ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До Гредаро - рид, езерце и връх - 17-18.август.09
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
До Гредаро - рид, езерце и връх - 17-18.август.09
Автор Съобщение
Kat

Мнение До Гредаро - рид, езерце и връх - 17-18.август.09 Отговорете с цитат
Привет Very Happy
Уикендът преди понеделник (17-и) беше много мрачен, мъгливо и дъждовно из целия Пирин. Отложихме тръгването за първия ден от седмицата, като сутринта преценявахме дали да тръгваме или не. Тъй като щяхме да сме горе-долу в един район, се прозвънявахме с Борис (lubitel) кой къде е и как да се намерим да походим заедно. В понеделник не се засякохме. Докато се дотътрим ние до х. Вихрен с два стопа по пътя от Банско, те вече качили Вихрен. Евентуално можеше среща да си направим на Кабата, но тъй като идеята ни беше Влахини езера и по-точно Гредарското езерце, щеше да стане голямо качване, а след това спускане за нас, неприятно за краката. Оставихме виждането за друг път и се запътихме към Муратово езеро, откъдето да се качим на Влахински превал. На езерото имаше малко плажуващи, за разлика от друг път, и повечко ходячи, почиващи след слизане или качване. И ние направихме почивка за по глъдка вода и 2-3 снимки Very Happy

Попълнихме запасите с вода и тръгнахме по улея нагоре. Той се намира в посока север - северозапад. Осеян с камънаци и пирамидки върху тях. На две трети от пътя до връхната точка се запознахме с Диана, една българка, живееща в Щатите. Като тръгна първата приказка и нямаше спиране. Ама това, ама онова. Много интересно Very Happy Надявам се да се появи тук с описание на любимо нейно ходене до Нова Зеландия Very Happy
След може би около половин час лаф, се разделихме. Тя пое надолу, ние нагоре. На превала пак ударихме почивка. Аз загледах доста подозрителния тъмния облак, който се беше настанил на запад от линията Вихрен - Муратов - Гергийца.

А като подухна и малко студен ветрец, бях готова да се откажа от плана и да се върна на Муратово или някое друго от Бъндеришките езера. Там слънчо си грееше много приятно и примамващо Very Happy

Но все пак имахме план и продължихме да го следваме. Огледахме се за пътеката на стария "винарски" път през този превал. Началото беше малко в страни от нашата позиция, затова боднахме един тигел директно към него и го хванахме 20-30 метра по надолу от най-горната му позиция. Ходенето по него е истинско удоволствие - леко и плавно се спускаш надолу. Около езерата се подвизаваха множество крави (сигурно и няколко кучета да е имало, но тях не ги чухме). След Голямото Влахинско езеро се отвориха и гледки към Вихрен и Карстовото било, а черните облаци над Гредаро започнаха да се разбутват и да прониква повече светлина в тази част на циркуса:

После лека-полека пресякохме потока, изтичащ от Голямото езеро, отминахме и другите и поехме по рида Гредаро към Влахинска чука, в търсене на малкото езерце под нея. Току преди езерцето от храстите скокнаха трима момци, които си щракаха това онова. Учудихме се, че срещаме хора тук, малко в страни от пътникопотока. Но веднага решихме, че ще си имаме компания за лагеруването. Момчетата, обаче се прибираха на къмпинга на Бъндерица.. голямо ходене наобратно е паднало Very Happy
Гледка от полянката при езерцето към Вихрен:

И къде без отражения в езерото Wink

И Карстовото било:

И зачакахме залеза. Междувременно оправихме лагера и нагласихме огнището да е извън клековете, че може някога да стане беля, ако е там.
Ето малко снимки от момента на залеза - тук слънцето не беше достатъчно ниско да зачерви скалите:

След това се скри зад облак:

Чакахме да падне още, да мине под облака, за да стане още по-хубаво:

И тъй, накефени от хубавите гледки седнахме да хапнем. То след толкова труд се полага Very Happy Very Happy

Сутринта започнахме с тази гледка:

След една-две снимки, хапване и стягане на багажа, се запътихме към улеите леко северозападно от връх Гредаро.

На първият удобен улей започнахме да качваме нагоре. Отдолу улеят изглеждаше лесен. По-нагоре стана по-отвесен, тесен, а скалите ронливи. Т.е. трябва вниматено да избираш пътя си и да проверяваш скалата, за която се хващаш, дали няма да се откърти от тежестта ти. И да внимаваш да не събориш на главата на следващия някой камък. Катеренето нагоре с натъпкана раница е доста неудобно, но нямахме идея да се връщаме, затова продължихме с тях. Горе вече се откри много хубава гледка навсякъде, а именно Вихрен, Карстовото било, Влахински езера, Синаница, Гергийца, Гергийски езера, Муратова чука....

Ето и Гергийски езера по-отблизо. Имат много хубав и дълбок син цвят:

И от връх Гредаро - Голямото Влахинско езеро:

Навсякъде беше пълно с тези цветенца:

На върха има една малка пирамидка, очевидно не са се качвали много хора там...

След върха решихме да се спуснем към Гергийския циркус, да видим как е спускането натам. Минахме транзит покрай езерата, портата, Бъндеришка порта. На Муратово езеро се размазахме. За пореден път се чухме с Борис. Те с жена му за втори път качваха Вихрен Smile Тоя път се разбрахме да се видим на х. Вихрен. Там малко лаф хвърлихме, после те ни свалиха до Добринище, където застанахме да махаме на спирката срещу автогарата.
Ами това засега. Живи и здрави.
дъра-бъра

Пон Авг 24, 2009 2:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
BateBorko

Местожителство: Враца

Мнение Отговорете с цитат
Добре сте се разходили, и снимките са добри. Особено залеза и отраженията.
Пон Авг 24, 2009 2:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мус-алла... Laughing
Гредарско, гергийско и синанишко са ми в плановете по Пирин скоро. Леле как ме зариби за там...
Много арно.
Гледам вече само с 1 седмица се разминаваме. Скоро пак ще се стигнеме. Laughing

Апропо - тоа робокоп с капата за шерп ли си го зела? HarHar

Пон Авг 24, 2009 2:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
jordy

Прекрасни снимки и още по прекрасно ходене.Браво!
Пон Авг 24, 2009 2:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
albena :-)

risto_turisto написа:
Мус-алла... Laughing
Гредарско, гергийско и синанишко са ми в плановете по Пирин скоро. Леле как ме зариби за там...
Много арно.
Гледам вече само с 1 седмица се разминаваме. Скоро пак ще се стигнеме. Laughing

Апропо - тоа робокоп с капата за шерп ли си го зела? HarHar

само така
зарибен за Пирин е просто чудесно Cool

Кат, страхотни снимки Smile
Пон Авг 24, 2009 3:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kat

Мдам, BateBorko, залеза и отраженията са... един път Very Happy
Ристе, нали ходи към Гредарското езеро, пак ли ще ходиш Razz А иначе си заслужава едно маане с чувалуване нейде из тоя район. На мен отдавна ми беше мерак за там. Сега започвам да планирам друго Very Happy
А шерпа ... само собствения си багаж носи, макар че се е случвало едновременно с това и моя багаж, и мен почти Very Happy
jordy, albena, радвам се, че ви харесват. И мен ме изпълват с голям кеф Very Happy Very Happy Very Happy

Пон Авг 24, 2009 3:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Биваше си го ходенето. Аз нямам време да кача някоя снимка, все работа имам, но скоро ще се отчета де. Wink

Пон Авг 24, 2009 4:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
elena

Местожителство: Г.ДЕЛЧЕВ

Мнение Пирин-бижу сред планините у нас Отговорете с цитат
Кате,
с Ники сте направили прекрасен маршрут.Особено много се наслаждавам на залезните снимки, радвам се през вашите очи.Слабоста ти към изгрева и залеза ме кефи.Тази дестинация също имаме в плана си за сезона, смятам че ще успеем.

Вто Авг 25, 2009 10:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес MSN Messenger
mislesht

Местожителство: Пловдив

Чудесни са снимките, а онези с отраженията - още по! Smile

Вто Авг 25, 2009 12:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido

Тцтцтц всичките му се изредихте на това езерце при хубаво време ... Very Happy

Вто Авг 25, 2009 6:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Галена

Местожителство: София/Навсякъде...

Направо срам ме хваща да публикувам снимки, като видя вашите...
Прекрасно място! Благодаря.
Smile

Вто Авг 25, 2009 7:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Kat

Аа, недей така. Тук не сме форум за оценяване на снимки. Събрали сме се за да се кефим на пейзажите. тъй че спокойно си споделяй своите преживявания и снимки (макар, че досега не си споделила нищо Razz )
А във форума за оценяване на снимки нещо пейзажите ми не се котират, тъй че спрях да пускам Very Happy

Вто Авг 25, 2009 8:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
dobrudjan4e

Местожителство: София

Аз пък съм на обратното мнение относно снимките Smile. Не че не харесвам хубавите снимки, направени с добри фотоапарати, но като цяло те пречат на ходенето. Особено като е голям кютюк и няма начин да е вадене в движение щрак, продължаване...
Та всеки си преценява сам за себе си, аз не бих стоял на едно място и да нагласям фотото за правилна експозиция Wink.
Иначе снимките на Катето къртят, както винаги.

Вто Авг 25, 2009 10:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

dobrudjan4e написа:
Аз пък съм на обратното мнение относно снимките Smile. Не че не харесвам хубавите снимки, направени с добри фотоапарати, но като цяло те пречат на ходенето. Особено като е голям кютюк и няма начин да е вадене в движение щрак, продължаване...
Та всеки си преценява сам за себе си, аз не бих стоял на едно място и да нагласям фотото за правилна експозиция Wink.
Иначе снимките на Катето къртят, както винаги.

Баце - да ти цитирам ли Дидо? Бил съм "зянил" гледките с моя фотоапарат.Shocked Толко е одил горе, че му е скучно и дебне гледки... изгрев, залез, от тая чучка, от оная. 3D-та на Пирин, Рила и Олимп ше праи.
Криват се ората... полупрофесионално в случая. Very Happy
Laughing Laughing Laughing
Croc Croc Croc

П.п - снимките и на Дидо и на Кат и на Петре и някои др. къртят, де.

Вто Авг 25, 2009 10:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kat

Ами тъй е, като си решил да ходиш, снимането пречи, особено ако си с голям апарат. Ваденето от раницата е голяма досада. С джобното фото, обаче, също могат да се щракнат хубави снимки, най-вече при хубаво осветление (и после евентуално малко оправяне на контраста на програмката).
А иначе? Много интересно как ще се прави това 3D и как ли ще се гледа

Сря Авг 26, 2009 12:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.