Проходимо ли е билото от Харамията до Отовишки връх? Идеята ни е от хижа Рилски езера да изкачим Харамията и после за да не губим височина по билото да продължим до мястото под Отовишки връх, от което се виждат всичките езера. След което спускане до езерото Бъбрека и продължаване до Скакавишкия водопад.
Съб Авг 15, 2015 11:06 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: Рилски езера по билото Харамията-Отовишки връх
bialk написа:
Здравейте!
Проходимо ли е билото от Харамията до Отовишки връх? Идеята ни е от хижа Рилски езера да изкачим Харамията и после за да не губим височина по билото да продължим до мястото под Отовишки връх, от което се виждат всичките езера. След което спускане до езерото Бъбрека и продължаване до Скакавишкия водопад.
В туристическата литература пише, че билото от връх Харамията до Раздела не е проходимо за обикновените туристи.
Дали това е така и дали не може с известно откатерване по скалите да се мине - не знам, не съм пробвал, не съм чел и друг да е пробвал.
Защо не направите маршрута наобратно? И хижа "Седемте езера" ли се има предвид или хотел-хижа "Рилски езера"?
bialk написа:
Бих ви препоръчал след като се качите на Харамията да се върнете обратно до премката под върха и да изкачите билото по пътеката през Чанакгьолския циркус, по която има зимна колова маркировка. След като излезете горе на Зелени рид продължавате надясно по синята маркировка към Раздела. Така ще имате общо около 150 метра слизане и 250 метра качване от Харамията до билото в района на Раздела, а и ще видите гледки към Урдините езера, които иначе бихте пропуснали. Добирането до същото място напряко по билото на юг-югозапад от Харамията включва 50 метра слизане и 150 метра качване по труден терен. Не бихте спечелили повече от 100-ина метра положителна денивелация ако успеете да минете оттам.
Съб Авг 15, 2015 11:02 pm
Vodenicharskim
Аз преди две години направих обратното - от лифта до Бъбрека, после до Окото, заобиколих го от дясно и се качих на Отовишкия рид. От там покрай Сълзата се спуснах към Харамията. Не е невъзможно, но на места е стръмно и трябва да се внимава.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети