Отново през красавеца Равнец.
Този поход трябваше да го проведа преди две седмици, но дъждовете ме спряха. Ето, че му дойде времето. Подготвих се набързо, тъй като отново настъпи промяна. За неделя – 24 Юни прогнозите са за дъжд, затова вместо от 23 до 25 Юни го изтеглих на 22 – 24 Юни. В отлично настроение тръгнах рано сутринта в петък. До влака половин час пътуване с кола, и в 7,00 ч. вече потеглих към гр.Карлово. Приятно е да се пътува с влак. Минавайки през гара Кръстец се отдадох на спомени. Многопъти сме тръгвали от тая гара на походи на изток или запад, с групи от по 20-30 туристи. Бяха весели години. Наближавайки гара Калофер, забелязах двама – мъж и жена с раници в нашия влак. Помислих си, че ще слязат и ще тръгнат за х.Рай. Не познах. Значи ще слязат на гара Карлово и ще тръгнем заедно. Пак не познах. Слязоха на гара Карлово, поздравих ги и запитах за къде са. Били за вр.Ботев през х.Равнец, а аз през х.Левски. Тръгнахме заедно към центъра на града, питаха дали знам откъде започва пътеката за х.Равнец. Веднаж минах през Равнец, но тогава ме изкараха с кола до края на града. От интернет знаех, че двете пътеки се разделят при туристическия информационен център. Продължихме заедно. Обадих се на Томанов и му казах къде сме. Исках да знае, че тръгвам нагоре. Не съм му обяснил правилно, но той ни намери само за няколко минути. Видяхме се и тръгнахме, тъй като бързахме, пък и на него предстоеше да върви на работа. Каза да продължим през центъра и срещу инф.център е пътеката за х.Равнец. Направих нова промяна. Ще тръгна с тях, въпреки че пътеката е по-стръмна, открита и ще се върви повече на слънце, но пък красотите нямат край. Продължихме по ул."Водопад" до тур.информационен център и завихме наляво (изток). По пътя стигнахме до една рекичка. Тук малко се объркахме, трябва да се хване пътеката от дясната (източната) страна на рекичката. Като тръгнете по ново маркираната синя маркировка, вече нямате проблеми
Карлово вече се вижда в ниското.
Трудно, но постепенно се издигаме нагоре. Навлязохме и в гората, но слънцето продължава да ни изкарва водата през носа. Ето ги моите спътници, които често ме питат : Оня баир утре ще го изкачваме нали? Само кимвам, но не смея да им кажа, че след малко ще го подхванем и него.Трудно, но постепенно се издигаме нагоре. Навлязохме и в гората, но слънцето продължава да ни изкарва водата през носа. Ето ги моите спътници, които често ме питат : Оня баир утре ще го изкачваме нали?
Ручейчето едва сълзи, скоро може да пресъхне. Наляхме си по една тубичка.
Появиха се и полянки, значи хижата е наблизо. Ето я и нея, хижата.
Миналото лято спахме тук само една вечер, но не можах да забравя хубавите супи, които ядох тук. Посрещна ни хижаря Митьо, той също не ме забравил, дори името ми запомнил. За жалост, няма я добрата готвачка, майка му. Била неразположена. Тук бяха една малка групичка млади момчета от Карлово. Драго ми е да виждам млади хора на планина. Не са тези на снимката, те бяха на друга маса. Този излегналия е хижаря Митьо
Гледах първото полувреме на мача за Евро 2012 и ги оставих да го изгледат. Аз отидох да почивам, тъй като щях да ставам рано сутринта. Спътниците ми отдавна вече почиваха.
На планина винаги ставам рано, така че и днес не направих изключение. Закусих, приготвих се и тръгнахме с моите спътници към вр. Ботев в 06,40 часа. Първите 20-30 минути са леки, за загрявка с леко изкачване. От там нататък започва тежко, продължително вървене. За мое успокоение има какво да ме ободрява.
Това интересно дърво си е показало силата разцепвайки големия камък на две.
След час и половина изкачване, първата награда:
Връх Амбарица (Левски). Много пъти съм гледал Масива Равнец от централното било на Балкана. Винаги съм си казвал, че ще се опитам някой ден да гледам билото на Балкана от масива Равнец. Гледам го за втори път, но колкото и да го гледам, винаги ще имам желанието за още веднаж
Обърнете се, още една красота, красотата наречена Карлово.
Ето го и Купена с малкия Купен
И ето го това централно било, което всяка година привлича толкова много туристи. Защо ли? Всеки има свой отговор. Ще ви кажа моя. Обичам да се качвам на централното било на Балкана, защото от там при хубаво време и добра видимост съм виждал от белия Дунав до Боздаг в Гърция. Когато казвам това, някои ми се усмихват, но е истина, а как да им го докажа. Най-лесно: Трябва да се качат много пъти и веднаж в живота си може и да улучат това, което улучих аз. А защо обичам да го гледам от вр. Равнец? Защото много е красиво да го видиш това чудо отстрани, в цялото му величие. Гледайки, снимайки пристигаме на Петолъчката. Отдалеч забелязах хора, които идваха от х.Левски и хващаха пътеката към вр. Ботев през улеите.
Докато чаках моите спътници, минаха мъж и жена, идващи от х.Хубавец. Ще ме извините, ще включа една снимка от миналото лято, за да ви покажа Петолъчката, за тези които не са минавали от там.
От тук нататък до заслон Ботев започва едно монотонно слизане и качване по трите улея. Първиянай дълбок, втория среден, а третия най-плитък. Като преминаваме през улеите, всъщност подсичаме върховете Жълтец, Млечния чал и Безименния връх. Трите улея са между ридовете на тези върхове. Още при изкачването на първия улей забелязах, че моят спътник изостава и не бърза. Той имаше едно изкачване на вр.Ботев и двучасово слизане до хижа Рай. За разлика от него аз исках да сляза на х.Тъжа. А това са приблизително 4 часа след вр.Ботев. Изоставих ги, като виждах, че няма да имат проблем. Пътеката бе осеяна от туристи идващи от Левски и Рай. Планувах да обядвам на заслон Ботев стабилно, да почивам до 14 часа, да се изкача на вр.Ботев и до 18 часа да сляза на х. Тъжа. В 11,45 бях на заслона
Обядвах в заслона. Имаше три вида супи, храна и няколко марки бира. Заслон Ботев е най-голямата придобивка на централен Балкан по време на демокрацията. Може да го оцени само този, който е виждал заслона като руина преди 1990 година. Не почивах повече, тъй като в 13,05 часа започна да гърми. Трябваше да се изкача горе на върха и да се помоля да ме приютят за една вечер метеоролозите. Такава препоръка имах от Митьо, хижаря на х.Равнец. Приближавайки върха, облаците се изнизаха към Средна Гора
На върха срещнах турист, който каза, че ме познава. Като каза, че ме видял на х.Партизанска песен миналата година се сетих, че седяхме там на една маса, при голямата буря. Почерпи ме с сушени плодове и ми каза да поздравя Чочо, от Жак от Габрово. Жак, ако четеш разказа ми, да ти предам, наказан си. Това са думите на Чочо, аз не зная защо.Не потърсих метеоролозите, тръгнах за х.Тъжа. Показа се слънцето. Минах покрай паметника на тримата алпинисти, останали тук на Малкия Юмрук завинаги. Казах си, Бог да ги прости, и продължих, пак започна да се заоблачава.
Налях си вода от извора на заслон Маринка. Този заслон става за крайна нужда. Започнал е да се руши. Малко след заслона ме застигна вело-турист от Русе. Минах покрай заслона, откъдето се отклонява пътека към Рудината и Паниците.
На Юрушка грамада отново гърмя, трещя и малко дъжд валя.Доволен съм, прибрах се в х.Тъжа
Чочо каза, че ще ми намери едно място, всъщност имаше около 30 туристи.Бях много уморен. Легнах отново рано. В 01,00 часа заваля силен дъжд с гръмотевична буря. Прогнозата за днес бе „облачно с дъжд“. Излязох пред хижата с тревога, но се оказа напразно. Облаци имаше, но не валеше. Приготвих се и тръгнах надолу към смесите на река Тъжа. Още не бях решил дали да поема нагоре към масива на Триглав или надолу към х.Русалка. Когато стигнах до моста на смесите, реших да не рискувам, облаците се увеличаваха. Отклоних се по пътя на юг. След около час бях на Кадемлийското пръскало.
Продължих надолу, минах покрай х.Русалка, не се отбих, в далечината (от запад) започнаха да се надигат черни, гъсти облаци. Ускорих крачката. Минах по пътеката, пресичайки завоите на пътя към с.Тъжа. В11,30 часа бях на края на селото, където си смених дрехите. Започна много силно да гърми и да святка. Добре съм направил, като съм поел надолу. На бегом стигнах до центъра на селото. Само след 5 минути се изля пороен дъжд.
Масива на Триглав остана за края на Юли или началото на Август.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Нед Юли 01, 2012 7:51 pm
Emil
Тази година на Юрушка Грамада май никой не е улучвал хубаво време все още.
Иначе като гледам нацелил си време, не като нас по 24 май.
Я ми кажи ти през вр.Кочмара ли мина, че нещо не разбрах?
Този масив все ми убягва, но догодина на традиционното ходене в района към Ботев, май месец, ще взема да мина от там.
Много благодаря. Ще почерпя. Вече мислех да трия всичко и да пусна линк от друг форум.
Emile, не съм минал през вр.Кочмара, тъй като не бях сам, нямах право да ги отклонявам. Предстои ми 10 дневна обиколка около вр.Ботев, каня се тогава да се изкача и на Кочмара. Миналата, 2011 година имам снимки на Кочмара.
_________________ Know your Body. Know your Mind. Know your Substance. Know your Source
Пон Юли 02, 2012 4:59 am
rumi_xristova
връх Ботев през х. Равнец
Темата е за Ботев връх през Равнец, та да не пускам нова със същото име ще пиша в тази.
През миналия уикенд 5-6 септември с баща ми решихме да се качим на Ботев връх по случай 101 годишнина от първото организирано изкачване на върха. /нищо, че в плана на БТС е планирано за 08.09/.
Тъй като в неделя слетобед го даваха да започва да вали, а на мен не ми се мокреше реших да се качим през х. Равнец. Исках да минем обаче по друга пътека, а не по тази по която слязохме предния път. Гледам картата на bgmountains и си харесах тази след дадената със синя маркировка. Но в края на Карлово от където тръгват и двете пътеки се оказа, че маркирана със синьо в картата всъщност е маркирана с червено, а следващата, която според картата е не маркирана е тази със синята маркировка по която слязохме предния път. И така тук решихме да се качим по маркираната с бяло-червено-бяло пътека. Малко преди х. Равнец се събира със жълтата маркировка за нея. След хижата нагоре отново грешка в картата - дадена е жълта маркировка, а такава няма. В началото върви червената със зимните колове заедно. Ние до Петолъчката карахме само по зимната, като на GPS маркирах точното местоположение на всички колове. На две места червената маркировка се отделя от зимната, по подсичащи пътеки и после пак се събират. След Петолъчката отново до зсл. Ботев по лятната пътека където имаше колове ги отбелязах.
Този път се качих на едно връхче и на вр. Кочмара. А почивката на Башмандренска река беше идеална. Добре си охладих краката, че вече щяха да се запалят. Качихме се на връх Ботев за залеза, че много обичам да го снимам от там, но за съжаление имаше облаци в посока на слънцето и нямаше точно залез, но се получиха добри снимки. На слизане към заслона започна да се стъмва и аз започнах да правя нощни снимки, а на баща ми сигурно му писна да ме чака.
Татко спа в заслона, а аз отвън със спалния чувал. Небето беше обсипано със звезди. Много красива вечер. Опитвах се да снимам, но нито една снимка не може да опише красотата, която всъщност беше. През цялата вечер имаше много силен вятър, но не ми попречи да си поспа сладко. На 2-3 пъти се събуждах от вятъра и все гледах да не ми е отвяло обувките, че как ще ходя на сутринта - даже ги затиснах с раницата, която използвам за възглавница. Имаше хора, които спяха на палатка, ама май нещо не са я закрепили добре, защото вятъра им я събори и влязоха в заслона.
На сутринта тръгнахме по зимната маркировка за х. Васил Левски. Отново маркирах на GPS всички зимни колове. През Безименния, Млечния чал до Жълтец и от там на долу. Вятъра по билото бе доста силен. Опитваше се да ни събаря. Почнах да се радвам на 2 кг. спален чувал - може да ми тежи, ама без него да ме беше отвяло. Към края пътеката е малко стръмничка и коловете са доста отдалечени един от друг. Слязохме до х. В. Левски - малка почивка и на долу по Стара река с цел да си хванем ранния влак в 15:26 - успяхме. Добро ходене се получи. Мисля си, че зимата ще е добре да се кача до Ботев връх и да сляза през Равнец.
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1267 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Koтата на Ботев?
Руми, гледам имаш снимки и ти на двата триангулачни знака. Защо са два обаче? Я който знае, да каже, да не трае. Че моята география не може да ми го обясни...
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Много хубав преход, чак ми се приходи към връх Ботев. Още по-добре е, че си описваш преходите, защото вече почти никой не го прави.
_________________ И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Пон Сеп 14, 2015 10:47 am
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София
Йосарян написа:
Много хубав преход, чак ми се приходи към връх Ботев. Още по-добре е, че си описваш преходите, защото вече почти никой не го прави.
Абсолютно споделям и освен това снимките ти задобряват!
Руми, гледам имаш снимки и ти на двата триангулачни знака. Защо са два обаче? Я който знае, да каже, да не трае. Че моята география не може да ми го обясни...
Винаги и аз съм се чудил защо това е така. Питал съм но никой не знае. Тази зад сградите е реалната на Ботев. Другата е по-ниско и малко в страни. Единственото предположение е, че втората е сложена нарочно там. Горе е имало военни. Щъкането около сградите не е било за предпочитане. Затова са я сложили малко по-встрани, за да можеш да се снимаш все пак на нея. А и мястото не случайно е избрано именно там - обзорно е, с красиви гледки наоколо.
А може замисъла да е съвсем друг. Знам ли. Може да им е останал малко бетонец и някой зевзек да я е измайсторил
Винаги и аз съм се чудил защо това е така. Питал съм но никой не знае. Тази зад сградите е реалната на Ботев. Другата е по-ниско и малко в страни. Единственото предположение е, че втората е сложена нарочно там. Горе е имало военни. Щъкането около сградите не е било за предпочитане. Затова са я сложили малко по-встрани, за да можеш да се снимаш все пак на нея. А и мястото не случайно е избрано именно там - обзорно е, с красиви гледки наоколо.
А може замисъла да е съвсем друг. Знам ли. Може да им е останал малко бетонец и някой зевзек да я е измайсторил
Триангулачния знак от първи ред на 250 метра на югозапад от върха с номер 37а е поставен, защото от него има видимост към няколко съседни триангулачни точки от първи ред (например Дюзчал с номер 21, Кафадикилди с номер 13, вр. Равнец (Черната могила) с номер 30, вр. Белчу с номер 31), към които заради относително плоския терен около самия връх Ботев няма пряка видимост (независимо от другите препятствия като сгради и т.н.) -- оттам би могло да има пряка видимост само към Дюзчал всред гореизброените. Пряката видимост към няколко съседни триангулачни точки е нужна за прецизни геодезически измервания, с други думи истинската причина е обзорността на мястото.
Ето две илюстрации за видимостта в кръг с радиус 10 км първо от връхната кота и сетне от другата кота на 250 метра на югозапад от нея:
В края на Карлово от където тръгват и двете пътеки се оказа, че маркирана със синьо в картата всъщност е маркирана с червено, а следващата, която според картата е не маркирана е тази със синята маркировка по която слязохме предния път [...] След хижата нагоре отново грешка в картата - дадена е жълта маркировка, а такава няма. В началото върви червената със зимните колове заедно. Ние до Петолъчката карахме само по зимната, като на GPS маркирах точното местоположение на всички колове. На две места червената маркировка се отделя от зимната, по подсичащи пътеки и после пак се събират. След Петолъчката отново до зсл. Ботев по лятната пътека където имаше колове ги отбелязах. [...] На сутринта тръгнахме по зимната маркировка за х. Васил Левски. Отново маркирах на GPS всички зимни колове.
Руми, благодаря за поправките и новите данни -- нанесох ги в картата, ще бъдат видими в онлайн версията ѝ след 20-ина минути, както разбира се и в следващата версия за GPS, когато я приготвим. Ако имаш възможност, огледай моля те дали не съм пропуснал или сбъркал нещо:
http://www.kade.si/#map=16/2762598.96/5259435.22/0
Пон Сеп 14, 2015 6:57 pm
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София
Re: Koтата на Ботев?
Dimo Kolev написа:
vedrin написа:
...
Абе ти да не си от извънземните. Каква е тази енциклопедия, що е туй чудо
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети