ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Леки маршрути за пишман туристи с деца, изх.т. Добринище
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Леки маршрути за пишман туристи с деца, изх.т. Добринище
Автор Съобщение
mejkuun

Мнение Леки маршрути за пишман туристи с деца, изх.т. Добринище Отговорете с цитат
Здравейте,
Ние сме семейство с две деца на 8 и 10 години. Ще отседнем в Добринище за 5 дни. Никога не сме били на Пирин досега, очаквам с нетърпение. Smile
Четох за маршрутите от хижа Безбог до Попово езеро, до връх Безбог и до връх Полежан - часовO изглеждат съвсем постижими за деня, че да имаме и време за връщане до х. Гоце Делчев.

От хижа Г.Делчев до х. Безбог с лифта за радост на децата. После как да подредим двата върха и Попово езеро, в един ден или да оставим нещо за друг ден? Не искам да препускаме, а да имаме и време да се насладим на гледки и отмора.

От хижа Безбог до Попово езеро, после до Валявишките езера по жълтата маркировка - колко време отнема ориентировъчно? Връщане обратно по същия път до х. Безбог.
Кременските езера били с по-труден достъп?

За връщане мислех пеша от х. Безбог до х. Г. Делчев - около 2 часа? Как е теренът, има ли хубава маркировка?

Много ми се искаше и на Тевното езеро, но явно там е най-добре да се остане с преспиване в заслона, че 4 часа го дават от хижа Безбог, няма да има време да се връщаме.

Други идеи за близки езера, други маршрути?

Децата не са от най-лигавите, макар и момичета, и ходят без проблем, може малко мрънкане за отчет, ама ходят.
Smile

Последната промяна е направена от mejkuun на Съб Авг 01, 2015 5:30 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Авг 01, 2015 4:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Мнение Отговорете с цитат
Ако искате да видите по-добре планината, да бяхте отседнали в хижа Безбог / която е като хотел с много добри цени, но трябва резервация /,а не в Добринище. Това ходене - връщане с лифтове, ще ви отнема по половин ден че и повече. Имайте предвид, че лифтовете работят не от много рано , а последно извозване обратно е късният следобяд. Заинтересувайте се от работното време и винаги на връщане хващайте лифта половин час по-рано, че един път ми се наложи да дам 30 марки да пуснат Тодорка, във времето когато беше единственият лифт в Банско.
За начало пробвайте ходене до Попово езеро - един ден, и един ден до вр. Безбог - да видите как се придвижвате. Изберете хубаво време за излизане нагоре - при мъгла лесно се губи човек без много опит, там. Питайте и при разминаване с туристи например- това пътеката за Попово езеро ли е? То кое е точно от езерата които се виждат?
Заслона Тевно езеро е пълен и децата ще трябва да спят по маси и подове,там с предимство са големи чуждестранни групи с резервации. Тези излизания извън първите две дестинации посочени от мен, ми изглеждат рискови за вас и децата. Започнете с по-малко, като ви се услади увеличете.
Нед Авг 02, 2015 8:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mejkuun

Благодаря за отговора!
Със сигурност мисля да имаме и дни с преход из Пирин и спане по хижи, но другото лято и с приятели - опитни планинари, просто това лято не успяха да ни се съвпаднат отпуските.

Затова реших да не се правим на герои и това да ни е разузнавателната почивка. Smile

Слизане без лифт от х. Безбог как е - пътеката да не е обрасла с клек или нещо подобно, ако не се ползва често? Rolling Eyes

Освен на Поповото езеро, вчера четох и за х. Вихрен и за отиване до Рибното Бъндеришко езеро - също изглежда постижимо. Четох, че и много рано трябва да тръгнем за х. Вихрен, ако искаме да се класираме на паркинга.
Нед Авг 02, 2015 10:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Все пак, да не ви поливам с толкова студен душ. Часовете са разтегливо понятие, особено свързани с превоз и с лифт. Аз бих направил следното ако ви бях водач: децата да видят гледки , които ги няма при избраните от вас дълги часове ходене към превали, по време на които няма видимост .
1.Попово езеро-Самодивски езера - близо са , от десния бряг на езерото гледайки на юг, на около час вдясно посока запад. Оттам може да се стигне до Тевно езеро, но пътят вие продължително през урви и оврази.
2. Попово - пак десен бряг, обикаляне покрай езерото до стигане на поток, идващ от посока Ченгелчал. По него се стига по красиви полянки до полузапълнено езеро. Оттам е много близо и лесно достижимо без пътека билото на Сиврия, откъдето има чудни гледки навсякъде. Бавно ходене, общо час и половина. Оттам ако имате време, е по-лесно да слезете на Кременските езера. Достъпа до тях отдолу е трудно намираем и коварен- кълнали са ме хора и са намразвали Пирин, след като се разсеях и ги прекарах през клек с по кило комари върху всеки.
3.По билото след Безбог, към Полежан. Високо е , но е полегат път. Много гледки
Предимство при тия три ходения е ,че виждате точно откъде сте дошли и как върви времето ви. Можете всеки момент да върнете назад.
Ако имате възможност , извадете си разпечатка от Гугъл земя на хартия на района и си я носете , там е по-ясно от картите, и си нанесете маршрутите с молив, след като мислено сте ги прогонили на компютъра. Аз така по-добре се ориентирам от карта , на непознато място.

Последната промяна е направена от аngel на Нед Авг 02, 2015 11:29 am; мнението е било променяно общо 3 пъти
Нед Авг 02, 2015 10:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel

За хижа Вихрен паркинга има само ок.20 места, които през август са пълни. Паркира се край пътя, колкото и рано да тръгнете ще сте на най-малко 500 метра от паркинга, но гледайте къде оставят колите всички и правете като тях.
Отидете от. х. Вихрен освен до Рибно и до Муратово езеро, близо е. Окото не го търсете, трудно се намира и не е типично пиринско езеро.
Нед Авг 02, 2015 10:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mejkuun

Много, много благодаря!
Нед Авг 02, 2015 11:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mejkuun

Цитат:
1.Попово езеро-Самодивски езера - близо са , от десния бряг на езерото гледайки на юг, на около час вдясно посока запад. Оттам може да се стигне до Тевно езеро, но пътят вие продължително през урви и оврази.
2. Попово - пак десен бряг, обикаляне покрай езерото до стигане на поток, идващ от посока Ченгелчал. По него се стига по красиви полянки до полузапълнено езеро. Оттам е много близо и лесно достижимо без пътека билото на Сиврия, откъдето има чудни гледки навсякъде. Бавно ходене, общо час и половина. Оттам ако имате време, е по-лесно да слезете на Кременските езера.

Чертах по една карта, може ли да погледнеш - в лилаво или в синьо да тръгнем за Самодивските?

А за Кременските - в червено?

http://prikachi.com/images.php?images/321/8275321A.jpg

П.П. Нещо не ми се получава да прикача директно снимката да се вижда с [img]адрес на снимката.jpg[/img] Rolling Eyes
Нед Авг 02, 2015 1:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mejkuun

A как да съчетаем Муратово и Рибно езеро?

Става ли от едното към другото по пътечката в лилаво?

Как е по-добре - първо кое езеро да посетим и после другото?

Ето картата:

http://prikachi.com/images.php?images/380/8275380T.jpg
Нед Авг 02, 2015 1:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

щях да го напиша, но рекох дане съм много подробен:
1. За Самодивските правилно сте се насочили. Пътеката се вижда от брега на Попово, питайте и някой турист около Попово има много.Бих препоръчал това да ви е един, първи ден. Самодивските смятат ,че са най-красивите от пиринските езера, те са близо едно до друго.
2.За втори ден, бих избрал качване на Безбог и оттам по равното било към Полежан, не се плашете от височината , равно е и по-лесно от урвите по превалите. Ще видите целият Пирин, при хубаво време. За час сте от Безбог до вр. Полежан.
3. За трети ден, Попово към Кременските. Начертаният път от вас е много дълъг. Тръгвате по направеният от вас маршрут до първиян поток, и осле продължавате до вторият където са двете малки езера над Попово. От тях ,направо нагоре вляво не напред ,много лесно се стига билото между Сиврия и Ченгелчал в най-ниската си част. Там има чуден изглед към Кременските. Аз бих избрал обратният път, даже и да имате време да слезете до Кремените, защото под тях едни пирамиди и пътека ще ви изведат много надолу по река Ретиже . Пазете се от влизане в горският пояс, където веднага се хвърлят към вас рояци комари, които ако няма вятър ще си ги носите чак до около 2500 м.н.в. Те по високото не ходят, освен ако вие не слезете до тях и не ги вземете със себе си.
4. Това е точно пътеката, която и вие сте начертали. По- добре първо се качете на Муратово, оттам реката извираща от Муратово лъкатуши по дълга поляна около 500 метра. При голям завой на потока вляво към посока х. Вихрен, започва пътека преваляща едно баирче. Даже и да не личи много, търсите езеро да блесне, то е на 15 минути водоравно от Муратово - Рибното. Обратно , муратово от Рибното трудно се намира. .
С една забележка - аз пътеки и цветове по тях не гледам и не им обръщам внимание, ходя по усет и ако ме питате точно за маркировка как е и къде - не знам, не ми трябва, но това си е пътя.
Нед Авг 02, 2015 2:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel

от вр. Безбог да вр. Полежан за час, не от хижата.Затова го пиша отделно, че може да има заблуда. Единствено не съм сигурен и в частта от изчезващите езерца над Попово, до тях е много лесно и приятно покрай потока, но оттам до билото на Сиврия ми се губи лесно ли беше или трудно, много отдавна го минавах. От билото Сиврия до Кремените е много лесно и приятно. Не се качва към Ченгелчал директно, защото билото преди тоя връх има един участък със скали и клек /по спомен /, които са си най-трудните участъци на Пирин. Минават се, но със зъби и нокти.
Нед Авг 02, 2015 2:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mejkuun

Много ти благодаря за подробните указания и всички съвети - всичко си записах Smile
С твоя помощ, с картите и с питане на място, вярвам, ще се справим Smile
Нед Авг 02, 2015 4:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Нема страшно. По-леко е от качване на Витоша. Разбира се , може да ходите където вие решите. Но тия маршрутчета са правени така: първи ден езерен и аклиматизация на децата , втори ден отидете на Вихрен и езерата по-добре, трети ден билен - вр Безбог - Полежан, там планината ви се разкрива като от тераса, четвърти ден смесен - езера и малко било.
Носете си за комари препарат , но не го слагайте предварително, само ако се забиете в гора ще ви е нужен. Шапки и ако тямат забрадило за врат / той най-много изгаря- оттам може да ви се провали ходенията, в планината е хладно обаче слънцето гори неусетно/ взимате едни леки шалчета влъзвате ги като каубойски кърпи, неслучучайно са го правили в Щатите. Крем за слънце, даже и да е облачно .
Нед Авг 02, 2015 8:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mejkuun

Витоша сме я катерили нагоре от Драгалевци и слизали надолу пеша от Черни връх с децата пак до Драгалевци, ама последния път неща колената сдадоха багажа/някакъв медицински проблем/, и сега ще съм с наколенка и обезболяващи. Въпреки това съм най-големият ентусиаст от семейството. Very Happy Само на Пирин не сме ходили и наистина нямам търпение. Smile
Много ти благодаря отново, че се ангажира цял ден да ми отговаряш.

Желая ти страхотно лято. Smile
Нед Авг 02, 2015 8:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

По-лесно е отколкото от Алеко до Черни връх, отдолу си е сериозно ходене. Ще кажете как е било
Нед Авг 02, 2015 8:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ronkata

Местожителство: София

Зависи колко големи са ви децата. Миналата година не успяхме да стигнем до Попово езеро с деца (между 1-4г.) - ето малко повече инфо
http://radoslavbayraktarov.blogspot.fr/2014/08/popovo-ezero2014.html

Затова пък успяхме да се качим до вр. Безбог и обратно до хижата http://radoslavbayraktarov.blogspot.fr/2014/07/blog-post.html

Ето и малко ориентир (средни времена) как става предвижването с деца http://radoslavbayraktarov.blogspot.fr/p/blog-page_15.html

Тествайте с по-леки маршрути в началото. Освен това мога да ви предложа да отидете с кола до х. Вихрен и от там да посетите напр. Муратово езеро, Рибно Бъндеришко езеро и Окото. После обратно до хижата. Това се прави за 1 ден и не зависите от лифт.
Успех.

Сря Авг 05, 2015 12:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.