Странното за мен лично е, че се почва да се организира нещо без да е комуникирано с Парк Централен Балкан.
Ай да ме светнеш като тръгнем да одим по Централен Балкан отсега насетне ква е процедурата?Кой трябва да ни разписва книжките че можем да стъпим там??
Щото и аз(срам не срам) имам разни намеси и прегрешения из парка.Обикновено тъпча бинтове и общоупотреблителни хапчета из аптечките.Сега бях взел мерника на една-две дървени табели да сменя щото някой галфон(а може и просто природните условия)ги бяха строшили на две.
Имам и още два въпроса-
Последния път един от служителите на тоя Национален Парк го видях в една хижа.Бяха го взели за кодош и му наливаха колкото му душа иска да пие...В резултат на което към 23ч. вечерта хората се изнесоха от неговата маса,щото нещо лошо замириса и май се беше изпуснал в гащите по голяма нужда.Та от тоя същия ли да искам разрешение ако утре мисля да върша нещо?
Или може би направо от директора на парка?Ама то там текучество голямо.След Нела-общо май петима ще станат.И сега се сменят пак партиите на власт-подозирам че ще им е първата работа пак да има чистка.Последно питам-на кой трябва да козирува човек,ако реши да свърши едно дело на ползу роду?
На посрания или на политиците?
Irha написа:
p.s. Балканджията от Сопот да не ръси бисери и да ме псува, а да вземе да спре да цапа хубавия форум.
Балканджията е тук и си четеше кротко и благо темата без да се меси въобще в нея,до момента в който ти не изтропа едни големи миризливи лайна в нея.И ще продължи да е тук и всеки път в който тръгнеш да си развяваш фустите и да лееш комплексарски заяждания ти обещавам че Балканджията ще те хваща за япанджака и ще те разтърсва здраво да дойдеш на себе си.Така че-внимавай в картинката
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Защо Димо Колев рекламира в този форум своите пътеводители ?
Ми това е планинарски форум, Irha, а тук ние се радваме на всичко ново писано за планините.
Още повече, според мен пътеводителя на Димо е страхотно направен и си струва дори минималната подкрепа, която бихме могли да му окажем тук!
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Авг 13, 2014 11:46 pm
W_sjankata
Така е Дидо.
Радваме се за всичко ново написано за планините.
Радваме се и за всичко старосподеленоотново, защото знаем, че всъщност няма нищо ново.
Радваме се и за всичко новонаправено за планините.
Пък, ако сме част от това да се спрем или да се пребием???., само защото някой "андон" е решил, че е настъпил часа му?
Не естествено!
_________________ Превръща се в поредица от нули и се надява някъде сред тях да намери своята единичка. Да намери себе си... С това са занимавам- глупости: ...занимавам се...
Живота си тече сам. Малките потоци се вливат в по- големия, преминават в реката, тя се увеличава, влизаш в мирна вода, успокояваш се.
След което идва нов пролом, тръгва водопад и отново се отправяш нанякъде...
Тръгвам нанякъде...
Последната промяна е направена от W_sjankata на Чет Авг 14, 2014 12:24 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Чет Авг 14, 2014 12:13 am
Алекс.Йо
Балканджия, трябва да си смениш никнейма на Бостанджия. За съжаление не съм модератор, иначе отдавна да си в миманса при Пешко....
Чет Авг 14, 2014 12:15 am
W_sjankata
Още един раздавач на СЪДБА. Колко величаво, А?
А?
_________________ Превръща се в поредица от нули и се надява някъде сред тях да намери своята единичка. Да намери себе си... С това са занимавам- глупости: ...занимавам се...
Живота си тече сам. Малките потоци се вливат в по- големия, преминават в реката, тя се увеличава, влизаш в мирна вода, успокояваш се.
Я не се дракайте. Много сте дребнави. Решил съм да маркирам пътека или улица... на кого преча? На този, който печели.
Ако реша, ще я маркирам, па той нека да ме съди! Кой в България е печелил дело, богатия!
Тяхна работа, нека ме съдят, нямам сили, но докъдето мога ще маркирам. Ще маркирам, за да няма хора да се губят и да мрат за "чист природен парк"
Балканджия, трябва да си смениш никнейма на Бостанджия. За съжаление не съм модератор, иначе отдавна да си в миманса при Пешко....
Нямаш власт, а те хапят ръчичките,а?
Тежка съдба имаш,човече.Направо те съжалявам.Фройд му е измислил и име на тоя синдром-"фрустрация".
Навремето имахме един фатмак в казармата.Мразеше всичко наред-всички които бяха поне малко по-умни от него(те само те бяха горе-долу 99% от човечеството),мразеше ако някой може да прави нещо,което той не умее,мразеше хората които бяха прями и наричаха нещата с истинските им имена.Абе мразеше наред.И кат се напиеше редовно фучеше-"Ей сегае да имах власт,всичката гнила Ентелигенция ще я наредя до стената и с калашника...Останалите-в лагери по сталински тип и ще ги превъзпитам и няма да има хън-мън".
Кат те чета се сещам за култовата сцена от "Вчера" дето оня дето "нямаше нито един кариес" държеше дълга реч в която дословно и обстоятелствено обясняваше точка по точка какво забранява,а учениците дюдукаха и му се хилеха на простащината.
Та за добро или за лошо-нямаш власт,батка...
Бих помолил админа да те направи модератор.Айде,да видим кво ще направиш.Кат ме баннеш кво ще стане?Щото те прокситата на тоя свят няма да свършат!?
Много ти се върши модератоска работа ли?Щото на мене ми е писнала...Така кат ме гледаш че съм собственик на четири сайта и имам някакви нелоши познания по PHP/MYSQL искаш ли кандидат-модераторе да те накарам да триеш до утре сутринта съобщенията дето ще ги бълва някой скрипт през 5секунди?
Не бих го направил,щото уважавам този сайт и не бих тръгнал да го цапам по подобен начин.
Но е хубаво човек да внимава какво си пожелава,щото някой път желанията се сбъдват и после човек съжалява що ги е пожелавал...
Решил съм да маркирам пътека или улица... на кого преча? На този, който печели.
На никой не пречиш.И никой нито печели,нито губи от тва(освен ходещите по пътеката,щот няма да се губят).Въпроса е в друго.Българския бюрократ обича да му се кланят.Да идеш в дирекцията,да правиш метани,да питаш "Може ли?" гледайки с влажни очи,да кривиш снагата и да се молиш на някой самозабравил се дето през повечето време реди пасианси на компютъра и ако го пуснеш в Балкана ще слезне на Тъжа и ще го пишат по новините.Така му галиш егото на бюрократа и изживява своята петминутка слава.
Един куп регистрации в Германия за важни неща ми отнеха 2часа ходене по учреждения и полвин час работа на компа.
В България за объркано име на фирмата ми се наложи да чакам 6месеца и да излезна от 300лв. разходи...Няма да коментирам че грешката във вписването беше по вина на вписващия служител,а не на мене.Жената да си оправи една банкова карта навъртя 1200км пътуване из страната.
Навремето имаше "диктатура на пролетариата".Сега като гледам я заменихме с "диктатура на бюрократа".
Цитирайки най-голямото дете у дома: "Така е /Ванго, мамо, или .../ Балканджи!
Проблема е, че: "Но какво от това?"
Онннзи ни възпали, и заспа спокойно, а ...ние му се вързахме
Има си и обяснение- чеша си се, докат следя Дизела
Тръгвам нанякъде...
Чет Авг 14, 2014 1:27 am
Balkandjiq
Абе яд ме е.И си го признавам.
Яд ме е че на някои документи съм с едно ЕГН от рожденна дата-8ми октомври,на други с друго-от 9ти октомври.
Яд ме е че една млада женица със примряла путчица кмето я беше сложил в ЕСГРАОН щото я чукаше.Та тая спореше с майка ми на коя дата съм роден.
Яд ме е че миналата година имах върли скандали с КЗП за една непреведена фактура от заклет преводач.Фактурата-титула на полски,а самите артикули за да е по-разбираемо-на английски.
Сега вече една мома във Вроцлав-Гося ми ги превежда на български,ама като и казах за случката ми каза:
"Вие българите сте цигани и от вас нищо не става и никога няма да прокопсате щото вечно се ядете един друг".
И още един поляк ми ги е казвал същите думи по съвсем друг повод.
Яд ме е като гледам как една пасмина от 500-600хиляди писарушки и хрантутници държавна бюрокрация ни разсипаха държавата.И за всяко едно нещо искат да им се кланяш,да им дадеш 20лв. за всяка една хартийка с печатче.И още двайс-под масата и добра почерпка.
Яд ме е и че виреят благодарение на два пъти по толкоз "отговорни граждани" като въпросния Irha,който съм 100% сигурен че още утре ще иде да изклопа на парковата дирекция че нещо се прави.Като виден наследник на Павлик Морозов.
Яд ме е че изпуснахме държавата в лапите на "сган избрана-рояк скотове".И като я гледам накъде върви тая държава ми идват на акъл думите на Вапцаров:
"...тази земя – не е моя земя,
тази земя,простете, е чужда..."
Приятели,
темата отиде много далеч от първоначалната идея. Повечето пишещи тук обичаме планината и мисля, че трябва да смекчим тона. Аз лично не споделям атаките срещу Balkandjiq. Езикът ти е много цветист човече, но си адски прав за много неща. И за бюрокрацията, възседнала държавата, и за дирекцията на НП. Доста години ходя по планините и досега не съм усетил полза от дейността на тези дирекции. Например това с маркировките би трябвало да е една от важните им задачи. А иначе службици, спокоен живот, пари от държавата.
По темата: Възстановяването на съществуваща маркировка, т.е. на реално съществуващ маршрут не виждам защо трябва да подлежи на каквото и да е разрешение от парковата дирекция. Виж когато се прокарва изцяло нов пешеходен маршрут, ако е през защитена местност - това е вече друга тема. Случаят според мен не предполага никакво съгласуване. Казвм свое лично мнение чисто логически, без да имам предвид правилници, разпоредби и други хартиени документи, съставени от хора които търсят начин да се почуствуват важни.
Относно Димо Колев: Голямо благодаря! За труда, събраната и систематизирана информация и в двете части на пътеводителя. Не разбирам нападките срещу това дело, като имам предвид, че наистина от соц. време насам ( както отбеляза Balkandjiq ) няма актуално издание. Между впрочем един въпрос към защитниците на дирекцията на парка - Защо толкова години не направиха нищо в тази посока - да опишат маршрути, да издадат пътеводител, пък да отбележат в него опасни места и т.н. Нали трябва да популяризират българската природа - затова им се плаща все пак.
Успех на начинанието! Бъдете здрави!
Чет Авг 14, 2014 8:54 am
netman220
Здравейте.
Напълно съм съгласен с мнението на @staria. Следя темата от самото начало и ми стана много криво, когато започнаха нападките срещу Димо. Мислех да пиша пост, но след писанието на @staria вече няма нужда.
Интересни неща са се случили тук докато ме нямаше. Е от няколко дена се занимавам с болното хлапе и снощи вообще не ми беше до влизане във форума. Както гледам обаче съм изтървал доста от коментарите, които после са били изтрити. А явно са били интересни. Но нищо. Имам една молба - да не се караме, а да си помагаме.
Нека кажа нещо, с което не искам да се защитавам, а да изложа фактите такива каквито аз ги знам и усещам.
1. Цитирана е моята фирма с какво се занимава. Моята фирма !!! Страхотия е тази фирма както казва Балканджията. Какви пари вади само. Друг е въпросът, че ако не трябваше фирма за книгата такава нямаше и да има. Даже сега временно е спряна, щото е отпускарски сезон и продажби няма. Който си мисли, че някой може да забогатее от това нещо жестоко се лъже. Дано инвестицията да избие поне, а тя никак не е малка. А е ред и на третата част все пак. Нищо, че жена ми вече е вдигнала ръце и все се надява първо да си вземем кола (последната една линейка я помля миналата година и сега сме с един таралясник пред разпадане) преди да "инвестирам" в новите броики. А като знам, че третата част е доста по на изток и търсенето ще бъде такова - източно
2. Имаше някакво подмятане за маршрутите и съгласуването им с Парковата дирекция. Аз за мое най-голямо щастие не издавам пътеводител на Дирекцията или на Националния парк. Издавам гидовник на Стара планина - такава каквато е, с пътеките които ги има там, по които всички ние ходим - маркирани или не тях ги има. На времето имаше един случай с човек, който беше издал маршрути на катераческите обекти в планината и дирекцията се беше заяла, даже искаше да го съди. Затова и аз където някой маршрут минава през защитена територия и не е маркиран с дебели букви съм написал, че всеки сам си бере гайлето дали ще минава от там, ще иска ли разрешение от някой. Но пътеката я има, по нея ходят хора - не само говеда и иманяри и е добре да се знае.
3. От никой (визирам институция или организация) по никакъв начин не съм получил помощ при написването на пътеводителя. Нито от Парка, нито от БТС, нито от някоя община. Както виждате няма и реклами в книгата, няма и да има освен ако не е за нещо което си струва да се рекламира без пари. Друг е въпросът, че получих огромна помощ от множество хора от различни места, по различен начин, без която някои неща нямаше вообще да фигурират в книжките, а сигурно все още и аз нямаше да съм чувал за тях. Сигурно има грешки, неточности или повтаряния, но те не са фатални. Всеки греши.
4. Който ме познава знае, че не съм от тези които се бият в гърдите или искат да са все отпред. Задните редици винаги са по-малко ветровити, а от там се гледа и слуша без да те безпокоят. Така беше и на Козя стена, така е и по хижите. Нито ме познават, нито аз искам да се изтъквам кой съм. Дреме му на планинаря кой е Димо. Всеки е тръгнал заради красотите на планината, а не да се занимава с тоз или онзи. Допреди да излезе книгата почти не съм се обаждал в този форум, сега малко повече. Все пак не съм идиот за да не искам гласност и реклама. Така е и във фейсбук - бях се зарекъл да не се регистрирам, но сега е необходимо и виждам, че кисненето там върши работа.
5. Това мероприятие можеше и да не го правя. За маркирането се бях зарекъл отдавна. Щях тихомълком с няколко верни приятели да омацаме някоя пътека, без излишен шум и толкоз. Но от приказка на приказка се роди идеята за чевермето. И аз обещах да го направя. Къде ли ами разбира се в Балкана. Когато минавах през Орлово гнездо видях, че има условия за това, освен това Наско прие идеята и той ми се оплака за пътеката. От кога иска да се прочисти малко, да се сложат табели и т.н. И ето едното се върза с другото. Основното винаги е било обаче да поканя различни хора без да се познаваме който иска да дойде и да изядем едно агне. А другото е подробност. Дали ще се маркира или не ще се реши на място или в последния момент. Исках да чуя мнения и реакции. И ги видях достатъчно добре.
5. Заглавието на темата го смених нарочно, защото ми писна. Не искам с никой да се карам, но не искам и на мен да ми се карат за това, че искам да направя нещо. Дали това е правилно или не е друг въпрос. Дали трябва разрешение или не - също. Поканата бе който иска да дойде, а не ако има разрешение тогава. Поканата бе за агне. Там разрешение освен от личния лекар не трябва. Пък който иска да се вре в гората, който иска да снима с апарата или да лежи на поляната. Никой с нищо не го задължава. Да не би всички тези 30 човека да се юрнат да маркират. Е гати магистралата ще стане. И тогава вече ще бъде лошо. За кравите, моторите, АТВ-тата и джиповете не ми се говори. По-горе бях казал, че когато спра да ги виждам горе ще започна стриктно да спазвам разпоредбите на Дирекцията. Аз в гората на никого не преча, но те пречат не само на мен, а на цялата екосистема.
Стига, че много дълго стана. За последно казвам ще се върти чеверме и толкова. А това, че някой иска да пикае в храстите, а после някой да ги маркира са подробности и решения на някои от множеството. Не на всичките.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети