В последните дни на септември се запътихме към Драмски Боздаг. По-голямата част от групата бе от ТД "Зевзек" към фирма "Монди" гр. Стамболийски. Прогнозата не бе никак обнадеждаваща, но бяхме заплюли деня и нямаше мърдане.
В началото дори бе слънчево. Момин връх светеше насреща и нещата изглеждаха розови.
Скоро мъглите обзеха пространството. Ето ни в почти пълен състав на терасата на чайната на в. Карталка.
Оттук нататък само надежди ни останаха да случим на мигове просветление, за да видим нещо повече.
Имаше и такива, за щастие. В тези моменти снимките са особено очарователни, а на моменти добиват драматични краски.
На връщане минахме покрай пропастната пещера Снежницата. Склоновете ѝ са страховити.
Боздашки върхове
Ами като гледам след Карталка гледките са били „тука-има, тука-нема”, затова „зевзеците” ще идват пак.
Харесах я и аз тази гола планина и вече три години карам по един връх, за да има за повече.
На Боздаг може по детски да се търкулиш по меките треви изпъстрени с билки и цветя, цял ден да гледаш отвисоко в далечни земи,
а звънът на стадата носи спокойствие над върховете и е нещо, заради което бих се връщала отново и отново…
Това лято беше Вардина, която ни посрещна с красиви жълти петна кантарион и над 2000 м., а горе преди пирамидата ни чакаше рижа лисичка.
Интересна гледка има в основата на върха от изток – сякаш склонът е нагребан с лъжица на много места и дупките изглеждат дори еднакви. Такъв странен релеф не съм виждала в друга планина.
От Вардина на запад се виждаше и един далечен призрачен връх, с формата на египетска пирамида. Понеже не нося нищо за ориентир, така си останах с въпроса – кой ли е той, коя планина?
Да ме пита човек за толкова красив ден, защо не написах нещо?! И снимки има, някои от които много си харесвам, ама и тях няма кой да ги качи?!
Наред е вече Тикълник /ако правилно съм запомнила българското му име/, но много е дълбока тая долина между него и Вардина!
Чудя се заради нея, не става ли много за ден ходенето от ски-центъра до върха и обратно?!
Гледах над Драма някакъв път по склоновете му, не знам в какво състояние ще е за МПС-то и може ли оттам?
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Пет Дек 20, 2013 1:55 am
tortomanin
Почва да ми влиза тази планина в главата. До Волокос от Разлог са малко повече от 100 километра, а на Ники му идва съвсем близо. Пътят изглежда приличен, над селото има някакъв курорт, до който може да се иде с кола. Идеална еднодневка ще стане, само да се улучи време.
Сря Авг 26, 2015 8:57 am
ДИАНА
Чудя се как още не си се отнесъл натам? Това лято в два различни дни се качвах на Боздаг.
В първия - на Трия Кефалия. Новото това лято е свинарник под открито небе в западната основа на върха, с всякакъв модел прасета –
питомни и диви, на раета, на точки…
Втория път – по ниската кота на връх Карталка, която прилича на отчупен зъб. Много атрактивно! Съжалявам, че чак сега го изкачих.
А връх Тикълница още си чака.
Сушата и там е съсипала рано-рано треви, цветя и билки…
Кучетата са добри, но гладни и кльощави. Всеки път се каня да сложа за тях един хляб в раницата.
Другото ново и тъжно – сеч на иглолистна гора.
Последният участък от пътя преди Ски-центъра, карайте внимателно! - Има паднали камъни, мантинелата е смачкана от лавини,
а надолу е много стръмно и голо!
Кравите са и по асфалта и не дават предимство.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети