Питане за Василашки чукар
Вчера, в опит за летене минах и през Василашки чукар. По пътеката от Възела към него срещнах такава марка - предполагам е означение за пътека, но защо в този вид? В смисъл харесва ми, но никъде другаде не съм виждала такава.
Та не можах да сляза от него от това място, върнах се малко назад и по един тревисто-каменясъл улей се спуснах надолу, там пък открих, до клека, пирамидка и нещо като пътечка, хванах я и след един завой през две каменни дипли, се добрах до съвсем ясна пътека, маркирана с онзи неизвестен на мене знак.
От къде аджеба е пътя за слизане - този дето съм подсякла или се спускат по снагата на чукара, която се вижда от снимката?
Абе нещо не ми спори слизането...Бъндеришки чукар ми поразроши перушината, та летенето беше едно такова...като опит, днес пък Камилата ми взе здравето...
_________________ Всичко е възможно.
Пон Сеп 14, 2015 9:12 pm
Mariana1000
По принцип на бял фон с главни червени букви се изписва съкращение на защитена територия:
Р - резерват
ЗМ - защитена местност
НП - народен парк
ИМ - историческо място
ПЗ - природна забележителност
Двуцветната маркировка е горско-стопанска, а не туристическа.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
По принцип на бял фон с главни червени букви се изписва съкращение на защитена територия:
...
НП - народен парк
...
#КОЙ взривява още влакове?
Аа има ги още партизаните-оня ден мернах от Боровец към Чакъра точно такава едновремешна табела-Народен парк-твърде учудващо
Вто Сеп 15, 2015 8:37 am
lubitel
Liubitel написа:
Мерси за инфото.Оказа се, че пътеката съвпада с границата на резерват Юлен. Остава въпроса от къде се слиза от Василашки чукар?
Между Василашки Чукар и кота 2616 (Възела) пътечката е ясна, а от там накъдето ти душа иска - кеф ти към х. Вихрен, кеф ти към з. Спано поле (без пътека), кеф ти към з. Тевно езеро....
Вто Сеп 15, 2015 10:07 am
Liubitel
На планина ходя където искам колега, освен когато не мога))
И така, за последно - от къде се слиза от Василашки чукар в посока Тодорките?
На снимката не изглежда невъзможно(говорим за без екипировка),но на терен е различно..все пак съм турист, при това любител
_________________ Всичко е възможно.
Вто Сеп 15, 2015 9:03 pm
iozkan
Не мога да помогна със снимков материал, щото на 05 юли тая година не носех фотото с мен. Но, гледайки снимката, която си пуснала, се качихме на върха леко източно от следата в БгМ по тревист улей, който изглежда реално доста по-лесен от това, което се вижда на снимката. Ти вероятно говориш за този улей, има и пирамидки на места. Много ясно се вижда на трака, който ще пусна по-долу, че сме направили почти обратен завой на север, само за да се придържаме почти към посоката на следата в БгМ, а можехме да продължим напред и съм сигурен, че щяхме да подсечем от юг Василашки, което означава по-лесен вариант за изкачване на върха. Когато се качихме на върха и тръгнахме към Възела, мисля, че намерих мястото, където щяхме да излезем, ако бяхме продължили, без да следваме следата на БгМ. Ще трябва да го го докажем следващият път обаче на място.
За пътечката между Василашки и Възела, то тя наистина е ясна и няма мърдане от нея, но в последната версия на Гармин БгМ тя е неточна. В web версията, е нанесена правилно. Страхотни места си посетила, за което поздравления
Може би от Тодорките към Василашки ще е по-лесно...
Вто Сеп 15, 2015 10:35 pm
Liubitel
Не мога да отворя трака.
И линка в гугъл плюс също.
Мисълта не ми е за лесно, а дали по принцип е така.
Но като чета обясненията на iozkan - май съм минала от където трябва, щом не се катери...
Благодаря ви колеги!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети