ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Тема за Матушка Русь
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 111, 112, 113  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
Тема за Матушка Русь
Автор Съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Имало е хранилища за ядрени заряди, охранявани от съветски военнослужещи. Всяко от тези хранилища е било разположено в относителна близост до ракетно поделение на българската армия (да речем на до половин час път с камион). В ракетното поделение в Кабиле (а вероятно и в другите) е съществувал т.нар. "топъл склад" в непрекъсната готовност да посрещне евентуални доставки (по бегли разкази на покойния ми брат, служил там в периода от 1976 до 1978 г.). Дали в охраняваните от съветските военнослужещи хранилища е имало ядрени заряди, колко на брой и за какъв период от време, вероятно ще остане недоказуемо освен ако са запазени и някой ден бъде отворен достъпа до съответните архиви в Москва. Иначе, от западните архиви е известно, че поделението в Кабиле е било на челно място в списъка с цели за незабавно унищожаване при възникване на определени обстоятелства...

Вто Мар 01, 2022 9:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin

«Письмо украинскому сверстнику». Петербургские школы получили методички уроков о событиях на Украине

Вто Мар 01, 2022 9:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров

Местожителство: София

Обучение, готови установки, съветски военни специалисти - всичко това безусловно го е имало. Вопросът е дали ги е имало самите бомби. Аз такива сведения нямам, а и не знам някое сравнително по-официално военно лице от онова време нещо да е споменало. В епохата на гласността какво ли не прочетохме за коридорите на властта и за копането на тунели, но за ядрено оръжие аз нищо не съм прочел. Някакъв руснак подава сведения, различни от тия на Дидо: говори за бази край Карлово и Ямбол, като близо до Боровец били закопани 70 ядрени глави. Ами за мен това не са са достоверни сведения. Поделението в Боровец било 200 на 200 метра. Хайде холан! Моята вила със съседните три е толкова! И там имало поне сто души военни със съответния обслужващ персонал, двойна охрана - външна (българска) и вътрешна (съветска), плюс подземия за бомбите. Единственото, което аз съм видял черно на бяло, беше табелата пред огромен военен самолет в двора на Историческия музей в Бояна. Тогава в него имаше и такива експонати - хеликоптер, легендарния трабант на Мони Паси и прочие реликви. Та на тая табела пишеше, че самолетът е бил натоварен с ядрено оръжие. Толкоз. Отидох при тогавашния директор Божидар Димитров да го питам каква е тая работа - за пръв път чета подобно признание. Той ми вика, ами не знам, не съм го писал аз. Сега тоя самолет заедно с трабанта е във Военния музей, но надписът е променен. Това знам аз, което е едното нищо. А повече не виждам нищо достоверно. Само догадки.

P.S. Най съм склонен да приема това, което пише Ведрин: имало е всичко в пълна готовност, включително помещения, които да приемат бомбите. Но за тях няма нищо сигурно, че са "лежали" в подземията. От друга страна пък се питам, че руснаците за един час са могли да ги докарат от Крим например. А все пак е било предвидено ние да удържим турците поне няколко часа! Cool
Вто Мар 01, 2022 9:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin

Сотиров написа:
...Единственото, което аз съм видял черно на бяло...

Снимки от поделението край Самоков (автор: Smuggler - airgroup2000.com/forum):

Вто Мар 01, 2022 10:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/Ядрено_оръжие

Цитат:
Към 1988 г. САЩ разполагат с около 23 000 ядрени бойни глави,[4] а СССР – с над 45 000.[5]
...
5 Robert S. Norris and Hans M. Kristensen, "Global nuclear stockpiles, 1945 – 2006", Bulletin of the Atomic Scientists 62, no. 4 (July/August 2006), 64 – 66

Струва ми се нелогично СССР да е имал 45 000 ядрени бойни глави и да не разрположи поне няколко от тях в България, която е била съсед на Гърция и Турция, членове на НАТО. Още повече, че България е била един от най-верните сателити на СССР.

Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Мар 01, 2022 11:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Ведрине, тия снимки са истинско "тракийско златно съкровище", а Smuggle е някакъв приказен Индиана Джонс! Благодаря за информацията и връзките към нея. За съжаление има един любопитен сайт https://wars.bg/мистериозните-военни-подземни-бази-н/, който не се отваря. Затрит ли е? Снимките са потресяющи - бронираната врата, подземията, 22-тонният пожарогасител, който е проверен на 28.08.2002, а е подлежал на проверка на 28.08.2012... Дали не трябва да го проверят на 28.08.2022? Датата наближава! Почти ме разплака бележката на руски с резервните ключове, всичко е автентично запазено! Все пак, Ведрине, този нагледен материал не рашава генералния въпрос: "спали" ли са в тия подземия атомни бомби? Отговор все още няма. "Леглата" са там, но имало ли е "наематели"? Имам интересен въпрос към дозиметрите: ако е имало атомни бомби, дали те са оставили някакви, макар и минимални, радиоактивни следи, които да бъдат уловени със съвременните уреди? Имаш ли някакви данни?

Впрочем, дали не можеш да намалиш формата на снимките, че прекалено увеличават прозореца?

Стефане, нали усещаш, че "малко вероятно е да го няма" не е доказателство, че нещото го има?
Вто Мар 01, 2022 11:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin

Сотиров написа:
Имам интересен въпрос към дозиметрите: ако е имало атомни бомби, дали те са оставили някакви, макар и минимални, радиоактивни следи, които да бъдат уловени със съвременните уреди? Имаш ли някакви данни?

Трудно ми е да дам еднозначен отговор, тъй като не познавам в достатъчно детайли устройството и принципа на действие на тези заряди, както и как точно са били съхранявани. Допускам, че с много чувствителни уреди би могло да бъдат засечени някакви много бегли следи, но не съм сигурен в това. Полезно би било да бъдат направени такива изследвания от специалисти, но в резултат от тях едва ли биха се появили съвсем категорични доказателства в една или друга посока...

Вто Мар 01, 2022 11:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров

Това ми беше идеята, да се питат специалистите. Дали на теория след толкова години капсулирани ядрени заряди биха могли да оставят следи. Пусто, най-близките ми приятели бяха точно в Катедрата по дозиметрия и лъчезащита! Шефовете починаха - Бончев, Узунов, моите връстници се пенсионираха и се разпиляха, вече няма кого да питам. Crying or Very sad
Сря Мар 02, 2022 12:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Сотиров, какво доказателство ще те удовлетвори?

При положение, че сега ядрените глави не са в България, няма такова доказателство, което ти да не можеш да оспориш и в крайна сметка да не признаеш.

П.П. Радиоактивни следи може да бъдат резултат от радиоактивен материал, не е задължително да са от ядрени бойни глави.

Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Мар 02, 2022 12:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Сотиров, ето спомените на нашия льотчик: https://aero-bg.com/2014/02/27/atomonosnata-aviacia-na-pvo-i-vvs-na-nrb-2/
Вътре отговор на въпроса "имало ли е заряди у нас?" няма.

Отбелязвам обаче следното:

Код:
Основният начин да се осигури стратегическо предимство е нанасяне на изпреварващ ядрен удар. Разработва се теорията за ПЯУ – първи ядрен удар. Именно използването на атомно оръжие първи трябва да осигури унищожаването на ракетно-ядрените средства на противника. На оперативно-тактическо ниво в БНА това следва да се извърши от ракетни войски с наличните оперативно-тактически и тактически ракети

Което предполага близост на зарядите до приносителите, в случая ракети и самолети.

Вариантите очевидно са два:
1. Зарядите се носят на място от руски транспортен самолет до нашите бази.
2. Зарядите стоят складирани в близост до нашите бази и се извозват с камиони до летища и ракетни поделения.

Тук идва логичното несъответствие: Ако търсим скорост заради изпреварващ удар и ползваме вариант 1, то от складове просто не би имало нужда. А складовете ги има...

Това според мен ясно казва, че е избран вариант 2.
Тогава заради нуждата от изненадващ удар зарядите са били съхранявани на място, щото иначе изненадата няма как да се получи. Ясно е, че докато бомбите пристигнат от СССР, базите или летищата може и да ги няма. Сигурно е също, че празни складове провалят тактиката на светкавичен удар, от което следва само едно -- складовете са били пълни.

Сря Мар 02, 2022 12:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
zlia

Аааа ма недейте пък и вийй сега. Ще сринете розовата предства за Хрусчов и Брежнев на колегата Wink
Може да е бил собственик на Запорожец - “ отмъщението на Хрусчов” Smile
Майтапя се естествено. Да не се засегне някой Smile
Сря Мар 02, 2022 12:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Стефане, съвременните уреди сигурно могат да различат кои радиоактивни следи са от атомна бомба и кои са от препарат за радиолъчение на онкологично заболяване! На въпроса ти: ще ме задоволи свидетелство, което не започва с думите "най-вероятно...", "би било нелогично..." и пр. Това се отнася и за аргументите на Дидо. Ами че по тая логика що Съветският съюз на изпраска "превантивно" десетките си хиляди атомни бомби по вражеските страни? Обърни внимание на фактологията: дълги години Америка имаше атомни бомби, а Съветският съюз - ни една. Защо Америка не унищожи Русия? След това палачинката се обърна: руснаците направиха водородната бомба, с която можеха да разцепят земята на парчета. И защо не унищожиха САЩ? После дойдоха "звездните войни" и прочие и прочие. Логиката на военните очевидно не е тази на селския пияница - "като ти прасна един, ще те усмъртя!". Аз защо го презирам Путин? Ами точно защото се държи като селски бабаит: "сложил съм си пръста на червеното копче и няма да ми трепне ръката да го натисна!". Просто няма да го натиснеш, това е...
Сря Мар 02, 2022 12:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
zlia

Е тука вече ме разби с логика Smile
Преимуществото в ядреното въоръжение на хартия е в полза на Русия дори и САЩ не го оспорват. А що не го ползват ли? Ами не е толкова просто като в анимационен филм. Натискаш копче и хоп съсипваш ги. Щото има ответен удар и няма как да не претърпят поражения и двете страни, а покрай тях целия свят. Не е ставало само заради колебанието на някои военни, които после не ми се мисли какво им се е случило.
Мен ме притеснява, че това жуже ще го използва. Дано се намери някой съвестен офицер да му свети маслото скоро.
Сря Мар 02, 2022 1:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kartechar

dido написа:
Въпросните поделения:

На запад при с. Шипочане:
https://www.kade.si/#ghyb=19/2633108.64/5218035.48/0

В централна България при Калофер на Паниците:
https://www.kade.si/#ghyb=18/2781654.37/5260845.94/0

На изток до с. Дъбовица под в. Кайряка:
https://www.kade.si/#map=16/2962825.06/5285775.57/0

Пропускате четвъртото, в което аз съм служил Rolling Eyes .
Сря Мар 02, 2022 9:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

kartechar написа:
Пропускате четвъртото, в което аз съм служил Rolling Eyes .

Мда, Телиш. Известно е, че там също е имало ракети, способни по принцип и на тактически ядрени удари. Нейде из мрежата прочетох, че е имало и съответен съветски склад наблизо в посока (най-общо) към Писарово. Допускам, че би могло да иде реч за съоръжения в тази горичка, до която има "нелогичен" път, отбелязан и на съветските военни топографски карти, т.е. със сигурност съществувал и в периода 1979 - 1984 г., когато е бил създаден и отпечатан съответния картен лист):

https://www.kade.si/#ghyb=16/2698510.75/5365101.27/0

https://www.kade.si/#BG50K=16/2698510.75/5365101.27/0

Ако и там е имало ядрено хранилище интересното е, че мястото е по-удобно за поразяване на цели в Югославия, за разлика от останалите три, насочени срещу обекти в Турция и Гърция.

Що се отнася до това дали хранилищата са били използвани по предназначение, моето мнение е, че това е без особено значение. Главната беля е, че е било допуснато да бъдат изградени и обслужвани от съветски военнослужещи в ужким суверенна и независима България, бореща се за "Балканите -- зона свободна от ядрени оръжия", както някои от нас помнят. И, разбира се, без одобрението на народното събрание, камо ли на обществеността...

Дори в Беларус онзи ден имаше "референдум" по точно такъв въпрос. А у нас -- еми не е било нужно дори и това...

Последната промяна е направена от vedrin на Сря Мар 02, 2022 12:15 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Мар 02, 2022 11:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 111, 112, 113  Следваща
Страница 56 от 113

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.