ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Връх Ботев от Карлово

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Връх Ботев от Карлово
Автор Съобщение
Annie

Мнение Връх Ботев от Карлово Отговорете с цитат
Здравейте всички!
Първо искам да ви проша прошка, рускиня съм и не говоря български много добре.
Следняколко седмици искам да посетя Карлово заедно с моят приятел. Много искаме да стигнем до връх Ботев. За мен това ще бъде пърият поход, затова имам няколко въпроси към вас.
Възможно ли е да пътуваме без GPS? Има ли някакви маркирани пътеки там? Ако разбрах вярно всякъде са маршрути с летна и зимна маркировка, така ли е?
Мисля, че ще тръгнем от Карлово рано сутринта, след това ще минем хижа Равнец, а после ще вървим до заслон Ботев и до самия връх. Обратно ще се върнем по същия маршрут. Реално ли да се върнем до залеза? Ако искаме да нощуваме в някоя хижа, примерно Равнец, трябва ли да резервираме предварително легла? Може ли да нощуваме на заслон Ботев? Трябва ли спалния чувал?
Пет Авг 07, 2015 2:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Митак

Мнение Отговорете с цитат
Може и без GPS, пътеките са добре маркирани.
Но не виждам как ще го направите за 1 ден (ако не сте бегачи, разбира се). По-разумно и по-приятно е първия ден да стигнете заслон Ботев, да преспите там, на другия ден качвате върха и слизате надолу.
Може да слезете и през х. Рай към Калофер.
Не ви препоръчвам да минавате през Равнец през лятото – ще пукнете от жега.
По-добре от Карлово нагоре покрай реката. Върви се на сянка и хлад покрай реката, минава се покрай хижите Хубавец, Балкански рози и Левски. Ако се развали времето или ви дойде много пътя може да останете на някоя от тях. По пътеката край реката минават много хора, винаги можете да питате някого, ако нещо не ви е ясно.
На заслон Ботев може да се нощува. Добре е да се обадите предварително където мислите да спите и да си запазите легла, че лятно време хижите са пълни.
От чувал няма нужда.
Пет Авг 07, 2015 2:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Annie

Много ви благодаря за отговора. За съжаление нямаме на разположение достатъчно време, имаме само един ден за похода. Освен това пътуваме с кола, затова трябва да се върнем в същия град. Щом пътуването от Карлово ще ни отнеме повече от един ден, решихме да тръгнем от някое друго място. Можете ли да ни препоръчвате някой по-кратък маршрут?
Съб Авг 08, 2015 10:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Annie написа:
Много ви благодаря за отговора. За съжаление нямаме на разположение достатъчно време, имаме само един ден за похода. Освен това пътуваме с кола, затова трябва да се върнем в същия град. Щом пътуването от Карлово ще ни отнеме повече от един ден, решихме да тръгнем от някое друго място. Можете ли да ни препоръчвате някой по-кратък маршрут?

По-кратко е от Северна България.
От град Априлци можете да се изкачите и да се върнете за един ден.
С кола през Троян - Априлци - квартал Видима - покрай ВЕЦ Видима - до местността Мазането.
Колата остава там, вие се качвате през хижа Плевен по маркирана пътека - през заслон Ботев до върха и се връщате обратно същия ден.

Балкана символ на цял полуостров
Съб Авг 08, 2015 11:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pana

Сина ми и снахата която за първи път го качва в неделя отидоха от Пловдив до Калофер през х Рай върха и се върнаха в Пловдив 20,00 08,00 са тръгнали от Паниците. Според мен това е най късия път . Другия е хептен къс пак от Калофер по шосето с Лада нива.
Пон Авг 10, 2015 8:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец

Местожителство: Пловдив

pana написа:
Сина ми и снахата която за първи път го качва в неделя отидоха от Пловдив до Калофер през х Рай върха и се върнаха в Пловдив 20,00 08,00 са тръгнали от Паниците. Според мен това е най късия път . Другия е хептен къс пак от Калофер по шосето с Лада нива.

Като се изключи варианта с ладата Нива, на Мечо Пух варианта е по-кратък и по-лек за един ден. 1.30ч ви е от Мазането до х.Плевен, 3.00ч до заслона, там да си сложите 0.30ч хапване (защото може и да го заобиколите заслона), 1ч до върха. Надолу 4ч да го сложите, са ви 10 ч без кой знае какво напрягане.
Пон Авг 10, 2015 9:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.