Няколко тона "натюр" снимки и много сбит преразказ от рилското ми скитане. Скоро ще адд-на и по-подробни разказчета
Тръгнахме 5 човека с лифта до Ястребец, окатерихме Мусалато и се спуснахме до Грънчар. Имаше тълпи чужбинци навсякъде. Времето - що-годе прилично. На х. Мусала са свалили чая от 2 на 1лв. и количеството на половина. На Грънчар банята не работи. Установихме, че храната за 5 дена тежи много! Покрай Мусала лазеше всякакъв народ, включително един дакел с много стреснат вид горкия.
Следващия ден - от Грънчар до Рибни езера, потеглихме в мъглица. Барабар с половината чужденци от хижата. Добрахме се криво-ляво до Рибни всичките 5 и колектива започна да се разпада. Стана ясно, че болшинството не ще да драпа 9 часа на следващия ден до Мальовица. Малцинството (тоест аз) все пак навих половинката да тръгне с мен. Другите побягнаха към Рилския манастир. Банята на Рибни работи, ама го установихме твърде късно. Стана ясно, че е по-добре да не поздравяваме с Добър ден, а с Бонжур - имаше по-голям шанс да ни разберат. На Рибни е нещо като кучкарник - страхотни гончета, бебе гонче и още някакви лаещи твари. Запознахме се и с котарака легенда Майо. Спори се на колко години е, но гони двайсетака, ако не ги е и минал.
Рибни - Мальовица. Само двамата с едната ми втора развихме добра скорост. Точно за 9.30 часа, в което влизат две почивки от по половин час - на Кобилино Бранище и на Страшното. Ама преди Страшното беше много страшно... взехме та решихме да подсечем Попова капа по лятната маркировка... груба грешка, това Кончето е като разходка в парка. Аз ако пак попадна в оня район въобще няма и да си помислям да подсичам никакви капи - по колците и отгоре. На моменти движението става под трийсетина градуса наклон. Няма да казвам отдолу каква урва е. Има някакво въже, ама май е само за морална подкрепа. Пътеката от Страшното към хижата е в ужасно състояние, пак заради тълпите, които щъкат нагоре. Почти толкова изровена, колкото към Мусала.
за х. Мальовица - ми хижа като хижа, губи ми се малко планинарската атмосфера там, но няма как при толкова пътникопоток. Там съм във възторг от гиганта Барс (кръстоска между санбернар и московска стражевая) и гъбената супа. Освен това - и там нямаше баня Shocked
Следва - Мальовица - Иван Вазов. Трябва ли да казвам, че пътеката към Мальовица е точно толкова зле колкото към Мусала... ужас. То беше едно драпане по тоя камъняк, едно чудо... установих, че първите няколко часа са ми много тегави, някъде по обед пускам турбото и мога да вървя до безкрай, ама сутрин едвам лазя. Всеки ден беше така. С голямо пуфтене издрапахме почти до Мальовица. Половинката намрази и тоя връх, аз не искам да виждам морени поне седмица. Почти на връо го погледнахме, теглихме му една и отпрашихме към Иван Вазов. След Мермерите и големото драпане по Додов връх, с мъка очаквахме и Дамга. Поне раниците не тежаха толкова вече. За щур късмет се мерна една сравнително нова синя маркировка към хижата, която я няма на моята карта - подсича леко Дамга, минава през Пазардеретата и малко преди хижата се слива със зелената от Раздела. Кеф на бучки. Скоро след това се мокрехме в реката пред хижата, защото познайте - ми нема баня!
Последната сутрин се изстрелях рано-рано да завзема столовата и да поръчам пържени филийки. Беше ми пределно ясно, че щом в хижата има група - за групата всичко има. Другите кучета ги яли. С други думи, ако не бях побързала щях да видя филийки през крив макарон, не стига че предната вечер гонеха туристите да ядат в студената столова, понеже по-топлата била за "групата". Аман от групи. Та взех аз чайове и филийки, хапнахме и беж към Раздела. Аз пак лазех, но го излазих. От там след половин час мръхтене на Бъбрека - за нула време до Скакавица по Сухия чал. Я, това бързо ставало, миналата година ми се видя векове това слизане, сигурно заради мъглата. Сега скокнахме и до водопада, барабар с раниците. Обмисляхме да спим на Скакавица тая вечер, но се стегнахме и решихме да се прибираме. Та разпитахме около 1000 човека има ли маршрутки от Пионерска до Сапарева баня/Дупница. Получихме 1000 различни отговора. Накрая един чичо ни прати на Зелени преслап да питаме Дънди Крокодила в чайната. Там пък ни пратиха на Пионерска. Подпалихме подметките и се свлякохме в Паничище. Стопа ни върза веднага. Един забавен тип с десен волан ни свали до Сапарева баня. Горкия искрено се учуди, че сме се шматкали 5 дена из Рила, аз пък много се извинявам, че му осмърдяхме колата...
И така, после ясно - рейс, влак, 78 - право вкъщи.
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Пет Авг 07, 2009 12:18 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Авг 07, 2009 12:09 pm
Gamina
risto_turisto написа:
Баси Рилинг-а - браво!!!
Добре, че спахте в хижата на Рибни езера - по нашите палатки на сутринта имаше скреж сутринта
На 1 август, баси...
хъх, то верно че по едно време стана бая студено тая нощ, аз спах с термобельото
Пет Авг 07, 2009 12:12 pm
Kat
Оо
Изключително приятно ми беше да прочета пътеописанието ти, много забавно и интересно написано. По снимките ти се опитах да зърна нещастния дакел на Мусала или франсетата (или бебе гонче)на Рибни, ма ги нямаше. Любителите на котараци и специално на този на хижа Рибни езера, ще са доволни
И да кажа пак за разказа, голям кеф.
Поздрави
Пет Авг 07, 2009 3:46 pm
Gamina
мерси Кат
Дакела го няма сниман, гончетата ги има на една-две снимки, но бебето не изглежда чак толкова малко там Виж Дебелия е звезда, ясно че ще е с цяла фотосесия
Пет Авг 07, 2009 5:19 pm
dobrudjan4e
Привет.
Серията на ветерана от Рибни много ми хареса .
Навсякъде инфо даваш, че имало-нямало баня. Мен ми интересува как е въпроса с бирата? Тези от Мусала смъкнаха ли я или още е 4-5 лева, че скоро май ще водя група натам ???
А и лифта колко е, че жените няма да изкарат от Боровец до горе и обратно?
Данке шойн.
_________________ Който пие бира не умира!
Пет Авг 07, 2009 6:33 pm
Gamina
лифт - двупосочен - 10 ле'а, еднопосочен нема. Не знам обаче дали билетите важат само за деня, на нашите пишеше 30.07 - 12.08... Не че до 12ти имам път натам да проверя дали ще мога да се върна с лифта
бира - навсякъде между 2 и 3 лева. Освен на х. Мусала, разбира се, там е свалена от 5 на 4. За Леденото не знам колко е, не обърнах внимание, минахме транзит и от там за 10 минути.
Пет Авг 07, 2009 7:15 pm
albena :-)
ейййй, страхотно ходене сте направили
5 дена
Пет Авг 07, 2009 10:17 pm
vasil111
mmmm, на това класическо му се вика СУПЕР МЕГА ЯКО ходене.
Много се забавлявах докато четох, а завършека е върха на сладоледа.
"... после заспах като щастлив къпан пън, който е бил 5 дена из Рила."
_________________ Който пие бира не умира!
Вто Авг 18, 2009 7:18 pm
Valio
Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
Браво за прехода.
Чак сега намерих време и прочетох всичките пътеписчета.
В събота и неделя планирах стабилно ходене от Ястебец до ЦПШ, но времето в събота ме спря.
А иначе на 01.08. качихме Канарата и Йосифица и вечерта бяхме на хижа Рибни езера. А на следващия ден по Рилецкото било, през Манастирските езера до един мост /на 3 км от Кирилова поляна/.
Чет Авг 20, 2009 11:53 am
Gamina
Valio написа:
А иначе на 01.08. качихме Канарата и Йосифица и вечерта бяхме на хижа Рибни езера.
Много добър и полезен разказ за хора като мен, които не са ходили по тия места. Днеска шефа каза ще видим за отпуската, тъй че надявам се събота преди обяд да съм на Ястребец, че отдавна го мисля това ходене почти по вашия маршрут с малки вариации и продължение надявам се. Да походя и аз по човешки пътеки, че напоследък само по кози и мечи пътеки ходя. Мисля си да катеря Мусала през Маркуджиците, всички казват че оттам е малко по-натоварващо, но много по-обзорно при хубаво време, пък ще избегна и тълпите, които ще са доста в последната августовска събота предполагам. Чудя се освен това дали да не спусна към х.Заврачица вместо към х.Грънчар, но това ще го решавам на място.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети