Планираме с приятел утре да се качим до Кончето, като целта е да стигнем до заслона. Тръгваме от х. Вихрен. Въпросът ми е през пътеката, която минава през Казана ли да минем и направо да излезем на Кутело или да катерим през Вихрен от Юг? Качването на Вихрен не е цел, отиваме с идея за снимки в подножието на Бански суходол. Вторият ми въпрос е има ли необходимост да се взима въже, с което чат-пат да се закачаме за металното в най-трудните части или това само би ни пречило и последно... коя пътека е по-удобната и безопасна - билната или подсичащата?
Пон Авг 17, 2015 9:43 am
chukov
Здравейте,
няма нужда да се хабите изкачвайки Вихрен. Слизането от северната му страна е опасно.
Минавате през Казана, премката, подсичате по една пътека Кутело и сте на коня
ако желаете повече подробности пишете
Можете да подсечете по тази, която измично излиза направо на Кутело 2
Лично за мен е по-безопасна от тази, която подсича Кутело и излиза на средата на Кончето
Пон Авг 17, 2015 10:36 am
andimit
Здравей,
най-добър вариант щом няма да качвате Вихрен според мен е през Казаните до Премката.
После право нагоре до Кутело и по билото стигате Кончето.
Минавате си го и по подсичащата пътека се връщате на Премката.
Така ще направите кръгче.
Успехи!
П.П. Според мен билната пътека е по-безопасна- не случайно всички произшествия миналите години се случиха на подсичащата!
Тя особено ако е мокро си е направо опасна!
Пон Авг 17, 2015 12:46 pm
Whiskey
Маршрутът вече се изясни, остана само въпросът има ли необходимост от някаква осигуровка с въже по билото или по-скоро ще пречи?
Пон Авг 17, 2015 1:11 pm
Mariana1000
Няма нужда от осигуровка. То и въжето пречи на минаването, какво остава и ти да се овържеш
И ако целта ви е снимки - не пропускайте да се качите на Кутело, оттам има хубави гледки, минете по всичките коти, има разлика в гледната точка от всяка една.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пон Авг 17, 2015 1:28 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3384 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Още един вариант на маршрута:
От заслон "Голям Казан" може да се изкачите директно до връх Кутело по едва личаща пътечка, на места с пирамидки.
Склонът е много стръмен, но има хубави гледки и се избягва минаването по хлъзгавата пътека със сипея до Премката.
До заслона растат еделвайси. Успех!