Теснолинейката - забележителности по трасето?
Здравейте, понеже се намирам в близост до Разлог, имам идеята да се кача с децата на теснолинейката в посока Септември и да попътуваме с нея. Исками се да слезем в някое селце, да се разтъпчем там, да хапнем и да се приберем същия ден обратно с теснолинейката до Разлог. Има ли някой предложение къде може да слезем и какво да посетим там (или просто да се пошляем). Следните спирки ми се труват удачни (от към време на пътуване) - Черна места, Смолево, Аврамово, Света Петка, Цветино, Острец. Не ми се ходи във Велинград, а по-скоро до някое типично селце.
Ще съм благодарен на всякакви идеи.
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1262 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
ronkata написа:
Освен самата гара, какво друго може да се види там или в близкото село Аврамово?
Маркировката от Е8. Честно казано не зная. Спахме зимата на палатка в снега близо до гарата. Има бензиностанция... На главния път една баба продава домашни сладка, с нея говорихме. Просто виждаш типично селце. Не зная за нещо по-специално.
Трябва да се има предвид, че голяма част от гореспоменатите спирки на села се намират извън тези села, даже на немалко разстояние. Говоря за Острец, Цветино, Света Петка и Аврамово. За другите не знам. На Острец, Цветино и Света Петка няма никакъв смисъл да слизаш, а гара Аврамово се намира на прекрасно място, но пак няма много възможности за разходки и най-вече хапване.
Все пак самото пътуване с теснолинейката е едно незабравимо изживяване и дори само с него да минете, няма да останете разочаровани.
Чет Юли 28, 2016 5:21 pm
tzezko
ни чул, ни видял
ronkata написа:
Освен самата гара, какво друго може да се види там или в близкото село Аврамово?
Там ходя с колело, пеш ще има доста ходене. Има ниви с картофи, някои странно гледащи и изглеждащи туземци, джамии с имами с лукав поглед, лъжещи по рамазан мюсюлмани... и сладкото край пътя не е домашно, а гаражно. А киселото мляко обикновено е полуразвалено.
Ако навлезеш по-дълбоко в слоевете на тамошното ежедневие, може да чуеш любопитни места като ГРАНИЦАТА. И старата граница - това минава на юг от Аврамови колиби, местните (само едната религия) са прилежно обучени.
Има билки и боровинки, ако не са обрани и липсва индустриален шум.
Чет Юли 28, 2016 6:41 pm
neillmakoli
А някакво разписание има ли за теснолинейката?
Чет Юли 28, 2016 7:39 pm
suunto
Вижте този сайт за разписание и полезна информация: http://760mm-bg.wix.com/home (надявам се да не е в нарушение с нормите на форума)
В сайта на БДЖ също можете да намерите разписание. Поздрави!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети