Здравейте имам 2 въпроса за Пирин - 1во за маршрута от хижа Вихрен до Кончето. Искаме 1во да се качим на връх Вихрен и после да отидем до Кончето, като идваме от хижата. В този ред както точно върви маршрута, заобикаля ли се върха или се минава през него, с колкото се удължава пътя ако минем през върха ?
и 2рият ми въпрос - как е маршрута от хижа Безбог до Тевно езеро - можем ли да отидем и да се върнем в рамките на деня и също минава ли се през Поповото езеро ? Малка група ще сме и можем да вървим сравнитело бързо и стегнато.
Вто Авг 04, 2015 5:36 pm
Svil
Привет,
1. От х. Вихрен, през вр. Вихрен, след което Кончето и до х. Яворов е около 10 часа и се движи по червената маркировка. Това, в случай, че пренощувате в Яворов.
2. От Безбог се минава през Попово Езеро, да. Ходи се по зелена маркировка от х. Безбог до Попово езеро, след което от езерото трябва да хванете синята за Тевно. Предполагам, че може за един ден, но ще е изморително (поне за мен би било, но и не съм кой-знае какъв планинар, та си преценявате вие). Мисля, че е около 4 чса в посока...
Ако нещо бъркам, нека някой ме поправи
Вто Авг 04, 2015 9:02 pm
GeorgiP11
Мерси за информацията, а отностно 1вият въпрос, плануваме да отидем и да се върнем в рамките на денят в хижа Вихрен, така че няма да ходим към Яворов. Въпроса ми е от хижата как да минем през върха и Кончето и после да се върнем пак, понеже на Вихрен досега не съм се качвал, но ако доста се утежнява маршрута можем да минем само през Кончето и после да се върнем в хижата.
Сря Авг 05, 2015 12:09 am
Evajor
Миналата година тръгнахме от Бъндерица към Кончето. Казаните, Премката, където оставихме част от багажа, отидохме до Кончето, един час за снимки там, след това се върнахме към Премката и оттам качихме Вихрен. Слязохме на хижа Вихрен. Тръгнахме сутринта към седем часа, може би към пет следобед бяхме на Вихрен- с цялото мотаене за снимки, почивка на Премката, почивка на Вихрен и т.н. Така ще минете от два различни маршрута и ще се насладите на различни гледки.
Сря Авг 05, 2015 8:01 am
Пчелата Жужа
GeorgiP11 написа:
Мерси за информацията, а отностно 1вият въпрос, плануваме да отидем и да се върнем в рамките на денят в хижа Вихрен, така че няма да ходим към Яворов. Въпроса ми е от хижата как да минем през върха и Кончето и после да се върнем пак, понеже на Вихрен досега не съм се качвал, но ако доста се утежнява маршрута можем да минем само през Кончето и после да се върнем в хижата.
Вашето желание е напълно изпълнимо за един ден. Това е класически маршрут. Качете се на Вихрен през Кабата. Сутрин по тази пътека се отправят десетки хора. Слезте от север до Премката. Започнете да изкачвате Кутело. Минете през Кончето чак до заслона. Върнете се на Премката и тръгнете през Големия Казан. Следвайте червената маркировка. Зелената маркировка води до х.Бъндерица. Успех!
Сря Авг 05, 2015 8:24 am
Liubitel
Тръгвате от х.Вихрен към връх Вихрен по червената маркировка - пътеката е зад чешмата.Тя се разделя в един момент на ляво и дясно. Дясната е за изкачване на Вихрен от южната страна - през Кабата, лявата е през Казаните.Аз лично предпочитам пътеката през Казаните.Така че можете да тръгнете по нея и да стигнете до Премката. Оттам качвате Кутело, вземете си щеки ако имате, по-лесно ще ви е, че е един трошляк пътеката.По билото на Кутело отивате на Кончето.Връщате се от Кончето до Премката - или пак по Кончето или по подсичащата - червена марка. И от Премката се качвате на връх Вихрен, слизате от него през Кабата. Има голяма разлика в усещанията в зависимост от къде го качвате според мен. Вихрен е величествен спор няма, но качването през Казаните е много по-въздействащо и живописно Вземете си вода, че няма горе.
Тръгвате от х.Вихрен към връх Вихрен по червената маркировка - пътеката е зад чешмата.Тя се разделя в един момент на ляво и дясно. Дясната е за изкачване на Вихрен от южната страна - през Кабата, лявата е през Казаните.Аз лично предпочитам пътеката през Казаните.Така че можете да тръгнете по нея и да стигнете до Премката. Оттам качвате Кутело, вземете си щеки ако имате, по-лесно ще ви е, че е един трошляк пътеката.По билото на Кутело отивате на Кончето.Връщате се от Кончето до Премката - или пак по Кончето или по подсичащата - червена марка. И от Премката се качвате на връх Вихрен, слизате от него през Кабата. Има голяма разлика в усещанията в зависимост от къде го качвате според мен. Вихрен е величествен спор няма, но качването през Казаните е много по-въздействащо и живописно Вземете си вода, че няма горе.
Я погледни долу на кой крак е сеното и на кой сламата
Да, обратно е...не знам защо така съм го написала
_________________ Всичко е възможно.
Чет Авг 06, 2015 7:48 am
GeorgiP11
мерси на всички за информацията, а от Безбог до Тевното и обратно в рамките на един ден, дали ще ни е много тежко, как е прехода и има ли някакви участъци където можем да се загубим или има маркировка навсякъде
Пет Авг 07, 2015 4:08 pm
excalibur
GeorgiP11 написа:
Това ми бе първият маршрут в Пирин. И аз като Вас питах и speedy бе така добър да ме упъти...Има много писано по въпроса но при всички случаи е по-добре да се мине обратно, а именно:
Хижа Вихрен през Казана до Премката (около 2 часа ми бе последния път) - подсичащата до Кончето (напред -назад по Кончето според мерака и възможностите, т.е. може и Бански Суходол да качите) - после обратно до Премката - изкачване на Вихрех - слизане през Кабата до хижа Вихрен, т.е. правите кръгче (елипса)... Има си маркировка ...
До Тевно не е проблем също за един ден от езеро Без бог. Виж в еднодневните на lubitel
Успех и късмет с времето!!
Пет Авг 07, 2015 4:35 pm
Antoon
Безбог-Тевно-Безбог
Не знам дали има нужда, но все пак да уточня, че както е писал excalibur преходът е напълно възможен в рамките на 1 ден, НО наистина от Безбог. Ако си правите сметки да се качите с лифта до Безбог, да идете до Тевно и после да се върнете и да слезете с лифта, най-вероятно няма да успеете, освен ако не се движите много бързо. Работното време на лифта ограничава силно задачата. При спане на Безбог, или слизане пеша до х. Гоце Делчев, вече не е проблем.
Пет Авг 07, 2015 5:45 pm
dandan
Re: Безбог-Тевно-Безбог
Antoon написа:
Не знам дали има нужда, но все пак да уточня, че както е писал excalibur преходът е напълно възможен в рамките на 1 ден, НО наистина от Безбог. Ако си правите сметки да се качите с лифта до Безбог, да идете до Тевно и после да се върнете и да слезете с лифта, най-вероятно няма да успеете, освен ако не се движите много бързо. Работното време на лифта ограничава силно задачата. При спане на Безбог, или слизане пеша до х. Гоце Делчев, вече не е проблем.
Прави се съвсем спокойно и с лифта. Времето за отиване и връщане е около 5-6 часа.
Пет Авг 07, 2015 6:06 pm
chukov
Това не е ходене а препускане
Ходенето до Тевно и връщането обратно при идея да се ползва лифта в двете посоки е за хора с голям тренинг и си е живо препускане.
Всеки преценява вече дали така иска да ходи в планината
Ако целта непременно е еднодневно ходене с лифт в двете посоки - не е по силите на всеки
Пон Авг 17, 2015 10:56 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3384 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Пирин - пътеводител, Добри Душков, Георги Петрушев, Тодор Ковачки, "Медицина и физкултура, София 1988, стр. 112:
От лични наблюдения - времената в този пътеводител са за преходи с малко багаж, от подготвени туристи с малко почивки.
Пон Авг 17, 2015 2:41 pm
chukov
От пътеводителя е видно, че маршрутът отнема 3,5 часа. Уморени сядате да почивате едни 30 минути на заслона.
Обратният път, въпреки умората, да речем, че се вземе за 3 часа, то пак не стига времето за лифта
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети