ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
до Урдини езера ?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
до Урдини езера ?
Автор Съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Мнение Отговорете с цитат
За ден е сложно , брат , още повече , че ще сте тръгнали нощта предполагам от Варна и ще сте пътували поне пет-шест часа . Имайте предвид , че в началото на юни също ще бъде много мокро , особено по долното течение на Урдина река , която ще е много пълноводна и на места ще газите много вода .
Миналото лято го правихме еднодневно през Овчарския улей , Мальово поле , Мальовишки езера , Ушите , Меремера и оттам право към ез. Удавника (Ботаническото) , Горната и Долната паници , после по Урдина до Яворова поляна и изходният пункт на ЦПШ . Минахме само през три от шестте Урдини и пак утрепахме целия ден и бая се поуморихме , че е много ходенето , а и денивелациите . Триъгълника е най-близко до тези три езера и може да се допълни и то набързо . Рибното (под Дамга) и Плиткачо са малко по-встрани и изискват още доста време за да ги минете и тях , а гледам ZCE... те подкокоросва със хубави фотоси именно от района на Плиткачо Very Happy и би било добре да отидете до там и да се насладите на уникалните гледки към Мальовица .
Имам трак от миналогодишното ми ходене по споменатия по-горе маршрут , така че , ако се сдобиеш с GPS устройство и решиш да минеш из тези пътеки , пиши на лично ако искаш да ти пратя трака .
Чет Май 21, 2015 6:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

svilen12 написа:
... Целта ни е снимане на езерата и около тях,красиви гледки и всичко което си заслужава с цел ФОТОГРАФИРАНЕ.Нямаме палатки...

Щом целта е ФОТОГРАФИРАНЕ, според мен (макар че не съм фотограф) най-добре е да нощувате в Урдиния циркус.
Най-подходящото място е до Втора овчарска колиба (между езерата Долна паница и Триъгълника) или до езеро Триъгълника.

Вече фототографите във форума ще ви дадат идеи откъде е най-добре да снимате залеза и откъде изрева.

Навигация - GPS - не ви е необходима, ако можете да се ориентирате по карта и компас. Карти - на "Домино" и БГМаунтийнс.
Ако времето е такова, че без GPS бихте се загубили, то няма какво да търсите в циркуса, защото няма да става и за фотография.

Маршрути могат да се предложат много. Зависи от вашите желания и възможности.
А може пък някой, запознат с района на Урдините езера, да пожелае да ви придружи. Wink

Успех!

П. П. Мисля обаче, че на 05 юни все още ще има много сняг. Ето снимка от 10.06.2012 г.

Чет Май 21, 2015 6:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Местожителство: София

Много сняг имаше тая година, струва ми се рано за ходене из циркуса, дори и около 05.06, каквото и топене да има. Отделно, че реката и поточетата са в стихията си сега, снегът от около 2500м се топи, и ще плувате доволно, щом искате да я пресечете. Няма още кой да е направил и мостчета. А за спане, горе, най-удобното и добро място е Мермерската колиба, а не колибата срещу Триъгълника. Последно съм минавал покрай Мермерската колиба през септември 2012, и тогава си беше добра за нощуване, по малка е от другите две колиби, макс 3-4 човека с зор, но е уютна. Освен това ако се качваш по реката и обиколиш езерата по реда от Плиткачо до Паниците и Удавнико, можеш да нощуваш там, а на другият ден я през Мальово поле, я към върха-Мальовица са също варианти.
Чет Май 21, 2015 8:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
svilen12

Идеята ми отпада за сега.Трябва да се изчака малко.Поне началото на юли.Много благодаря на всички.
Чет Май 21, 2015 8:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur

Местожителство: гр.София

svilen12 написа:
навигация имам на телефона.Ако не става кажи каква да купя и каква карта да взема.Ако може навигацията да е най добрата.Ако може маршрут да задам и да го следвам

Телефон с Андроид, с качени карти ма Бг Маунтт.... в самолетен режим, т.е. ползваш навигация, позиционираш се спрямо картата, което е в някаква степен достатъчно ще ти изкара 2 дни, ако не му е сдухана батерията...Аз имам и допълнителна батерия, която е за 2 зареждания и си я поръчах от американския Амазон на промоция. Излезе ми около 30 лв....
Пет Май 22, 2015 8:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vandu

Да попитам колегата, живописните снимки в коя част на годината са правени ?
Пет Май 22, 2015 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Цитат:
vandu написа:
Да попитам колегата, живописните снимки в коя част на годината са правени ?

Правени са на 6-7-8 юли миналата 2014 година.
Забравих да сложа дата на апарата и той си е изписал някаква негова си дата вероятно когато е произведен.
...
Цъкаш надясно или пускаш слайдшоу около 300 снимки повечето от които са калпави, но пък носят информация.
https://picasaweb.google.com/105267562345418853416/52014#6032437964247148658

И добре, че си забравил да сложиш дата, защото - според мен, лично мнение - много грозно излиза тази жълта дата на снимките.

(Дата може да се добави с повечето програми за обработка на изображения на по-късен етап).

Да, снимките носят информация, но защо не промениш датата им на 06-07-08.07.2014 г.? И часът да е приблизително верен?

(При някои програми промяната на датата и часа на заснемане може да се извърши за всички снимки накуп, а не поотделно за всяка).

П. П. Връзката към албума при мен се отваря в Гугъл Снимки (с възможност за връщане към Пикаса Уеб Албуми).

Пет Май 22, 2015 8:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

По темата:

Ето една хубава тема на Йосарян (Живко) за нашето ходене в Урдиния циркус на 06-07.07.2013 г.

ЦПШ - Урдини езера - вр. Мальовица - ЦПШ

Не случихме на хубаво време тогава, но съм доволен, защото и толкова нямаше да видим, ако не бяхме отишли.
Тъй като Йосарян е публикувал своите снимки, а аз нямам възражения от останалите участници, ето и моите снимки:

1.Rila - 06-07.07.2013g.- TsPSh Malyovitsa-Urdina reka i tsirkus-nosht-Mermeri-v.Mal.-h.Mal.(ot Stef
2.Rila - 06-07.07.2013g.- TsPSh Malyovitsa-Urdina reka i tsirkus-nosht-Mermeri-v.Mal.-h.Mal.(ot Stef
3.Rila - 06-07.07.2013g.- TsPSh Malyovitsa-Urdina reka i tsirkus-nosht-Mermeri-v.Mal.-h.Mal.(ot Stef
4.Rila - 06-07.07.2013g.- TsPSh Malyovitsa-Urdina reka i tsirkus-nosht-Mermeri-v.Mal.-h.Mal.(ot Stef

(Общи условия:
Снимките могат да се свалят и да се ползват за некомерсиални цели при следните условия:
Първо: Да не се преиначава информацията от тях (например да се пише, че е било пролет, докато всъщност е било лято).
И второ: Ако на снимката има хора - да се иска разрешението на същите, ако снимката ще се публикува някъде другаде - например във Фейсбук.
Логично е - ако на снимката не присъстват хора и туристи - същата да може да се ползва и без одобрението на останалите.
В полетата на Properties/Details (извикват се с десен бутон на мишката - най-отдолу, но след като снимката вече е свалена на компютъра, а не в Гугъл Снимки) съм поместил кратка информация за събитието, целите, участниците и кратко описание на маршрута.)
Off Topic
ZCEZBPM написа:
...
Добре че този албум за Урдини езера съм го наименувал така, че да се сетя коя дата е, иначе не помнех точната дата.
...
Не ти ли е идвала идеята един линк в подписа ти и да става по-лесно намирането на тези снимкови пътеводители?
...
Ако часът на фотоапарата ти е приблизително верен - няма нужда да помниш точни дати и часове - в Properties на всяка снимка ги има.

Идеята за линк в подписа ми, водещ към моите снимки в Гугъл Снимки, не е добра идея. Поради няколко причини.

Първо - снимките ми са много и ги качвам в пълен размер (един вид резервно копие), за което има ограничение от 15 гигабайта.
Поради изчерпване на 15-те гигабайта ми се налага да правя нови и нови профили в Гугъл Снимки. Досега са 54 броя, над 200 албума.

Второ - повечето снимки не са обществени, а са споделени само с хората, с които съм бил на съответния излет в планината.
А аз имам правило снимките им да не се публикуват в интернет, без тяхното одобрение. Ако не възразят - тогава вече може.

Трето - направил съм подробна екселска таблица ( Smile ) с всичките си профили в Гугъл + и албумите в Гугъл Снимки и Диск, подредени по дати.
Съответно срещу всеки албум има и връзката за споделяне. Така много лесно намирам желаните снимки и връзката към тях.

Четвърто - ти защо не пишеш редовно в блога от подписа си? За 2014 г. имаш само 3 пътеписа.
Off Topic

Съб Май 23, 2015 12:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
пишман турист

Като я започнах тази тема, да взема на напиша какво направихме.
Малко преди 9 ч., събота, 05.09.15 паркирахме пред лифта за Рилски езера. Тръгнахме пеша нагоре и малко преди 11 ч. се излегнахме на поляната до Бъбрека. Може би сме стигнали по едно е също време с тези от лифта, защото опашката беше до сергиите на пътя и дебела като боа. Като се належахме така че да не ни се тръгва, към 11,30 потеглихме към Раздела. Към 12,45 бяхме на Раздела, подминахме го и спряхме да почиваме 20 - на мин. без да знаем вр. Иван Вазов е на още 5 мин. Е оттам вече видяхме Урдините езера. Като се належахме и намотахме към 14,30 тръгнахме по билото към Отовишки връх та да видим отгоре и Седемте езера на куп. Не сме качвали Отовишки, а спуснахме надолу към Окото и се прибрахме. Опашката на лифта за надолу беше също толкова дебела и стигаше средата на хижата – сигурно поне 1,5 ч. чакане.

Пон Сеп 07, 2015 3:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
il4o_voivoda

мисля, че животът е достатъчно неизчерпателен - стъпка по стъпка, година през година да преоткриваш прекрасните места на планината. Прекалената навигация те лишава от очарованието на личното съпричастие. Тя спасява при екстремни условия, но тях сравнително успешно можеш да предвидиш. Трупаш опит, в различни сезони, несъпоставими твои си дни, снимаш, споделяш, сънуваш. Екипираш се, тренираш физика и характер. Разбира се времето е скъпо, винаги изплъзващо се, но прекалените съвети и техники в тази човешки наша Рила са прекалени - лично, скромно мнение.
Пет Сеп 11, 2015 2:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.