ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Парапети по планините. Дискусия.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 20, 21, 22  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Парапети по планините. Дискусия.
Автор Съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Shocked Стига бе!

Сря Сеп 16, 2015 3:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
amdimitrov

vedrin написа:
В една съседна тема amdimitrov пише:

"На слизането от Вихрен към Премката има поне 50-60 метра нови вериги (а не въжета). В горната 2ра част (в това число и около паметната плоча). Вършат хубава работа ама много гадно се прищипват пръстите на ръцете при някои набирания... но вероятно нямам необходимата техника и не знам чалъма за набиране по вериги. За слизане по тях (предвид, че са хванати за скалата с клинове и могат да се отделят макс. 30-40 см от нея) ми се вижда крайно неудобно...знам ли. Ще сложа няколко снимки на веригите утре."

За съжаление имам само 1 читава снимка:

Много по-голям проблем според мен е изтритата маркировка...тия вериги ги използвах повече като ориентир от къде минава пътеката, отколкото да се държа или осигурявам за тях.

mom4i написа:

Много по-важно е да се маркира пътеката през Кутело, и най-вече правилното слизане от билото към премката, което сега всеки прави както намери за добре (често по разни подлъгващи пътеки) и често бедства и при това бомбардира долната пътека с камъни.

Момчи

Този момент го подминахте в обсъждането ми се струва. В понеделник (х. Вихрен-премката-подсичане на Кутело-Кончето-Бански суходол-Кончето- Кутело-премката-вр. Вихрен- Кабата- х Вихрен) проблем имах само там. Облаците бяха ниски и дефакто бях в тях - видимост от под 6-7 метра през 2/3ти от времто и крайно подцених ситуацията - дори не погледнах компаса. От Кутело хванах маркирана с пирамидки пътека в посока "на долу". По едно време се усетих, че слизам прекалено дълго време и ми беше ясно, че не съм на пътека ами цепя рандом по някакви сипеи...слезнах точно срещу заслон Казана. Та комбинацията от липса на маркировка, мъгла (или ниски облаци) и подценяване ме вкара в тъп 2 часов и напълно безсмислен филм.
Сря Сеп 16, 2015 5:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Днес се мотахме по Вихрен и Кончето.
Бая синджир е монтиран към Премката, на око около 250 метра, при това много близо от върха. И го ползваха всички без изключение. Кадърно монтиран в скалата през халки.
Същото се отнася за въжетата на Кончето. Има още доста инфо, ама репортажа утре, ако ми пуснат отремонтирания нет. От телефон с хардуерна клавиатура толкоз. Smile

Сря Сеп 16, 2015 9:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi

Местожителство: Варна

Тази верига като е поцинкована някак се слива с камънаците засега. И по-зле може да е.
Сря Сеп 16, 2015 9:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Само ще цитирам част от едно изказване на Меснер:
"Не веднъж сте казвали, че “планината без опасности не е планина”…
Така е. Днес повечето европейски алпийски клубове (с изключение на Британския) се стремят да направят планините безопасни. Те “създават” маршрути, опъват парапети, така че да не паднете. За предпазване от лавини поставят метални конструкции. Това вече не са планини. Планините изначално са опасни. Там има камъни, лед, сняг. Мълниите там са много по-опасни от тези в градовете. "...
А ПСС е сложило железата за собствено удобство. Тъй като прекрасно знаят, че винаги ще има льольовци, които не могат да преценят къде им е мястото и кога да се върнат, са решили, че по-добре един ден зор с тежести, отколкото ката ден под тревога тичане до там и обратно.
Това верно е магарешки синджир, мислещия добре го е измислил. И очевидно доста магарета е имало по него, по свидетелските показания на Ристо. Айде сега и малко зидария, да оправят вертикалната планировка, след това пейки със знак ЕУ и син байряк на звезди и са готови.
Чет Сеп 17, 2015 9:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rincewind

Башибозук, льольовци ... Какво ли следва?
Евалла!

Чет Сеп 17, 2015 1:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff

Rincewind написа:
Башибозук, льольовци ... Какво ли следва?
Евалла!

Какво следва ли - промяна в устройствения статут. От Пирин планина на детска площадка "Пирин". Вчера четох една наредба за това как трябва да изглежда детската площадка, за да е "с висока степен на безопасност", ами те нещата не са много по-различни...
Опомнете се. Човекът е станал човек защото се е борил с трудностите. Планината е планина за да възпитава със суровите си условия. Създаването на коридорчета в пълна безопасност цели свикването на човешкото стадо с факта, че отново е стадо и някой друг се грижи за него, че съдбата му все по-малко е в неговите собствени ръце. Ако си влизал в кланица, ще видиш, че и пътя към електрошока за свинете/жилото - за говедата, също така е напълно обезопасен, да не се повреди животното преди да е дошъл правилния момент.
Чет Сеп 17, 2015 1:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Ако някой "льольо" или единица от "башибозука" прочете това тутакси ще определи автора на изказването като"ненормалник","изверг върху тялото и духа си", "мазохист","тежкар-планинар" и т.н....
....и ще бъде прав от своя гледна точка Confused
Пет Сеп 18, 2015 9:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi

Местожителство: Варна

Ами прав ще е. Като му изглежда трудно, да си стои пред телевизора. там му е мястото. На мен не ми е трудно в планината.
Пет Сеп 18, 2015 11:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent

интересна дискусия, за мен темата е доста щекотлива, затова ще се въздържа от мнение. може би трябва да се гледа опита на напредналите в планинарството държави с високи планини.
странно защо още няма тема - маркировка в планината, за или против. там мненията на повечето участници съвпадат май. а не се ли губи очарованието на ужаса на риш, ако всико е почистено и маркирано ъ?
шегувам се разбира се, евала на доброволците. поздрави.
Пет Сеп 18, 2015 12:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov

Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

https://www.youtube.com/watch?v=kibcw0rCf2c
Не е нужно да ходиш, всичко вече е достъпно... А дори и безопасно!!! Smile

Пет Сеп 18, 2015 7:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dandan

Браво!
Крайно време беше да го оправят.
Пет Сеп 18, 2015 7:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Обещания снимков репортаж от парапетите и синджиро.

И новата заземителна триангулачна точка на едната от котите на Кутело /с продуктово позициониране/ Laughing :

Пет Сеп 18, 2015 11:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Ристо Туристо написа:
Обещания снимков репортаж от парапетите и синджиро.

На табелата от втората снимка има 3 правописни грешки ако приемем че втория ред е на английски, а третия -- на френски език.
Пет Сеп 18, 2015 11:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Mariana1000

Местожителство: София

vladofff написа:

Опомнете се. Човекът е станал човек защото се е борил с трудностите. Планината е планина за да възпитава със суровите си условия. Създаването на коридорчета в пълна безопасност цели свикването на човешкото стадо с факта, че отново е стадо и някой друг се грижи за него, че съдбата му все по-малко е в неговите собствени ръце.

Ти сериозно ли си мислиш, че въжето премахва трудността на пътеката напълно и тя става напълно безопасна? Уверявам те, че дори с въжето суровите условия са достатъчни да ни превъзпитат Very Happy Да знаеш, че за овцете да минат по това въже не значи, че някой друг се е погрижил да минат, а напротив - минаването от там до такава степен ни радва, че сме постигнали нещо сами, че ти да се качиш на Еверест сигурно няма да се радваш повече от мен, когато за пръв път минах Кончето.
Все пак продължаваме да говорим за въже по Кончето, а не за равна пътека, оградена с еднометрова стена от двете страни, нали? Значи продължава да си бъде трудно и опасно (поне за овцете, които сме мнозинство).
Така че този аргумент отпада. Естетическата гледна точка я признавам - по-хубаво е само камъняк, и на снимките по-ефектно би излязло, но не може две добрини на едно място.

fena73 написа:
Ако някой "льольо" или единица от "башибозука" прочете това тутакси ще определи автора на изказването като"ненормалник","изверг върху тялото и духа си", "мазохист","тежкар-планинар" и т.н....
....и ще бъде прав от своя гледна точка Confused

Не, няма, льольовците имат респект към планинарите, думите "ненормалник" и "мазохист" се казват по-скоро с уважение и малко завист, "изверг" и "тежкар" не съм чувала някой да употребява.
За съжаление с навлизането ми в планинарските среди по-често съм срещала обратното - насмешка и нетърпимост към по-малко ходещите.

Kent написа:

странно защо още няма тема - маркировка в планината, за или против. там мненията на повечето участници съвпадат май. а не се ли губи очарованието на ужаса на риш, ако всико е почистено и маркирано ъ?

Аааа, Васко, не си съвсем прав, тема няма, но против има Laughing
Цитат:
Просто се усмихнете, вижте Планината и стига сте я цапали с боя.
Има GPS

То и с Ужаса на Риш е същата работа, както с въжето, дето правело Кончето лесно и безопасно. Ние викаме, че е всичко почистено и маркирано като магистрала, хората дето са минали тази година пишат, че са минали Адът Риш. Иди го разбери тоя ком-еминейски башибозук... Laughing Laughing

Съб Сеп 19, 2015 12:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 20, 21, 22  Следваща
Страница 10 от 22

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.