ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Северен склон на Вихрен

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Северен склон на Вихрен
Автор Съобщение
emka22

Мнение Северен склон на Вихрен Отговорете с цитат
Здравейте, искам да направя преход от хижа Яворов през Кончето, изкачване на връх Вихрен по северния склон и слизане към хижа Вихрен.Не съм ходил в Пирин и нямам лични впечатления.
Проблемът е, че ще участва и сина ми на 11г.Приятели, които са ходили казват, че е опасно за дете изкачването по северния склон на Вихрен.Какво е мнението ви дали има риск за детето(най-вече от подхлъзване)?
Иначе нямаме проблеми с височините и дългите преходи.
Чет Юли 16, 2015 4:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Re: Северен склон на Вихрен Отговорете с цитат
emka22 написа:
Здравейте, искам да направя преход от хижа Яворов през Кончето, изкачване на връх Вихрен по северния склон и слизане към хижа Вихрен.Не съм ходил в Пирин и нямам лични впечатления.
Проблемът е, че ще участва и сина ми на 11г.Приятели, които са ходили казват, че е опасно за дете изкачването по северния склон на Вихрен.Какво е мнението ви дали има риск за детето(най-вече от подхлъзване)?

В сухо и безветрено време, с добри обувки с хубави подметки и без много-много да бързате би трябвало да преодолеете успешно предизвикателството. Ако имате вече опит от ходене по камъни и скали, опасността от подхлъзване не би трябвало да ви притеснява твърде много.
Чет Юли 16, 2015 5:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff

Мнение Отговорете с цитат
ако ходите по ПЪТЕКАТА/това е нещо като северозапад/, лятно време няма никакъв проблем да се премине от там. Има само едни участъци от по няколко метра в началото на втората половина от склона. Ако пък е ветровито и лошо времето, винаги можеш да си слезеш в Казана към Бъндерица, където проблеми няма. Според мен обаче, повече разправия от Вихрен ще си имаш на някои участъци със свличащ се трошляк непосредствено преди и малко след Кончето. На тях обърни повече внимание, защото за разлика от Вихрен, там няма къде да избягаш.
Пет Юли 17, 2015 8:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
emka22

Каква е ширината на пътеката в по-опасните участъци и има ли смисъл да го връзвам с въже за мен или повече ще пречи?
Пет Юли 17, 2015 9:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
horseman

Извинявам се за спама, но ако от хижа Яворов до хижа Вихрен е 8 часа, колко отнема от Хижа Яворов до вр. Вихрен и обратно на Яворов и постижимо ли е за един ден?

Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it
Пет Юли 17, 2015 11:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
horseman

ZCEZBPM написа:
horseman написа:
Извинявам се за спама, но ако от хижа Яворов до хижа Вихрен е 8 часа, колко отнема от Хижа Яворов до вр. Вихрен и обратно на Яворов и постижимо ли е за един ден?

Не е 8 часа!
8 часа е само за сериозно подготвени туристи, които вървят здраво, иначе може и двойно.
Нормално е към 10 часа.

Прочел съм мнението 2 пъти Smile това, че не съм го минавал, не означава, че не съм физически способен и добре подготвен турист Smile Oops

Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it
Пет Юли 17, 2015 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Re: Северен склон на Вихрен Отговорете с цитат
emka22 написа:
...
...
... и има ли смисъл да го връзвам с въже за мен или повече ще пречи?

Мое мнение (и не само) - няма смисъл от връзване с въже, ще пречи. Металното въже на Кончето също на места пречи, така че НЕ е задължително да се държите (постоянно) за него, на места е по-лесно да го избягвате.

Щом нямате проблеми с височините и с дългите преходи, от Суходолски превал продължете по билото, а не по подсичащата пътека с червената маркировка. И карайте САМО по билото. След връх Байови дупки преминаването на Кончето и пътеката за Вихрен ще ви се сторят лесни.

И не го мислете толкова, а тръгвайте!
Стига времето да е хубаво.
Успех!

Пет Юли 17, 2015 8:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

ZCEZBPM написа:
...
Преходът от Яворов до хижа Вихрен през върха е дълъг и безводен, има вода само в началото и в края...
...
Доста вода ще трябва да си вземеш, че там няма никъде.

Вода има на 2 часа след хижа "Яворов" - Суходолското езеро, както и на 2 часа преди хижа "Вихрен" - потокът Вихренска вода във Вихренския преслап. Участъкът между тези два сигурни водоизточника не е чак толкова продължителен. Всеки трябва да прецени нуждите си, но не е необходимо някакво свръх запасяване с вода, което би увеличило излишно теглото на багажа.

Освен това миналата събота и неделя (11-12 юли) имаше останали големи преспи сняг на връх Бански суходол и на Каменитишки превал, от които се стичаше достатъчно вода, за да може да се напълни бързо една бутилка. Не вярвам да се стопят до края на месеца. На Суходолски превал също може би е останала подобна пряспа, макар че той е само на половин час път след Суходолското езеро. В Големия Казан също има големи нестопени преспи сняг.

Съб Юли 18, 2015 1:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

ZCEZBPM написа:
Стефко, в желанието си да ми опонираш въвеждаш хората в заблуждение!

Вярно има езеро два часа след тръгването, но първо след два часа едва ли ще си изпил много вода, защото на такъв преход се тръгва сутрин и по хладното и по-важното е че от този батак пищов да ми опрат в главата няма да пия.

Колкото за втората вода дето УЖ е на 2 часа от хижа Вихрен нещо си се объркал.
Елтепетска вода е на 15-20 минути от хижа Вихрен и според пътеводителя и според моите ходения.
Хората ако не си прочел ще се качват на върха и оттам ще слизат.

За това да търсим сняг въобще няма да го коментирам.

Хората сами ще преценят кой ги въвежда в заблуждение и кой се е объркал. Smile

Който иска - нека налива вода още от хижа "Яворов". Ако иска - и 3 литра вода да си налее, даже 5 литра за всеки случай. Пътеката нагоре на няколко места се доближава досами реката, а от езерото водата е напълно годна за пиене. Но който иска - нека мъкне нагоре по баирите 2 часа вода от хижата. Негово право е.

А за потока Елтепската вода (в превод - Вихренска вода, идва от старото име на връх Вихрен - Елтепе, а какво означава Елтепетски не знам), който се пресича на 15-20 минути от хижа "Вихрен" - откъде мислите, че извира този поток? Дали пък не извирана 30-40 минути под връх Вихрен, от Вихренски преслап/Кабата?
Но пак повтарям - който иска може да пропусне изворите на потока и е свободен да жадува 2 часа на слизане от връх Вихрен. Ако желае, може да не пие и от чешмата на хижа "Вихрен", понеже може да му се стори "батак".

И може въобще да не се пие вода от топящите се преспи! Ваше право е да ги подминавате, когато минете покрай тях, и да жадувате! И да си мислите, че водата от реките по това време на годината не идва от топящите се преспи.

Съб Юли 18, 2015 7:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ilko

Местожителство: България

Снощи се върнах от тази пътека, водата е на 10 мин след Кабата посока хижата, има голяма преспа, от която си тече поточе.

Иначе НЕ минавайте по подсичащата Кутело пътека, има още 2 преспи, много по-безопасно е по билото, хем има и страхотни гледки към Банско и Църномогилски чал. Когато стигнете 3-тата кота на Кутело, вървейки от север на юг, има пътека, която слиза към премката. На мен лично ме се видя малко гадничка, защото е ронлива и стръмна. Ако имате щеки - задължително ги ползвайте там!

Успех! Smile
Съб Юли 18, 2015 7:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
emka22

Здравейте, реших да не рискувам да водя сина ми по този маршрут преди сам да съм минал затова ще ходим до хижа Вихрен, където ще останем няколко дена.
Препоръчайте ми маршрути и места до които да отидем на разстояние до 5-6часа от хижата.Ще се движа с навигация така че няма да имам проблеми с ориентирането.
Също ме интересува какво мога да нося за ядене на обяд през тези дни без да се развали, защото само сутрин и вечер ще ядем в хижата.
Нед Авг 02, 2015 5:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milen_kb

Местожителство: София, Габрово

От х. Вихрен може да направите следното:
- вр. Вихрен през Кабата (т.е. изкачване от юг, щом сте се отказали от север) 5-6 часа отиване и връщане по един и същи път
- вр. Муратов (Гранитен) през Бъндеришката порта 4-5 часа пак отиване и връщане по един и същи маршрут, ако искате може и до Дончовите карули да отскочите.
- вр. Възела (през Главнишката-Башлийската порта) има хубава гледка отгоре към Василашкия циркус 6 часа (отиване и връщане).
Бележка. По принцип може да се правят и кръгови маршрути (примерно: х. Вихрен - Бъндеришка порта - вр. Дончови карули - вр. Бъндеришки чукар - Башлийска прота - х. Вихрен), но ще трябва да ходите по не маркирани пътеки и вече трябва сами да си прецените, дали синът ви е готов за такъв вид ходене. Специално за този маршрут около вр. Бъндеришки чукар си е бая камънак.
Нед Авг 02, 2015 10:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.