ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Питане - това южното ръбче на Зъбът ли е?

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Питане - това южното ръбче на Зъбът ли е?
Автор Съобщение
Liubitel

Местожителство: София

Мнение Питане - това южното ръбче на Зъбът ли е? Отговорете с цитат
Не съм сигурна дали това е южното ръбче за катерене...и защо е така недолюбено? Защо никой не катери Зъбът от тук? За катерачите - може би е твърде лесно, а за туристите, които лекооо отиват към катерачите - не е толкова престижно ли, да го качват от там? Само питам...Изкачването от там ми изглежда доста възможно, виж слизането...ще си изчерпаш депата за адреналин за няколко години напред...ако оцелееш де...Говоря за нагоре- надолу без екипировка.

Чет Окт 01, 2015 10:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Митко

Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Това ми прилича на "БАК", само че тура не е по ръба, а по винкела. Някъде там не видя ли такъв надпис (в основата на стената)?
Както се вижда от гидовника, маршрута е прекалено лесен за истинските алпинисти. Обаче за начинаещи като мен (особено в традиционното катерене) е ОК Smile . Това лято не можах да отида там, но другото... Но ако ще ходя ще е с въже и с поне няколко джаджи. Без осигуровка не мисля че ще се реша да го качвам, а за откатерване - твърдо не Laughing ! Слизането - на рапел.
Чет Окт 01, 2015 11:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

Като бях на Орловец и по-точно вече слизайки от него, ме привлече това ръбче и само него си разгледах. Не съм ходила да търся, от къде по-точно е мястото за катерене с прословутото парче винкел. Знам, че звучи странно, но е така. Просто...ми се видя лесно за качване, даже се изкушавах да стъпя само! на първия метър, но ...се спрях навреме. "Любопитството убило котката..."

Пет Окт 02, 2015 6:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Ръбчето е на десетина метра вдясно от това на снимката. Изкачването е елементарно, но слизането не толкова, тъй като всяко неволно залитане може да доведе не до падане само до мястото, откъдето се тръгва, а десетократно повече - до основата на Горна дяволска игла, предвид че винкела изплесва встрани.
Всъщност най-лесно, но не по-малко психарско, е да се качи Зъбът от север - по северната му стена, на нивото с Орловец тръгва характерен много широк корниз. Не след дълго може да се хване едно много късо и полегнало винкелче, което извежда на върха. Това е технически най-лесното излизане, но поради измамно по-психарския вид на стената/нищо че е два пъти по-къса от тази под южното ръбче, от която може да се прелети при падане от "туристическия път"/, не се практикува изобщо.
на снимката се виждат и двете възможности, преценете сами колко е дълъг скалният участък на едното място и колко на другото:

Във всички случаи залитването без осигуровка, и на двете места ще има едни и същи фатални последици.
Пет Окт 02, 2015 1:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

Много хубава снимка vladofff!
На нея в основата на Зъба, по пътеката се виждат три групи от хора. Точно където е най-десния на снимката, е мястото от което ми изглежда наредено като стълба...пак е като корниз но малко разчупен. Само там където има трева не се вижда добре какво става. Може би сме го гледали с фотографа от една и съща позиция - той когато е снимал и аз когато ме привлечеSmile)))
Добре, още съм любопитна - колко сложно е изкачването от "моето място"?(с/без екипировка). Съжалявам , че не мога да очертая на снимката на колегата.
Споко, няма да го качвам, макар че ми се иска от точно това място...но не бих и казала - никога.

Пет Окт 02, 2015 8:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pux

За мен много по-интересен е въпросът има ли място откъдето може да се слезе без осигуровка при относително разумен риск? Т.е. ако се абстрахираме от гледките надолу и къде ще паднем, дали може да се слезе по линия осигуряваща стабилни хватки. Или ако го кажа по друг начин - ако допуснем, че ме пуснат на върха, мога ли да сляза от някъде, ако не съм се качил оттам, за да имам представа за терена?
Пет Окт 02, 2015 10:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Liubitel написа:
Много хубава снимка vladofff!
Добре, още съм любопитна - колко сложно е изкачването от "моето място"?(с/без екипировка).

Това, което виждаш на снимката са учения на клуб Планинец-тогава опънахме установки по цялата стена и курсистите катериха къде каквото можаха. "Твоето място" е може би категория около 3+ или 4-. Ако някой ти върже установка, не виждам причина да не можеш да се качиш там, елементарно е. Някой по-бабаит може да го качи и без въже, но откърти ли се хватка или да се подхлъзне - най-вероятно ще си потроши главата.
pux - ако те пуснат от, да кажем хвърчило, по принцип Южното ръбче предполага най-вероятно и логично слизане, защото през северната стена дори няма да ти дойде на идея, че може да се премине на слизане, въпреки че технически е най-лесно.
А има и един, трети, който уж трябва да е най - лесен начин, който обаче е толкова психарски, че дори и не го смятаме - той е по стръмната трева, почти без скали, източно от южното ръбче. Под тревата обаче надвисва и зее страшната дупка към Горна дяволска, затова дори и да ти хрумне да слизаш по нея, в основата й ще береш големи ядове на психична основа...
Защо изобщо се интересувате от тоя Зъб? Ако искате да се качите, имаше тук някъде подобна тема и там разисквахме кое доколко е умно. Не ми се ще пак да започваме тая тема. За мен Злия зъб е опасен и без въже там не бих отишъл. Като малък, с детския си акъл го направих веднъж и слава богу не се пребих, сега - не. Има храбреци, качват и слизат без въже. Всички които там катерят турове обаче, слизат на рапел с нужната осигуровка, защото би било крайно малоумно да качиш някоя психария по източната стена например и да се пребиеш по двойките на слизане.
Пет Окт 02, 2015 11:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Митко

Местожителство: Бургас

Опааа, замирисва на магарешки синджир Shocked Laughing . Това май ще стане следващият обект с висока посещаемост, който трябва да се обезопаси.
puh, някъде във форума имаше тема точно за изкачване и слизане от злият зъб без използване на алпийска екипировка, с приложени клипчета. Потърси я тази тема (ако не е изтрита), там имаше много указания и становища. Може би най-лесното изкачване е по южният ръб, но според мен откатерването не е много разумно като вариант, макар че това е относително. Аз не бих го откатерил, още повече с туристически обувки, страхлив съм си Rolling Eyes. Риска може да стане още по-голям ако си със премръзнали пръсти на ръцете.

А, изпреварили са ме Smile .
Пет Окт 02, 2015 11:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

vladofff отговарям ти:
Амииии... отчасти е заради неговата недосeгаемост за туристическо изкачване, отчасти защото ми се зъби насреща като се мотам около Орловец, и отчасти, защото ми се искаше да разбера дали страхът те кара да гледаш на нещо като недосегаемо или то наистина си е такова. Може би надценявам катерачите/алпинистите, щото си мислех че за тях качването от често коментираното място с винкел е фасулска работа, а от "моето място" си е още по-по-фасулско.Опитвам се да преценя ситуацията. И защо по дяволите след като ме е страх от високото ми се яви това еретично желание да се изкача от точно определено място, като аз дори не желая да отида по пътечката до Двуглав..
Благодаря ти vladofff за помощта в тази насока.
Извод: Лудостта почивен ден нямаSmile))) но все пак разумът умее да озаптяваSmile)))

Пет Окт 02, 2015 11:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Има много туристи, които, включително и тук във форума са давали информация "че го могат без осигуровка". Николай Петков пък, който е бил на какво ли не, къде ли не, дори и на курс, там си пуска въже и се осигурява. А ето какво е написал в гидовника за това място:
http://climbingguidebg.com/cdb.php?f=routeinfo&idRoute=1977
Ръбът е къс - коло 20 м леко и стъпалообразно катерене, 2 кат., като е възможно да се премине и без въже (това не се препоръчва).
Всеки е свободен да прави каквото намери за добре със себе си.
А това е "твоето място", гледано от друг зрителен ъгъл. Пак прецени струва ли си да се пробва без осигуровка:

Стеничката се качва с една дължина на въжето, или 50м. 50м съответстват на около 16-17 етажна сграда. Чистият отвес е най-малко 2/3. Ако можеш да изкачиш по фасадата такава сграда, висейки като маймун по терасите, значи и там няма да имаш проблеми...
Съб Окт 03, 2015 12:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

Е, от този ъгъл не виждам никакъв корниз, само отвес...Като стана жената-паяк може и да го минаSmile))
Маймуните не ми ги давай за пример - един гибон средно през живота си, си чупел ръката по 7 пъти...Smile)))

Съб Окт 03, 2015 1:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i

Въпросния пасаж, в средата на южната стена и на дясно е около 3-, зорлем. Според мен качването е по-лесно от "класическото" от юг, което е най-вдясно. По-трудното е, че там трябва да си избираш път, по дълго е, а и горе не те очаква клин на ПСС. Всъщност може да излезеш до клина, но той се пада прекалено на дясно... Зимата често минавам от там, че е по-леко за втория Smile

На югоизточното ръбче се е появил номв клин на излизане Smile 3-/3 е тръгването, най-трудния пасаж, 2,5 метра Smile Но падането може и да е над 250... На качване не си даваш сметка какво ще е точно на слизане, знам доста хорадето са брадясвали там, особенно след като е ръснало малко дъждец, докато са се снимали на върха Smile

"БАК" е чудна 3+, 35м, с няколко скални клина и места за джаджи. Има и варианти. Минавал съм го соло, по маратонки (нямаше още обувки тогава, преди повече от 20 г. Smile ), сега по този начин няма да го направя в никакъв случай. По еспадрилки може и да стане, като покисна малко в района и свикна с терена Smile На по-сериозни турове там ти се налага да минаваш доста по-сложни места без осигуровка (т.е. падането забранено, щото ще е фатално...). Т.е. не е за любители Smile

От североизток трудноста е абсолютно същата, само дето катеренето е 40 м Smile
Съб Окт 03, 2015 11:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rain

Местожителство: Стара Загора-София

@Любител всичко е възможно,но не всичко е полезно -пише в една мъдра книга.Не искам да те губим,и то тамън ,когато започна да споделяш пътеписите сиSmile))
успех!

Съб Окт 03, 2015 11:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.