Здравейте съфорумци
Моля да ми дадете информация за преход от гр. Габрово до вр. Ботев понеже не съм го минавал до сега. Питането ми е за времето и трудностите по маршрута? Идеята ми е да тръгна на 2-ри Август и да се върна около 7-ми , мисля да нощувам на палатка. За сега ще съм сам, но ако има желаещи могат да се присъединят към мен ще се радвам
Пон Юли 20, 2015 7:20 am
Whitestar
Регистриран на: 19 Ное 2013 Мнения: 523 Местожителство: Велико Търново
Едно по-кратко предложение -
1-ви ден: Гр. Габрово, кв. Хаджицончев мост - х. Мазалат 6,5 - 7ч.
2-ри ден: х.Мазалат - в.Ботев - з.Ботев - 7 - 8ч.
При добра кондиция можеш да стигнеш и до х.Плевен. От заслона до там е само слизане.
_________________ И опитни планинари са загубвали пътя, но "Който не знае на къде е тръгнал, винаги стига другаде" .
Регистриран на: 19 Ное 2013 Мнения: 523 Местожителство: Велико Търново
Цитат:
Цитат:
Едно по-кратко предложение -
1-ви ден: Гр. Габрово, кв. Хаджицончев мост - х. Мазалат 6,5 - 7ч.
2-ри ден: х.Мазалат - в.Ботев - з.Ботев - 7 - 8ч.
При добра кондиция можеш да стигнеш и до х.Плевен. От заслона до там е само слизане.
Може би иска няколко дневен преход, а не двудневен.
Затова може да тръгне от Узана, а защо не от Шипка. Тъкмо има автобуси от Габрово до Шипка.
Това е необвързващо предложение, от моя страна. От Шипка също може. Може началото да е от Хаджицончев мост и първата нощувка да в Узана. Според времето с което bikerboy разполага няма да има проблеми с преходите. По-дълъг и по-труден е може би от х.Тъжа до в.Ботев, но и той едва ли би затруднил средния турист. Имайки в предвид жегите, обичайни за сезона, е добре да провери къде има чешмички. Успех!
_________________ И опитни планинари са загубвали пътя, но "Който не знае на къде е тръгнал, винаги стига другаде" .
Сър Т.Пратчет
Пон Юли 20, 2015 5:09 pm
vladofff
Re: Питане за вр. Ботев
bikerboy написа:
Здравейте съфорумци
Моля да ми дадете информация за преход от гр. Габрово до вр. Ботев понеже не съм го минавал до сега. Питането ми е за времето и трудностите по маршрута? Идеята ми е да тръгна на 2-ри Август и да се върна около 7-ми , мисля да нощувам на палатка. За сега ще съм сам, но ако има желаещи могат да се присъединят към мен ще се радвам
Има много варианти, като дете съм ги пробвал всичките, има много информации за тях, затова ще Ви разкажа само за един много стар и зловещ, съответно и вече най-непопулярен поне от 30 години маршрут, за най-дългото, но все пак някога маркирано с туристическа маркировка трасе от Габрово до Мазалат. То тръгва от самия център на Габрово - от площада- тръгва се към бившата изкуствена писта, след което се достига билото на Бакойски баир, от там се върви по черен билен път, маркиран със синя маркировка/това е бившият "партизански път" - по стъпките на Митко Палаузов - от къщичката му под Бакойски Баир - до Осеникова Поляна/. Навремето преди да обрасте, това беше великолепно трасе. Та по черния път се достига с.Горнова Могила. От там има два варианта за заобикаляне на острия билен ръб на вр.Горнова Могила - пътеката от юг, която първо свива на изток и слиза, след което на характерен превал завива от юг на скалите и обръща пак на запад, до достигане на вече сринатото селище Моровеци. На същото място излиза и пътеката, сечаща скалите от север - през Мечковица.
После идва най-сериозното - обрасъл с тръни дълъг участък, от мястото, където на завоя на пътя след Тодорчетата/или Руйчевци/не знам кое от двете е, но едното със сигурност е вече под водата на язовира/ пътеката тръгва на запад. След гъсталака се набира височина и по поляни, папрат и гора след около час и нещо се стига до засичането с пътеката от Люляците към Корита близо до Николовата Чешма под вр.Мечкова чука/дотук само са най-малко 7 часа път/. На Мечкова чука маркировката се променя от синя на зелена итакава остава до Корита. Следва ходене по черни пътища до Осеникова поляна, след което се изоставя пътя към Равна гора и започва ходене по самия хребет. Преодолява се Мезева локва и се излиза на вр.Корита - още около 3 часа. Следват още 1 час до х.Мазалат. т.е. общо около 11 часа.
Който се интересува от такива пътища в района на Габрово да пита. Имам безкрайно много информация, за цял предбалкански пътеводител....
Вто Юли 21, 2015 11:09 am
ieronimus
Re: Питане за вр. Ботев
vladofff написа:
.......
Който се интересува от такива пътища в района на Габрово да пита. Имам безкрайно много информация, за цял предбалкански пътеводител....
.......
Разсмя ме . С "предбалканския" .
Вто Юли 21, 2015 6:44 pm
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1267 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Вода по камионния път от Калофер?
Здравейте, някой знае ли, къде освен на Паниците и на чешмата до Маринка по камионния път до Ботев има вода. Че ми предстои тикането на едно кууо до върха скоро. Искам да знам с колко вода да тръгна. Може би някой от колоездачите знае? Не съм го качвал по пътя, по пътеката през Рай е ясно... Мерси предварително!
Може би иска няколко дневен преход, а не двудневен.
Затова може да тръгне от Узана, а защо не от Шипка. Тъкмо има автобуси от Габрово до Шипка.
Да, идеята ми не е за двудневен преход а да си прекарам по голяма част от отпуската в планината което ще рече поне 7-8 дена. Като цяло вече съм си начертал маршрута а той е Габрово-Шипка-Узана-Мазалат-Ботев и обратно като мисля да остана около Ботев поне 2 дена. Компания не можах да си намеря защото всеки е хукнал към Слънчев Бряг но се надявам да срещна хубави хора в планината
П.С. Благодаря на всички които изказаха мнение по темата
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети