5 и 6 са доста амбициозни. При 6 имаш 2200+ метра качване, към които имаш добавена раница за 10 дни.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Окт 07, 2015 11:46 am
momchilov
Преди 2 седмици направихме Яворов - Вихрен - Демяница за 1 ден. - 6 ден не е повече според мен.. Затова така съм го сложил.
Раницата ми за 2 дена е като за 10...
Сря Окт 07, 2015 1:01 pm
dido
После ще пишеш как е било.
Сря Окт 07, 2015 1:09 pm
Mariana1000
momchilov написа:
0. с.Драгалеци - х. „Алеко”
Това защо го броиш за нулев ден, влиза в маршрута?
momchilov написа:
1. – х. „Алеко” - Черни връх – Букапреслапски проход /н/ 9.00 ч.
На Букапреслапския проход няма вода, предполагам че си го предвидил.
momchilov написа:
2. – Букапреслапски проход – с. Клисура – м. Петруана /н/- Урсус вада – х. „Ловна” - х. „Рилски езера” /н/ - 13.00ч
Ако е валяло може да газиш в голяма кал. Особено преди и след Клисура миналата есен беше ужасно на места. Не че е кой знае какво препятствие, но бави.
momchilov написа:
3. – х. „Рилски езера” – м. Раздела - Додов връх – вр. Мальовица – х. „Мальовица”/н/ - з-н „Кобилино бранище” - 10
Това си е доста, ако улучиш ясно време и правиш снимки сложи поне час отгоре. Ние като минавахме беше така и трябваше насила да откъсвам Стефан и Деси от гледките
momchilov написа:
4. – з-н „Кобилино бранище” – х. „Рибни езера”- х. „Македония” /н / - 10.5 ч.
5. – х. „Македония”- вр. Капатник – х. „Предел” /н/ - м. Кулиното - х. „Яворов” /н/ - 13
6. – х. „Яворов”- Кончето – вр. Вихрен - х. „Вихрен” /н/ - Типиците – х. ” Тевно езеро” /н/ - 13.00 ч.
Шестия ден бива, Стефан и Живко така го бяха направили, но петия се минава през един от най-гадните участъци, да не кажа най-гадния - Капатник-Предела. Би трябвало като е есен да е поутъпкана вече пътеката, но там гаранция няма през какво ще се мине. Традиционно лош обрасъл участък с липсваща на места маркировка.
momchilov написа:
7. – х. „Тевно езеро” – Дясна Кралевдворска порта – м. Комитското – м. Тодорова поляна - вр. Ореляк - х.”Попови ливади” /н/ - 10.00 ч.
Ще минаваш ли през връх Ореляк? Защото не е малко отклонението, ако си го качвал преди не си струва.
Препоръчвам хижа Попови ливади, не я пропускай.
momchilov написа:
Иначе ден 0 = 16.10.2015 за сега.
Есенно минаване? Браво, много смело с тези къси дни и студени нощи, пък и сняг може да има!
Първо Боян през юни, ти сега през октомври... А ние в най-топлото време ходихме и пак се оплаквахме, че сме студували
П.П. Трябва някой с добро чувство за ориентация да обясни на momchilov за пътеката през сечището, че не успяхме да я маркираме, а ще е жалко да се мъчи и той като нас, при положение че вече открихме откъде се минава.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Окт 07, 2015 1:51 pm
dido
Mariana1000 написа:
momchilov написа:
0. с.Драгалеци - х. „Алеко”
Това защо го броиш за нулев ден, влиза в маршрута?
Явно щото е програмист
Сря Окт 07, 2015 2:13 pm
Mariana1000
Дидо, а послеписа горе прочете ли?
3. – х. „Рилски езера” – м. Раздела - Додов връх – вр. Мальовица – х. „Мальовица”/н/ - з-н „Кобилино бранище” - 10
Както вече стана дума в друга тема завчера през нощта е валял първия сняг на Мусала за тази есен. Гледам също че в прогнозата за Мальовица предвиждат снеговалежи през идните дни. Дори и да се стопи до другия петък, все пак вероятно температурите ще са близки до нулата, поне през част от денонощието. При такива обстоятелства аз бих предпочел да не минавам през вечно мокрия и може би заледен участък с повреденото въже между з. Страшното езеро и Прекорецкия превал в края на дълъг преход и намаляваща дневна светлина. Има възможност да се мине по зимната маркировка през билото или пък да се използва другия вариант на Е4 през ЦПШ и Йончевото езеро (зелена маркировка). Камънака по билото, ако е само частично покрит с малко сняг, също би създал известни затруднения.
Сря Окт 07, 2015 3:06 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3450 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
momchilov написа:
Преди 2 седмици направихме Яворов - Вихрен - Демяница за 1 ден. - 6 ден не е повече според мен.. Затова така съм го сложил.
Според мен е повече.
Защо искаш да го минеш точно сега, а не следващата година? Есента наистина би била красива, но и времето може да е неприятно.
Според мен планът ти е много амбициозен. Времената ти са почти навсякъде занижени спрямо времената в пътеводителите например.
Може би вървиш бързо. Но това е сериозен поход, при който много неща могат да се объркат и да се забавиш непредвидено.
Не на последно място - сам ли мислиш да бъдеш?
Не, че искаме да те отказваме, но лично аз не бих тръгнал сега, без сигурни спътници. Няма причина да си го причинявам.
П. П. С Живко минахме за един ден само х. "Яворов" - х. "Вихрен". На следващия ден - почти до Тодоровото стигнахме. Но нощувахме на спални чували.
Според мен е повече.
Стефан е прав. Яворов-Демяница през вр. Вихрен и Василашкия циркус е 21.8км, 2168м качване, 2039м слизане. Яворов-Тевното през Типиците е 24км, 2555м качване и 1789м слизане (само слизането е по-малко от онова в първия маршрут). По правилото на Naismith първия маршрут изисква 8 часа, а втория -- около 9 часа (без почивките). Продължителността на деня (вкл. гражданския полумрак) на 23-ти октомври ще бъде 11 часа и 41 минути.
Сря Окт 07, 2015 6:02 pm
momchilov
Здравейте.
Много благодаря за отговорите.
За нулевия ден, не се бях замислил, може и програмистването да има отнощение, но най-вече защото е след работен ден и не влиза в сметката за отпуската.
За ориентация разчитам на maps.me и други апове, освен олд скул карти и спомени от предишни минавания на голяма част от пътя. Факт е, че може да не е достатъчно, затва съм тук да се подкова. примерно не знам за букапреслапския докъде ще стигна и какво има изобщо там. Видях минзурски извор, че се минава - водата няма да е проблем мисля.
Засега съм сам и времето мокро, ама сърце юнашко не трае или поне не иска да трае до догодина. Деня също ми е кратък,но ще заложа на новите батерии в челника и където може ще се тръгва и пристига на фарове.
Чет Окт 08, 2015 12:46 pm
momchilov
Някой разполага ли с по-подробно описание на маршрута? Тоест, по възможност, всички места с имена през които се минава с времената и денивелациите между тях. Нещо като това което Ведрин написа.
Ако мога да наглася така разписанието, че да не нося палатка, би било супер.
Пет Окт 09, 2015 3:54 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3450 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
momchilov написа:
Някой разполага ли с по-подробно описание на маршрута? Тоест, по възможност, всички места с имена през които се минава с времената и денивелациите между тях. Нещо като това което Ведрин написа.
Имаш ли петте карти на "Картография", на гърба на които е описан маршрутът? Комплект карти Е-4
В картата БГ Маунтийнс маршрут Е-4 е сравнително добре начертан, като скоро ще има и подобрения в онлайн версията.
Иначе има много пътеводители на отделните планини, в които отделните отсечки на маршрута са много добре описани.
П. П. Приемам критика, че така и не намерих време да се включа в довършването на някои от темите в настоящия раздел Е-4, които биха отговорили на много от зададените въпроси. (Като се замисля - и Е-8 също стои недовършен. Дано зимата е ползотворна).
Пет Окт 09, 2015 4:27 pm
Mariana1000
Момчилов, твоето разписание ми се струва точно така нагласено, всяка вечер да спиш на хижа/заслон, само втория ден ти е проблем. Или трябва да спиш на Смильо, или в Клисура щом не искаш да спиш на палатка, освен ако не искаш да чувалуваш.
На Букапреслапския проход няма нищо, само два пътя, които се пресичат.
Първите ти два дена всъщност са с доста неравномерно натоварване. Х. Алеко - Букапреслапски проход ние сме го направили сумарно за 8 часа, с 40 минутна отбивка на Ярловския купен с кутията. Ти като си сам и както ходиш бързо би трябвало за още по-малко да го минеш.
Втория ти ден ми се вижда някакво невероятно ходене. Дано да успееш да го минеш за 13 часа, но ми се струва страшно много. Малко ме е срам да напиша ние за колко го взехме, но все пак за ориентиране колко е от бавна група:
Алеко - Смильо - 6 часа
Смильо - Букапреслапски проход - 2 часа
Букапреслапски проход - Клисура - 10 часа
Клисура - Петруана - 2:30 часа
Петруана - Ловна - 4 часа (цялото Клисура - Ловна е четири часа и половина, тук сме вървели два часа отгоре)
Ловна - Седемте езера - 2:30 часа
В Клисура се пита в заведението за къщата за гости, даже на нас ни предложиха да ни свържат със собственичката и без да питаме.
Направих таблица въз основа на данни от BGMountains. Таблицата съдържа разстоянията и денивелациите между гореспоменатите обекти, времената за изминаване на отсечките според правилото на Naismith, както и същите тези времена, умножени с коефициент 5/3, с който се получава близко до прогнозното ви време за първата отсечка. Накрая има и колона с обобщение по дни. Струва ми се че намеренията за втория, петия и шестия ден са твърде смели, особено като имаме предвид настъпилия вече есенно-зимен сезон. Освен това би било разумно да си предвидите и резервни дни в случай на влошаване на метеорологичните условия.
Траковете, за които са изчислени гореспоменатите статистики са достъпни тук. Можете да ги визуализирате с drag/drop върху http://kade.si/
Ако ползвате BaseCamp и BGMountains бихте могли да направите и друга подобна статистика за желаните от вас отсечки сравнително лесно по следния начин:
1) Обединявате всички гореспоменатите тракове в един.
2) Разделяте го на желаните от вас отсечки.
3) За всяка отсечка си записвате нейната дължина, изкачаването и слизането.
4) Попълвате таблица подобна на гореспоменатата, за да изчислите с нея съответните времена.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети