ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
От х.Кашана до вр.Вежен през х.Бенковски

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
От х.Кашана до вр.Вежен през х.Бенковски
Автор Съобщение
Планинец

Местожителство: Пловдив

Мнение От х.Кашана до вр.Вежен през х.Бенковски Отговорете с цитат
Не бях ходил на запад от Беклемето и реших, че време да поправя този пропуск. Много се чудих какъв да е точно маршрутът ми така, че хем да походя, хем да минавам повече по билото, за да имам гледки и на север, и на юг. След доста проучване по картата, справочника на Димо и най-вече тук от форума, реших маршрутът да бъде от х.Кашана до х.Бенковски, или като резервен вариант х.Момина поляна. После ако стигна до вр.Вежен-добре, ако не-надолу на юг към влака.
Избрах за първи ден на прехода 28 юли, но както си беше ясно времето, така от север се появиха изневиделица едни облаци, които буквално за секунди скриха слънцето. Бях стигнал до подножието на вр.Свищи плаз там, където лятната пътека се събира със зимната. Видимостта беше в радиус на около 10 метра. Изчаках 20-тина минути, докато слънцето се показа и тръгнах към вр.Свищи плаз. Видимостта започна отново да намалява, но поне беше повече от преди малко.

Желоните можеха да се следват без проблем засега, но аз исках гледки, за това реших да се откажа от прехода. Върнах се в посока на х.Кашана, но този път по билото (на идване бях минал по лятната пътека).

Вр.Свищи плаз сниман около вр.Кордуна:

Поглед на юг към Златишки проход (прохода Кашана):

и на север:

А това е увеличение към рудник Елаците и щетите нанесени на планината:

Тук пак Елаците, и пред тях на снимката се вижда и по-ниският вр.Капалу:

Денят завършвам със снимка от южната страна на Златишки проход с изглед към вр.Свищи плаз:

Пон Авг 10, 2015 9:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец

Мнение Отговорете с цитат
Както се вижда, остана ми "недовършена работа" и седмица по-късно реших да направя втори опит за минаване по планирания маршрут.

Тръгнах в 06.15ч от чешмата на пътя до х.Кашана (поздрави на Николай-страхотен хижар) и след 1ч и 55 мин бях на вр.Свищи плаз.

Този път времето беше с мен и продължих напред по билото. След известно време поглед назад към върха:

Към 14 часа бях подминал изоставената хижа Планински извори и спрях за почивка на чешмата Петте чучура. Ето я и нея:

Това е единствената вода по пътя ми от х.Кашана и трябваше да подновя запасите си, защото не беше ясно колко път имам още. Беше ясно, че ще спя на х.Бенковски, но ми се искаше да походя повече по билото. За това, след като изкачих вр.Тетевенска баба и после слязох до Антонски превал, не тръгнах веднага по лятната пътека за хижата, а продължих по билото. Първото връхче след превала го подсякох, после хванах желоните. Оказа се, че има 2 или 3 места, където колова маркировка тръгва към х.Бенковски. Моята цел беше последната такава възможност. Имах храна и вода, притесняваше ме само дали ще се вместя в светлата част на деня, тъй като все пак пътя ми беше непознат.

Поглед назад към вр.Тетевенска баба:

и напред към вр.Братаница, а най-отзад величествено се издига масива на вр.Вежен:

Тук по-ясно се вижда и т.нар. Старопланинско конче:

Въпреки, че върховете по пътя ми изглеждаха в подножията си като стена пред мен, като започвах за ги изкачвам, някак си лесно и приятно стигах до върхната им точка. Така в 17.40ч бях на вр.Братаница и поех лека-полека към х.Бенковски. Ясно беше, че имам предостатъчно време, за това тръгнах надолу без да си давам много зор. След час и десетина митнути бях в хижата. Новите хижари са отзивчиви и любезни, само хубави думи за тях!

Последната промяна е направена от Планинец на Пон Авг 10, 2015 10:09 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Авг 10, 2015 9:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец

На другият ден тръгнах в 7.15ч, времето изглеждаше хубаво. Тръгнах към вр.Вежен, но в подножието на вр.Братаница хванах лятната пътека (предният ден слязох по зимната). Там някъде започна да духа не толкова силен, но все пак не много приятен вятър. Както и да е, за 3ч и 10-15 мин. от хижата стигнах до вр.Вежен:

а на тази снимка при увеличение се вижда и Беклемето:

Там на върха вятърът си беше сериозен, капнаха ми 1-2 капки и беше ясно, че ще вали. Дадох бързо назад, но точно преди да започна да слизам към пътеката, която води до гара Копривщица, заваля дъжд заедно с градушка с размери на грахово зърно. При това вятърът си духаше. Хубаво беше, че градушката трая някъде около 5 минути, защото на билото няма къде да се скриеш. Аз бях зает да пазя документи, фотоапарат, камера и т.н. от дъжда и градушката, та като нямаше мен кой да пази, после 10-тина минути си усещах по главата "граховите зърна". Дъждът поутихна и аз поех надолу. Не успях да намера лятната пътека, дето минава през Въртопа, та хванах желоните за по-сигурно.
Тръгнах на юг без пътека, като цяло не много приятно слизане. На едно място желоните свършиха, та се позачудих на къде да хвана, но като продължих още малко намерих следващия. Значи посоката от билото е надолу и леко в дясно, т.е. юг-югозапад. Стига се до едно по-ниско и заравнено място, където желони имаше и надясно, и наляво. Значи тръгва се на дясно, т.е. на запад.
Поглед към билото, от където идвам, и напред в посока към гарата:

Върви се напред, докато се стигне черен път и се продължава по него. Пресича се рекичка (предполагам р.Въртопска), като от лявата страна ми се намира възвишение, а отдясно-дере. Тук трябва да се внимава, кагато възвишението свърши и пътят тръгне в ляво и нагоре, точно на завоя има каменна пирамидка и нещо като черен път (пътека)-там трябва да се напусне пътя. Като се загледа човек, ще види желоните малко по-надолу по тази широка пътека. Слизането е надолу, отново не много приятно, докато пак не свършат коловете. Там, където свършат, започва горичка и като се вгледа човек, намира пътека. Веднъж намерена, пътеката е много ясна, макар и не маркирана и отвежда на шосето на Подбалканския път. Там пътят се пресича и се тръгва в западна посока (надясно). След десетина минути от лявата страна излиза асфалтов път и се тръгва по него. После пак наляво се хваща пътя, който след 3км и нещо отвежда до жп гара Копривщица.
На заден план над покрива над първата снимка според мен се вижда южната част от масива на вр.Вежен:

Така изпълних желанието си да походя по билото на Стара планина на запад от Беклемето!
Пон Авг 10, 2015 9:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Whitestar

Местожителство: Велико Търново

Направил си снимки при второто ходене. За софиянци преходите в този район не са проблем, за което им завиждам, въпреки че Централен Балкан започва малко по-на изток. Преходът си е напълно постижим и много привлекателен, вземайки в предвид плавните изкачвания и равният терен след в.Косици, а от Тетевенска баба до хижа Бенковски си е само слизане.
Пон Сеп 14, 2015 6:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Планинец

Whitestar написа:
Направил си снимки при второто ходене. За софиянци преходите в този район не са проблем, за което им завиждам, въпреки че Централен Балкан започва малко по-на изток. Преходът си е напълно постижим и много привлекателен, вземайки в предвид плавните изкачвания и равният терен след в.Косици, а от Тетевенска баба до хижа Бенковски си е само слизане.

Всъщност първите снимки от поста от "Пон Авг 10, 2015 9:46 am" са от първото ходене. Да, маршрута е приятен. Само да кажа, че аз след Тетевенска баба не се отклоних веднага за х.Бенковски, а продължих максимално дълго по билото. Чак на вр.Братаница се отклоних от билото и слязох до хижата.
Между другото на слизане на другия ден от билото в близост до вр.Пъпа до жп гара Копривщица ползвах зимната маркировка, защото не можах да намеря лятната пътека. Слизането по желоните не беше особено приятно.
Пон Сеп 14, 2015 8:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Whitestar

Местожителство: Велико Търново

Цитат:
Между другото на слизане на другия ден от билото в близост до вр.Пъпа до жп гара Копривщица ползвах зимната маркировка, защото не можах да намеря лятната пътека. Слизането по желоните не беше особено приятно.

Както си слязъл през в.Братаница предния ден, можело е да се изкачиш по зелената маркировка от х.Бенковски към премката между в.Булуваня и Тетевенска баба и от там - по пътеката през местността Заногата до с.Антон. Това може би е по-удачен вариант, въпреки че слизането също има стръмни участъци.
Пон Сеп 14, 2015 10:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Планинец

Whitestar написа:
Цитат:

Както си слязъл през в.Братаница предния ден, можело е да се изкачиш по зелената маркировка от х.Бенковски към премката между в.Булуваня и Тетевенска баба и от там - по пътеката през местността Заногата до с.Антон. Това може би е по-удачен вариант, въпреки че слизането също има стръмни участъци.

Да, но идеята бе да кача вр.Вежен, че предния ден не ми стигна времето. На връщане от върха ме валя дъжд и 5 мин.градушка, та бързах да сляза от билото. Така хванах коловата маркировка надолу без много да му мисля Smile
Пон Сеп 14, 2015 11:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.