ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Опакованото Конче....
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Опакованото Конче....
Автор Съобщение
аngel

Мнение Опакованото Конче.... Отговорете с цитат
Винаги през годините, ми е била тягостна тази гледка когато отида там . Вече се хващам, че съзнателно го избягвам това място, толкова грозно и неестествено е. Лошото е , че така го преобразуваха баш планинари, не хората които се възползуват сега от труда им . Сами си го направихме дето се казва....Затова си позволих да отворя тази нова тема, доста се вгледах назад не е повдиган въпроса. Ако Вие решите, че изложеното е глупаво, тъпо, неправилно, незначително, или не разбирате въобще защо това трябва да е тема....нямам нищо против модераторите да я махнат или затрият някъде.
Малко да разгледаме общочовешки нещата. Да,тази страна е пълна с безобразия и своеволия на всякакво ниво. Сигурно има много по-фрапиращи и грозни проблеми в България, които така и не се решават . Но същевременно има една граница, която се поставя или от закона, или от интелигентни или просто зравомислещи хора. Пред всеки има такава граница, за всички неща ог живота и всеки един мислещ човек си казва : аз ще съм от тази страна . Аз ще спазвам това и това. Аз например ще изнасям найлонови боклуци от планината, въпреки че хиляди хвърлят и мажат . На тях не им прави впечатление но на мен ми прави и ще продължа да съм от страната , която смятам за правилна.
Така форумецът Мислещ, ми постави съвсем по планинарски преди шепа време една малка граница и индиректно ме запита: Ти, точно ти от коя страна си ......и като се замислих, избрах страна , разбрах че е много лошо това което съм правил макар и няколко пъти в годината. Може много да го правят, но това не е оправдание, особено в този форум.
Приемете го по този начин, ако някой реши или не реши , то си е лично за него. Променитевсе са започвали от някъде, първо трябва да се каже проблема......
Кончето.....неповторимо място не може да се опише. Трябваше ли да бъде пробито, очукано, циментирано и овързано с въжета/ по-точно лифтови кабели/, означено с пошли пътни знаци, всичко ръждясващо обилно върху чудният мрамор....Защо!? Кому притрябва това, след като хората които са го направили, са минавали по него и без тия пособия, а тия които сега минават, тогава не са имали тая нужда за която въобще не са и подозирали, не са знаели за нея.
Защо съм против тази железария и за незабавното й демонтиране:
1. Кончето стана един атракцион . Минахме през Кончето...изглежда лесно и изкара на това място много напълно неподготвени хора. В резултат има около 10 / може и да са повече/ живота отнети точно поради мисълта за нещо лесно. Ако знаеха че е трудно, тези хора нямаше да отидат там, да се хлъзнат по улея от южната страна щото леда е до средата на юли, или да се хлъзнат и метнат от стената.
2. Мястото е много малко и този остър ръб така пробит и ръждясал.... не може да понесе толкова желязо и пробивни работи.
3. Напълно излишно съоръжение. Даже хора със средно двигателно ниво могат да го преминат и без въже. Който не може, значи не му е мястото там, а на подсичащите пътеки малко по-долу. Тъй като и те се обледяват, да не ходят без водач тогава.
4. Унищожи се единствената естествена бариера пред шумово и всякакво замърсяване на циркусите на Бански суходол и топящият се снежен венец , продължение на миниледника под Кутело 2, най-южният ледник в Европа заедно с този под Вихрен. Венецът е от е точно под Кончето е несе стопява никога също, виждал съм го и в най-сушави години в края на октомври.Мисля скоро да документирам какво е точно под Кончето в циркуса като замърсяване и общо положение, не са ходили много хора там. Не знам какво е точно състоянието, но предполагам.
5. Едни берачи на желязо, бяха вече откраднали единият кабел. Срамно , грозно и излагащо България. Ако не можеш да поддържаш нещо, по-добре не го прави.
6. Криворазбрано „социализиране” на Кончето. Ако имаше силен алпийски клуб в Банско като в Шамони например, тая работа нямаше да е така.Водачи щяха да прекарват малки групи от ентусиасти през „най-трудното място на Балканите” , които щяха да си плащат добри пари както на водачите и оттам на парк Пирин , и да оставят такива наоколо в туризма. Тогава преминаването действително щеше да е нещо незабравимо, нещо важно и различно . Сертификат на преминал.....квоти за преминаване, една група на час например, строго съблюдаване на хигиена и правила.....а където има квоти и цените се качват. А точно такива неща много уважават на запад и смятайте, че ще се записват от година напред, като в замъка Алхамбра...Те неграмотните непалци го направиха, ние си свалихме панталоните без никой да ни е молил...
7."Юнашко" хвъляне и бутане на камъни и изяждане по този начин, на финия ръб.
8. Ако питаха самото Конче.... ще иска ли да е в такова състояние? Това естествено ли е?
9. На Вас харесва ли Ви? Че имаме позиции в опаковането е добре, но това ли е мястото?
Много още доводи, бих посочил, но може би и това стига.
Който както реши......
Сря Юли 22, 2015 7:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
radi

Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Кончето да не е твое? А хора, които са болни или възрастни не заслужават ли да видят колко е красиво там? Да се направи лифт и обезопасена пътека с покритие от бетонни блокчета! По европроект, разбира се.

Така рушат из цяла България и не само. За съжаление. Викат му развитие. Дивелъпмънт, също. Склонни сме към такива отклонения от здравия разум, не знам защо.
А онова - началото на мнението ми - е груб сарказъм. Да не се чете и разбира буквално!
Все пак, пълната липса на парапет не е ли друга крайност?

Последната промяна е направена от radi на Сря Юли 22, 2015 11:55 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Сря Юли 22, 2015 11:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Наблюдател,
да не го вземеш лично - нещата загрубяха много във форума тия дни - но съм твърдо против идеята, която прокарваш с това мнение.

Според мене въжето си е на мястото, взето от гледната точка на ходещите зимата. Зиме понякога го ползват за осигуряване - според ситуацията, при виелици и прочее. Еле - помага когато няма осигуряване, както ми се е случвало на мен след един изненадващ снеговалеж ( http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=4844#4844 ) В този точно случай всички бяхме без котки, минавайки от заслона до Бъндерица. Един летя 30 метра надолу по Странето, подхлъзнал се на леда, друг вися на въжето посока Бански суходол, пак подхлъзнал се на леда ...

Сря Юли 22, 2015 11:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
аngel

Ради, не смятам да имам каквито и да е права и точно тази теза съм изложил - че никой не би трябвало да се налага върху това чудно и банално казано, но може би най-уникалното място в България. Точно слаби неподготвени хора загинаха там, които не им е било мястото и времето.
Нормално е в развити държави като в Алпите, много водачи имат завидни доходи и самочувствие, защото от столетия имат развит даже и като манталитет или навик, този начин на ходене по трудните места - с водач.
Дидо, защо да са загрубели нещата, все пак никой не е стигнал до груби ситуации....Да ,зимата преминаване както казваш, те това второто въже на подсичащата пътека долу по Странето, не съм се интересувал но възстанови ли се след кражбата? Не че давам акъл, но в тази зимна ситуация, един път да си каже някой даже и от алпинисти - ей туй Конче ни победи , трудно е не става този път и ще минем по-ниско, другия път ще сме пък отгоре.
Нямаше да Ви занимавам с това, но ми го казаха точно с тези думи, сериозни планинари от Бавария.Те също са оакали изцяло Цугшпице още от имперско време и много съжаляват за това че е разбит и разбушен целия връх превърнат в гаров площад, но пазят точно такива подобни на Конче места като Вацман и около Блуайсглетчер и не разбираха защо сме го направили, такова красиво място извън Алпите няма. Испанци които съм возил на стоп, също твърдо са че Пирин е много по-красив от Пиренеите, не че ще си мерим планините де... Просто потвърждение, че много хора от цяла Европа знаят за това чудно място. В Алпите и Пиринеите планина много, нашето колко е - една длан, лесно се съсипва..... На хиляди километри наоколо няма такава планина като Пирин, освен дивите Севалб.Алпи, които и пътища се нямат много.
Не приемам нищо лично, ако голяма част от планинарите мислят че въжето си е добре да е там, значи то си е резултат от цялото общо приемане на планината от българите.
Чет Юли 23, 2015 4:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

А въжето към връх Мусала трябва ли да се демонтира? А грозната метеорологична станция на връх Мусала?

Пък Черни връх е заприличал на игленик от толкова много железни ръждясващи колове. Тях да ги махаме ли?

Всъщност - вече има джипиеси, за какво ни е колова маркировка? Че и лентовата е излишна, ако наемаме водачи, за да ни показват пътя. Така бихме решили донякъде и проблема с безработицата в околопланинските населени места, откъдето ще се наемат водачите.

Nabludatel50, моделът, който ти предлагаш - с платени водачи, алпийски клубове/туристически дружества и необлагородени диви планински райони - е действащ и в момента в България. Вече има много фирми и водачи, които водят хората по труднодостъпни места без колове, въжета и табели - например Каменица, Яловарника, Стражите, Котешкия рид...

На мен ми прави впечатление, че злополуките в района на Кончето стават именно на необезопасените с въже участъци, а на самото въже досега не знам да има нещастен случай (освен една полетяла надолу по Странето раница Smile ).

Относно въпроса дали лично на мен ми харесва сегашната гледка на Кончето - и да, и не. Харесва ми гледката на стотиците щастливи хора, които успяват да минат Кончето. Сбъдна се мечтата на Алеко Константинов туризмът да се превърне в "масово народно движение".

П.П. Имаше една стара тема във форума за липсващото въже. Доколкото си спомням, беше написано, че не е откраднато, а просто е разрушено от снега и лавините.

Чет Юли 23, 2015 8:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi

Местожителство: Варна

Доводът "масово" е грешен. Помня как се използваше за оправдаване на строежа на лифта към Рилски езера. Масите могат да ходят по толкова много други места из България, че докато ги преполовят и ще са готови и за висок Пирин.
Масовите народни явления ми напомнят за прибирането на стадата овце вечер след паша. Блеят щастливо и гледат с влажни големи очи.
Чет Юли 23, 2015 9:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

radi написа:
Доводът "масово" е грешен. Помня как се използваше за оправдаване на строежа на лифта към Рилски езера. Масите могат да ходят по толкова много други места из България, че докато ги преполовят и ще са готови и за висок Пирин.
Масовите народни явления ми напомнят за прибирането на стадата овце вечер след паша. Блеят щастливо и гледат с влажни големи очи.

Може би Алеко Константинов и Иван Вазов са сбъркали, като са повели 500 човека към Черни връх в далечната 1895 година...

В първото мнение по темата се спомена и за въвеждане на квоти за преминаване на Кончето.

Radi, ако на тебе някой ти определи, че имаш право да преминеш Кончето САМО веднъж на 10 години, а през останалото време можеш да ходиш на "толкова много други места из България" - дали ще си съгласен? (Въпросът не е риторичен).

Чет Юли 23, 2015 10:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

nabludatel50 написа:
Ради, не смятам да имам каквито и да е права и точно тази теза съм изложил - че никой не би трябвало да се налага върху това чудно и банално казано, но може би най-уникалното място в България. Точно слаби неподготвени хора загинаха там, които не им е било мястото и времето.
Нормално е в развити държави като в Алпите, много водачи имат завидни доходи и самочувствие, защото от столетия имат развит даже и като манталитет или навик, този начин на ходене по трудните места - с водач.
Дидо, защо да са загрубели нещата, все пак никой не е стигнал до груби ситуации....Да ,зимата преминаване както казваш, те това второто въже на подсичащата пътека долу по Странето, не съм се интересувал но възстанови ли се след кражбата? Не че давам акъл, но в тази зимна ситуация, един път да си каже някой даже и от алпинисти - ей туй Конче ни победи , трудно е не става този път и ще минем по-ниско, другия път ще сме пък отгоре.
Нямаше да Ви занимавам с това, но ми го казаха точно с тези думи, сериозни планинари от Бавария.Те също са оакали изцяло Цугшпице още от имперско време и много съжаляват за това че е разбит и разбушен целия връх превърнат в гаров площад, но пазят точно такива подобни на Конче места като Вацман и около Блуайсглетчер и не разбираха защо сме го направили, такова красиво място извън Алпите няма. Испанци които съм возил на стоп, също твърдо са че Пирин е много по-красив от Пиренеите, не че ще си мерим планините де... Просто потвърждение, че много хора от цяла Европа знаят за това чудно място. В Алпите и Пиринеите планина много, нашето колко е - една длан, лесно се съсипва..... На хиляди километри наоколо няма такава планина като Пирин, освен дивите Севалб.Алпи, които и пътища се нямат много.
Не приемам нищо лично, ако голяма част от планинарите мислят че въжето си е добре да е там, значи то си е резултат от цялото общо приемане на планината от българите.

Не знам какво са виждали баварските ти приятели, но да се твърди, че варовиковия участък на Пирин планина - в частност от Албутин до Вихрен - е нещо невиждано извън Алпите, си е живо безочие.
Мога да ти изброя карстови планини в съседните държави - Румъния, Македония, Гърция, Албания, които съперничат, дори надминават по красота, трудност и смъртоносност въпросния Пирински участък. Еле пък целия Пирин е като равен паркет сравнено с Албанската Проклетие.

Въжето горе си се ползва зимата, когато по него минават във виелица претоварени хора - с големи раници, ски и т.н. Долното въже не знам въобще какъв е смисъла от него.
Гидовете - както писа Стефчо - са си заели малката ниша в България. Ако си мислиш, че махайки въжето ще спрат наплива от хора и ще разширят нишата за гидове - ми няма да стане. За навалицата има други причини - фейсбук, GPS-и, форуми и блогове с пътеписи и т.н. А и нека да ходят и гледат хората - защо ти ще си им съдника как и къде да си прекарват времето?

Чет Юли 23, 2015 10:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
аngel

Да Стефане виж горе - тия нещастни случаи са почти всички по леда на улеите от хора, които са си мислели че е лесно, щото чули как колежката лятос децата минали..... докарани са до там с мисълта за лесно и приятно прекарване.
Мусала е черен, не много привлекателен връх и освен това заоблената му билна част скрива до голяма степен постройките там. Все пак, за космически наблюдения и научни цели построеното там е оправдано.
Аз не казвам всеки да чака гид и разрешение за преминаване, а този който счита че сам няма да може. В развитите държави това е практика. Който реши че може сам , си минава разбира се по-живо, по здраво.
Ама много добре ги зачекна тия колци по планините ..... е хора бе аз вярно не съм бил много - да кажем на 15 места , Монблан, Гросглокнер, Айгер. Юнгфрау,Матерхорн .и др.... по-известните такива . Вярно доста време мина от тогава, обаче общо на тия места сигурно 200 км пътеки не видях толкова метални колове колкото от Заека до Черни връх. А не са никак прости тия хора , да не знаят как се маркира. Нашите магистрали , примерно тръгваш София за Атина, да ама не , ти пътуваш не за Атина а за световно известното село Кулата, митничарите ако ги питате дали е вярно един англичанин си мислел че пътува за Калкута / Кулата , то посоката общо взето е правилна / веднага ще се скъсат от смях спомняйки си случая.Няма означения на държава, мрак.....в една проста Гърция има по 7-8 табели през 5 км Sofia BG и километрите също, тук транзитна държава целите на транзитните потоци където трябва да им е лесно да се ориентират, са световните центрове Станке Лисичково, малко Търново, Свиленград поне добре че е град. И в другата крайност - колци пирамиди по билата сякаш не туристи ще ходят , а някакви полуслепи малоумници на групи ще се прекарват от кол до кол.....те тия колове на никой не знам са помогнали, който е в час не вярвам да разчита на тях, а неподготвени, хаотични туристи които се губят, разбират от азимут колкото от индианец от.... Е в Алпите излиза че са прости, до Монблан на пътеката я видях една червена боица през 500 метра общо на 10 места и толкоз. Защо да бият километрични пирамиди и колове.....те са си остатък от социалистическото турдвижение, някой почнал , комитета го одобрил и понеже няма никаква свобода за друго, дайте да мъкнем тоя цимент и джилезу и да изливаме, за да отчетем дейност,заплати и премиални.

Последната промяна е направена от аngel на Чет Юли 23, 2015 7:42 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Юли 23, 2015 7:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Убу де, коловете и железарията те дразнят.

Вместо да пишеш 10 мнения поред за железарията, австрийската боя и митничарите на Кулата - ей ти на - има един стар лифт за демонтиране горе на Църномогилския чал в Пирин.
Чака голям мераклия вече 20 години - ми действай човек, демонтирай го, свали го на гръб и спаси Пирина!

И да не забравиш да ни държиш в течение ... Very Happy

Чет Юли 23, 2015 7:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
аngel

За Сев.алб. алпи съм писал, Дидо, че са съизмерими с Пирин. Но имат само 6-7 езера, гранитният Пирин го нямат ......Те може би правилно си ги пазят в такъв вид, защото на Цугшпице вече половината инфраструктура- влакче до там, огромни площади изаведения на сринатия връх, е празна. Хората вече искат нещо по-диво и изключително . Последно като се качех на Отовица и видях огромни облаци прах от мотористи, които превзеха връх Кабул и се надвесиха на 2500 м.н.в. ревейки и кефейки се моторите над Окото, ми се догади.....повече няма да стъпя там.До такива сцени ще се отиде, ако се осъществи и новият план за Пирин...те така , стъпка по стъпка , още 1-2 лифта, после още 21-22, още пътища.....що да не сложат кабели и по Средоноса за атракцията, на Кончето ще стане тясно....
Въжето е откраднато за скрап от жители на с. Влахи, издърпано с коне/ Яне сигурно се обръща в гроба, до какви висоти се достигна от съселяните.../. Имаше публикации в пресата, вижте в интернет.
Виж това не мога да отрека, за многото щастливи хора, минали през Кончето....Тук съм и аз за . Скоро ще видя какво е под него точно. Де що имаше камък който мърдаше, извади се от юнаци и се хвърли надолу, а цепенето на скалите си е постоянен процес отпостоянното замръзване/размръзване, вие добре го знаете. В Египет, страна на неграмотни хора, за 10 грама корали отиваш в затвора, а имат хиляди километри от тях.Оказало се обаче, че разрушеното не се възстановява, и взели драконовски мерки, да запазят това което имат. Лично мнение, Кораб и Шар са не по-впечатляващи от Витоша, гръцките пранини са чакълести полупустини без гори и трева, с изровени пороища вместо реки. Такова хармонично съчетание на гори, езера, клекова зона, поляни, скали, и контрастите между мраморния и гранитния дял, на толкова малко място само 40Х20 км, не съм видял никъде нещо даже приближаващо се до Пирин. Лично мнение, не го натрапвам на никой, няма да си мерим планините... А търсейки в нета за откраднатото въже, много интересна статия....Турист ходи, природа плаче в Труд...извода й - всяко ифраструктурно улеснение унищожава природата в България, другаде не е така.

Последната промяна е направена от аngel на Чет Юли 23, 2015 7:39 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Юли 23, 2015 7:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Яне беше просръбски агент, светиха му маслото наще, ама късно - да им се слави името!

Нали Кончето опаковано бре, какви гранити, какви езера, какви пет лева - тях пък да ги източим ли искаш, че хората в някои стотинки хвърлят и замърсяват планината Laughing
Действай и разопаковай Църномогилския чал човек, под Кончето е - че както е тръгнало планина няма да остане ...

Гръцките планини - чакълести полупустини - недей така човек, поогледай тук-там да ти се отворят очите малко Cool

Чет Юли 23, 2015 7:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
аngel

Дидо, не се сърди, всеки изказва мнение....верно тоя Черномогилси чал го пропуснах със заровената академишка диплома там............. ..тая статия в Труд като я зачетох, скоро трудно ще се намира място за ходене където и да е .....то верно къде и да го зачекнеш разбито , лошо е че работата не отива на добре за нашите планини.с тия планове....Преставам ..... съжалявам че отворих тая тема...... който реши, може би по-добре да се премести или изтрие, да не замърсява раздела за Пирин.
Чет Юли 23, 2015 7:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

nabludatel50 написа:
...лошо е че работата не отива на добре за нашите планини.с тия планове....Преставам ..... съжалявам че отворих тая тема...... който реши, може би по-добре да се премести или изтрие, да не замърсява раздела за Пирин.
Тука весела дискусия се завъдила гледам.
Наблюдател50, до днес включително имаше прекрасната възможност от такъв, да еволюираш до Спасител50 на Пирина - направи ли постъпки по този начин? Щото аз направих и си имам входящо номерче - дано спрем сатрапите на Пирин.
Виж и съседната важна тема горе.

Иначе споделяй, но не се увличай Laughing

Чет Юли 23, 2015 9:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Е, колко да е много увличането ..... за хора които могат да четат между редовете, исках да визуализирам как движението на хора в България - по планини или пътища, са практики малоумни методи, които са правило, а не изключение.....за Пирин съм участвувал.
Чет Юли 23, 2015 11:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.