Миналата есен започнах курс по пещерно дело /аз който съм израстнал с книгите на Норбер Кастьоре мммм сетила се Мара да се побара🧐/ на 52 години почнах тоя курс, за който предните десетилетия явно не ми е достигало време и хъс🙄
Януари направихме едно ходене до емблематичната "Приказна" заедно с ПК"Чудните скали" Айтос, а също и местен гид.
Благодаря Жейно и Лазо 😊
А, също замъкнах и жена ми, защото дупката наистина яка и това е едно от нещата които трява да се видят в България.
Още в началото ошашавих баш пещерняците с ена лентова стълбица, същата мигар и китайска, доста улесни първите 15 метра след входа /бяхме 12 чиляка./
На Ирена спестих, че, вътре я чакат още две-три технични изненади, но се оказа напразно съм я подценявал.
След входа.
Сахара.
Една от изненадките за рядко катерещ/откатрващ чиляк.
Имах щастието/нещастието да уча АБто от инструктор традиционалист.
Всичко де е наречено класика- задължително. Едно от нещата беше да се ползва алпийска стълбичка за преминаване на малки прагчета. С класиката свърши усъвършенстването. Консерва!
Ходи по дупки, с различни хора, от други клубове, разнообразявай района!
Така ще научаваш все повече и повече.
По натам може да повишаваш квалификацията, въпреки, че на тези години за повечето хора е трудничко.
Съб Мар 11, 2023 9:07 pm
Kent
Да, не е лесно но се стараем.
Чувствам се на моменти
като торба с ммм нечистотии🙄
Обачи!!!
😍
No one step back😇
Аз съм в жълто🧐
Съб Мар 11, 2023 9:24 pm
Сотиров
Цитат:
не е лесно но се стараем
Браво, Кент! Мен ме е страх само като гледам. Виждам, че си овързан, но все пак внимавай, че стената много гладка. И най-вече внимавай в правописа: "стараем", а не "стареем"! А пещерата е много красива, заслужава си.
Съб Мар 11, 2023 9:46 pm
tomaraya
Браво ! Върна ме 35 г. на зад , беше хубаво . Даже , като завършихме курса лично Петър Берон ни раздаде тапиите , тогава беше шеф на федерацията . А по- голямата част от курса го карахме на Карлуково - " малкия " вход на Проходна , та се чудехме кои са баш " лудите" , ние или тези отсреща .
Иначе поздравления за хъса , аз с моите ставни проблеми , не си и помислям за проникване ...
И задължително си намери водачи за Духлата , не знам кой е в строя още , дали Здравеца , Мара Академишка или Халката ...
Дерзай !
От дъртите, Плътния, но той няма да го води.
Мустаков е починал, разбрах, а също и Ваньо Станев, от Стринава.
Има един "младеж", от Перник- Пешо. Той я познава, но е от петимата, къде уш ГЗ ги извадили, преди години, дето ги блокира водата.
На Карлуково, ония отдоле викаха- Лудите дойоха, кога се напълнеше Пещерния дом.
Изпита ми беше на скаличката в ляво, от едната тераса.
Изпитващи, Добри и Дончо, от дъртаняните.
Нед Мар 12, 2023 11:41 am
Kent
Радвам се, че темата събуди интерес.
Забравих да, спомена, че всъщност съм прониквал в петдесетина дупки** /но без ТЕВ/.
И в Духлата, през 2010 до мммм Лисицата май беше. 😎
Ся вече искам с ТЕВ, а и нещо полезно да свърша /примерно картиране, нови дупки да намериме и т. н/.
Не на последно място е и общуването с хората които обичат дупките.
Има ммм доста колоритни личности.
И няма ПОЧТИ лекари и са кът.
То и сред алпинистите има*, но алпинистите са по скоро индивидуалисти, а в дупка се влиза най често с отбор.
ПП.този Добри - бай Добри ли е😎
*Владофф да не ме гълчи много, ако съм казал глупост. В стария живот имах тва онова, дори някой нелоши водачества😍
** дупки = пещери😛
Последната промяна е направена от Kent на Нед Мар 12, 2023 5:26 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Мар 12, 2023 3:12 pm
аngel
" че всъщност съм прониквал в петдесетина дупки " - добра упорита работа
Бай Добри от Варна.
С Плътния и отбор юнаци пещерняци, в едно с алпинисти, обединили сили и пенетрирали Снежная. Те тогава се случил сякаш някакъв женски рекорд, но не съм съвсем сигурен.
Нед Мар 12, 2023 5:12 pm
vaskoo
Кенте, адаш, да вземе да се засечем в Орехово, че да проникнем заедно в една местна дупка.
Бравос за начинанията!
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Нед Мар 12, 2023 7:50 pm
Kent
Айде направих сефтето на Луцифер с ТЕВ.
Като разпъвах петък вечер, / а то - тъмно, страшно и мокро/ си мислех - Боже къде съм попаднал. 🧐
Но на Луцифер по-горния етаж си струва и то много.
Нед Мар 19, 2023 8:27 pm
tomaraya
Отново Браво ! Тази съм я пропуснал , но една любима дупка ми е Иванова вода ( Добростан ) . Ако намериш водач там има доста какво да се види в района . Колко сме тичали с въжетата в снега ( с цел изпиране ) около х.Марциганица ... За съжаление не мога да предоставя снимков материал , идея нямам къде ги затрих през годините , но пък си пазя Вилията , с която прониквах , че ми беше жал за Зенита .
Пон Мар 20, 2023 12:08 am
Kent
Ластовица.
Благини.
Пещера "Ластовица" /до с. Гложене/. *
Да напиша и няколко думи, вчера се върнахме след жежко каране 400 км. и бях изморен.
1. Пещерата е яка, запазени са доста от вторичните образувания. Не съм снимал всичко.
Самата "Ластовица" местните я знаят, може да бъде заведен човек, предполагам, срещу скромно възнаграждение. Да се търси на самотек не препоръчваме, достъпните координати в нета са бая приблизителни, /аз я знам къде е и затова я " намерихме пак"/.
Вътре около час и нещо се изкарва, без да се бърза. За който влезе - умната, има много дупки, в които може да си строшиш спокойно - я врат, я таз /според късмета/ по пода камъни които не са поникнали отдолу, а нападали от тавана, пода на места е хлъзгав и глинест.
Обхват има. Пред входа де.
Който се подготви и влезе, не съжалява.
Най-добре е късна пролет и ранна есен, и зимъска - ако е топла. Ся е жега. Страшен гюрлюк е подхода е с ...много живот вътре.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети