|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Влади
|
Малко по-специфичен маршрут из Пирин |
|
Здравейте, колежки и колеги! Дано темата ми не е повторение на някое вече предъвкано 100 пъти питане, ама рових тук, рових и нищо не открих.
Та значи, мислим да направим един комбиниран преход из Пирин в началото или средата на Август. Понеже сме смесена група, мислим да се разделим на 2 отбора - един умерено катерачески и един чисто туристически. Преходът ще е максимум 4 дни, като отборите ще се разделят само при изкачването на някой връх. Единият ще поеме по пътеката, другият - по катерачния маршрут. Среща - на върха, с изчакване на по-бавния отбор. Оттам - преход всички заедно до подножието (в съвсем общ смисъл) на следващия връх, където ще се и бивакува (тоест, не е необходимо да има наблизо хиа). И така цикълът се затваря. Всякакви предложения ще са добре дошли. Ако пък някой иска да се присъедини, да свирка.
_________________ Планинарите могат и на море да ходят, но не виждат смисъл. |
|
|
Пет Май 15, 2009 9:51 pm |
 |
 |
dido
|
|
|
|
Катерачески маршрут за качване на връх е - доста неопределено понятие. Доста от върховете имат стени, по които са прокарани катерачески маршрути - демек проходими само с използване на катераческа екипировка - въжета, клинове и прочее инвентар, който аз не владея.
От друга страна всички върхове в Пирин са достижими по нормални пешеходни пътеки или без пътека (с няколко изключения, които се броят на пръстите на едната ръка). В подножието на някои от тия върхове минават пътеки, покрай други - не.
Ако търсиш иформация за върхове, езера, местности, и прочее географски обекти в Пирин, които си струва да се посетят - прочети пътеписите в тоя подфорум и си харесай нещо. Да не казвам големи приказки, но до настоящия момент е събрана информация от първа ръка почти за цялата планина. Тя е достъпна като описание и снимки. Ако има нещо неясно - можеш да доуточниш тук разни детайли по маршрутите, има кой да ти отговори ...
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Пет Юни 05, 2009 2:37 pm |
 |
 |
Влади
|
|
|
 |
 |
Катерачески маршрут за качване на връх е - доста неопределено понятие. Доста от върховете имат стени, по които са прокарани катерачески маршрути - демек проходими само с използване на катераческа екипировка - въжета, клинове и прочее инвентар, който аз не владея.
|
Здравей, Дидо! Благодаря много за отговора! Говорим именно за алпийско катерене - в свръзка, с осигуровки. Ние вече поначертахме един маршрут. Ето го:
Ден 1: гр. Разлог - х. Яворов + разузнаване на Стъпалата. Преспиване на х. Яворов или на Бункера. Тук изниква въпрос дали този заслон изобщо става за преспиване.
Ден 2: х. Яворов - катерене на някое(и) от Стъпалата и съединяване с пътеката към Кончето. Оттам слизане в Казана и преспиване на заслона. Май това ще е и най-дългият и тежък преход, нищо чудно да завърши на челници. Въпросът тук е, че пътеката от х. Яворов минава през резерват "Баюви дупки - Джинджирица", а доколкото прочетох в един пътеводител, преминаването през него е разрешено само по маркираните пътеки. А до Стъпалата такава май няма. Имате ли инфо как се стига до тях (ако изобщо е възможно, разбира се).
Ден 3: заслон Казана - вр. Вихрен по северната стена, по всяка вероятност по тур Кулоара, като най-лесен - х. Синаница (Сини връх)
Ден 4: х. Синаница - вр. Синаница по стената - слизане към подножието на вр. Георгийца (и евентуално заиграване по някое алпийско маршрутче в зависимост от това какво намерим и как сме с времето) - х. Вихрен с преспиване на хижата.
Ден 5: х. Вихрен - гр. Банско (може да слезнем пеша чак до града или ако ни писне - да хванем лифта).
На въпросите по маршрута доста изчерпателни отговори се получиха във форума на ПСС - включително и за безводието на ден 2 и 3.
|
|
Съб Юни 06, 2009 9:45 am |
 |
 |
Kat
|
|
|
|
Привет, Влади.
Относно въпроси за катерене по скали и други подобни, добре си направил, че си се обърнал към по-специализирани форуми. Доколкото съм запозната с пишещите тук, те няма да са ти от полза за въпросите, които задаваш. Както каза и Дидо, можеш да почерпиш информация относно маршрути за ходене из целия Пирин, трябва само да се разровиш.
Относно отиването до Стъпалата и спане на Бункера -> на Бункера може да се спи, едни мои приятели са спали там зимата, сигурно и през лятото става. До Стъпалата пътека няма, най-вече защото е забранено да се ходи натам, нещо което е залегнало в плана за управление на Парка. Ако искате да сте в час с нещата, които са разрешени и забранени, е добре да разговаряте на място в офисите на парка в гр. Банско. Иначе много неща може да чуеш, че се правят, ходят и катерят. Твое е вече решението с какво ще се съобразяваш ти.
Друго - да не те изненада неприятно това, че няма как да хванеш лифт от х. Вихрен до Банско. Няма такъв за туристи, само за скиори. Може би се бъркаш с лифта от х. Гоце Делчев над Добринище към х. Безбог.
Поздрави!
Съб Юни 06, 2009 10:19 am |
 |
 |
Влади
|
|
|
 |
 |
Привет, Влади.
Относно въпроси за катерене по скали и други подобни, добре си направил, че си се обърнал към по-специализирани форуми. Доколкото съм запозната с пишещите тук, те няма да са ти от полза за въпросите, които задаваш. Както каза и Дидо, можеш да почерпиш информация относно маршрути за ходене из целия Пирин, трябва само да се разровиш.
Поздрави! |
Привет, Кат!
Много благодаря за съветите! Специално за Стъпалата ще звънна един телефон, а пък ако оттам не могат да ми кажат нищо, ще питам на място в х. Яворов или пък ще променим маршрута. Не искам да ставам като ония с шейните и АТВ-тата и няма да нарушавам правилата за преминаване през резерват.
По отношение на лифта от Бъндеришка поляна до Банско - нали има някакъв кабинков? Той през лятото не работи ли?
Поздрави!
|
|
Пон Юни 08, 2009 9:56 am |
 |
 |
dido
|
|
|
|
Доколкото съм гледал, до Стъпалата има пътека през клека из дъното на Суходолския циркус. Отклонява се наляво около 170 м след Бункера на качаване. Погледни в Google Earth за справка.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Пон Юни 08, 2009 4:48 pm |
 |
 |
Влади
|
|
|
 |
 |
Доколкото съм гледал, до Стъпалата има пътека през клека из дъното на Суходолския циркус. Отклонява се наляво около 170 м след Бункера на качаване. Погледни в Google Earth за справка. |
Благодаря пак, Дидо! Видях самата пътека (но като маршрут, не като очертаваща се пътека сред клековете), но все пак Стъпалата едва ли ще ги подминем. Ще говоря с управата на парка и дори ще пусна инфо по форумите (и тук, разбира се) дали е разрешен достъпът до Стъпалата с цел катерене.
|
|
Пон Юни 08, 2009 9:56 pm |
 |
 |
chef4e
|
|
|
|
Едва ли ще имаш проблеми с разрешението за катерене на Стъпалата. Доколкото съм запознат катерачите от района се катерят там сравнително често. Катеренето на въпросните скали, както и на стената на вр. Синаница трябва да става с каски и с изключително повишена концентрация. Преди около година и половина на Стъпалата имаше нещастен случай породен от отцепил се огромен блок. За щастие без фатален завършек. Що се касае за Синаница, според мен там сравнително масивен е участъкът между едноименния връх и Момин връх. Дерзайте.
|
|
|
Вто Юни 09, 2009 8:17 am |
|
 |
Влади
|
|
|
 |
 |
Едва ли ще имаш проблеми с разрешението за катерене на Стъпалата. Доколкото съм запознат катерачите от района се катерят там сравнително често. Катеренето на въпросните скали, както и на стената на вр. Синаница трябва да става с каски и с изключително повишена концентрация. Преди около година и половина на Стъпалата имаше нещастен случай породен от отцепил се огромен блок. За щастие без фатален завършек. Що се касае за Синаница, според мен там сравнително масивен е участъкът между едноименния връх и Момин връх. Дерзайте. |
Благодаря много за инфото! Без каска не катеря и, откровено казано, се чудя на тия дето катерят гологлави. Както и на тия, които шофират или се возят без колан.
За Синаница зная, че скалата е доста ронлива. Ще разузнаем като пристигнем на заслона и ще решим точно откъде да минем - дали директно по стената или по към Момин връх. То по принцип мраморните и варовиковите масиви са такива - ронляк. Въпросът е да може да поставя осигуровка и да не се налага да стъпваш като в минно поле.
|
|
Вто Юни 09, 2009 8:49 am |
 |
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|