към Вихрен:
И къде без отражения в езерото
И Карстовото било:
И зачакахме залеза. Междувременно оправихме лагера и нагласихме огнището да е извън клековете, че може някога да стане беля, ако е там.
Ето малко снимки от момента на залеза - тук слънцето не беше достатъчно ниско да зачерви скалите:
След това се скри зад облак:
Чакахме да падне още, да мине под облака, за да стане още по-хубаво:
И тъй, накефени от хубавите гледки седнахме да хапнем. То след толкова труд се полага
Сутринта започнахме с тази гледка:
След една-две снимки, хапване и стягане на багажа, се запътихме към улеите леко северозападно от връх Гредаро.
На първият удобен улей започнахме да качваме нагоре. Отдолу улеят изглеждаше лесен. По-нагоре стана по-отвесен, тесен, а скалите ронливи. Т.е. трябва вниматено да избираш пътя си и да проверяваш скалата, за която се хващаш, дали няма да се откърти от тежестта ти. И да внимаваш да не събориш на главата на следващия някой камък. Катеренето нагоре с натъпкана раница е доста неудобно, но нямахме идея да се връщаме, затова продължихме с тях. Горе вече се откри много хубава гледка навсякъде, а именно Вихрен, Карстовото било, Влахински езера, Синаница, Гергийца, Гергийски езера, Муратова чука....
Ето и Гергийски езера по-отблизо. Имат много хубав и дълбок син цвят:
И от връх Гредаро - Голямото Влахинско езеро:
Навсякъде беше пълно с тези цветенца:
На върха има една малка пирамидка, очевидно не са се качвали много хора там...
След върха решихме да се спуснем към Гергийския циркус, да видим как е спускането натам. Минахме транзит покрай езерата, портата, Бъндеришка порта. На Муратово езеро се размазахме. За пореден път се чухме с Борис. Те с жена му за втори път качваха Вихрен Тоя път се разбрахме да се видим на х. Вихрен. Там малко лаф хвърлихме, после те ни свалиха до Добринище, където застанахме да махаме на спирката срещу автогарата.
Ами това засега. Живи и здрави.
Мус-алла...
Гредарско, гергийско и синанишко са ми в плановете по Пирин скоро. Леле как ме зариби за там...
Много арно.
Гледам вече само с 1 седмица се разминаваме. Скоро пак ще се стигнеме.
Апропо - тоа робокоп с капата за шерп ли си го зела?
Мус-алла...
Гредарско, гергийско и синанишко са ми в плановете по Пирин скоро. Леле как ме зариби за там...
Много арно.
Гледам вече само с 1 седмица се разминаваме. Скоро пак ще се стигнеме.
Апропо - тоа робокоп с капата за шерп ли си го зела?
само така
зарибен за Пирин е просто чудесно
Кат, страхотни снимки
Пон Авг 24, 2009 3:14 pm
Kat
Мдам, BateBorko, залеза и отраженията са... един път
Ристе, нали ходи към Гредарското езеро, пак ли ще ходиш А иначе си заслужава едно маане с чувалуване нейде из тоя район. На мен отдавна ми беше мерак за там. Сега започвам да планирам друго
А шерпа ... само собствения си багаж носи, макар че се е случвало едновременно с това и моя багаж, и мен почти
jordy, albena, радвам се, че ви харесват. И мен ме изпълват с голям кеф
Пирин-бижу сред планините у нас
Кате,
с Ники сте направили прекрасен маршрут.Особено много се наслаждавам на залезните снимки, радвам се през вашите очи.Слабоста ти към изгрева и залеза ме кефи.Тази дестинация също имаме в плана си за сезона, смятам че ще успеем.
_________________ В ПЛАНИНАТА Е КРАСОТАТА НА ЖИВОТА.
Направо срам ме хваща да публикувам снимки, като видя вашите...
Прекрасно място! Благодаря.
_________________ Сърцето има доводи, които разумът не признава. Блез Паскал
Вто Авг 25, 2009 7:17 pm
Kat
Аа, недей така. Тук не сме форум за оценяване на снимки. Събрали сме се за да се кефим на пейзажите. тъй че спокойно си споделяй своите преживявания и снимки (макар, че досега не си споделила нищо )
А във форума за оценяване на снимки нещо пейзажите ми не се котират, тъй че спрях да пускам
Вто Авг 25, 2009 8:12 pm
dobrudjan4e
Аз пък съм на обратното мнение относно снимките . Не че не харесвам хубавите снимки, направени с добри фотоапарати, но като цяло те пречат на ходенето. Особено като е голям кютюк и няма начин да е вадене в движение щрак, продължаване...
Та всеки си преценява сам за себе си, аз не бих стоял на едно място и да нагласям фотото за правилна експозиция .
Иначе снимките на Катето къртят, както винаги.
Аз пък съм на обратното мнение относно снимките . Не че не харесвам хубавите снимки, направени с добри фотоапарати, но като цяло те пречат на ходенето. Особено като е голям кютюк и няма начин да е вадене в движение щрак, продължаване...
Та всеки си преценява сам за себе си, аз не бих стоял на едно място и да нагласям фотото за правилна експозиция .
Иначе снимките на Катето къртят, както винаги.
Баце - да ти цитирам ли Дидо? Бил съм "зянил" гледките с моя фотоапарат. Толко е одил горе, че му е скучно и дебне гледки... изгрев, залез, от тая чучка, от оная. 3D-та на Пирин, Рила и Олимп ше праи.
Криват се ората... полупрофесионално в случая.
П.п - снимките и на Дидо и на Кат и на Петре и някои др. къртят, де.
Ами тъй е, като си решил да ходиш, снимането пречи, особено ако си с голям апарат. Ваденето от раницата е голяма досада. С джобното фото, обаче, също могат да се щракнат хубави снимки, най-вече при хубаво осветление (и после евентуално малко оправяне на контраста на програмката).
А иначе? Много интересно как ще се прави това 3D и как ли ще се гледа
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети