Здравейте, търся трак-лог или информация за отсечката от СЗ подножие на връх Поп, през върха и хребета на И, до пътя за Зверино. Проследима пътека, извори ...
Линка е към снимка за онагледяване:
Ще се опитам да бъда максимално полезен, макар да не съм минавал оттам (казаното по-долу се базира на наблюдения от различни карти и сателитни изображения):
1. Още на съветските карти 1:50000 има трасиран път, водещ от Зверино към мина Плакалница и минаващ през върха. Тръгва от СЗ край на Зверино, върви нагоре (на СЗ) по реброто западно от долината на р. Златица и после (в м. Преслапо) свива на запад по рида към връх Поп, откъдето на СЗ и север минава по рида, отделящ изворните зони на Златица (вливаща се в Искър при Зверино) и Очинската река (вливаща се в Искър при Елисейна), подсичайки от запад връх Могилата (1185 м) и достигайки мина Плакалница.
2. На OFRM картата същият път е предаден като съществуващ по цялото си протежение, разделен на три категории:
- от Зверино по рида до м. Преслапо като широк черен път, проходим за ATV (син цвят, буква А)
- от Преслапо през връх Поп до СЗ подножие на върха като път, проходим за мотоциклети (зелен цвят, буква В)
- от СЗ подножие на връх Поп до мина Плакалница като широк черен път, проходим за на практика всякакви офроуд-машини (червен цвят, 4М)
3. В BGMountains има нанесен път от Зверино до Преслапо и от СЗ подножие на вр. Поп до мина Плакалница. Липсва "средната" отсечка по билния рид, увенчан от вр. Поп.
4. На Google Earth личат великолепно широки черни пътища между а) Зверино и Преслапо и б) СЗ подножие на връх Поп и мина Плакалница. Невидима е "средната" отсечка през самия връх поради наличието на гора.
Въпросната "средна отсечка" през самия връх е дълга точно 3 км. Общият път от Зверино до мината е 12,5 км. Макар понякога "мотоциклетните" трасета в OFRM да са доста екстремни, най-вероятно все пак има проходима (най-малкото) пътека през гората по билото в "средната" отсечка. Пък и дори да не е в най-доброто състояние, въпросните 3 км не са нещо плашещо като разстояние и време.
По цялото протежение на пътя няма картирани водоизточници, ако не се брои една чешма (?) в СЗ подножие на вр. Поп (има я на BGMountains, N43 06.755 E23 30.930), но тя е на около 250 м източно от пътя като линейно разстояние и на 60-70 м по-ниско като денивелация. Не съм убеден доколко е "актуална" и проверена, и дали не е просто взета от съветските 50-хилядни карти, на които личи водоизточник на същото място.
@ Rincewind, благодаря! Точно тези 3 км ме интересуват. Няма съмнение, че има път или поне пътека, само да можеше някой да каже проходимо ли е.
На картата на ПП Врачански Балкан също е означена. Притеснява ме факта, че като не се минава, много бързо се затлачва (пример Стрешерски дял на ВБ), а преход тип "сървайвър" не ми е особено по вкуса.
На 200 м северно по склона под Поп, би трябвало да има извор наречен Гълъбец. Дали не е бастисан от дивите прасета, също не се знае.
Ами планувал съм това минаване, вероятно като опадат листата. Така ще мога и да го запиша, защото ползвам телефон.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети