ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Маршрут Кирилова Поляна - Страшното езеро, търся инфо
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Маршрут Кирилова Поляна - Страшното езеро, търся инфо
Автор Съобщение
Roussinov

Местожителство: София

Мнение Маршрут Кирилова Поляна - Страшното езеро, търся инфо Отговорете с цитат
Привет на всички!
Поздравления за форумчето, определено има какво да се научи!

Аз търся информация конкретно има ли (а предполагам има) маршрут от Кирилова поляна до Страшното езеро. Много ми се ще да го видим. Ще ходим август месец средата за няколко дни на бунгала в близост,от там до поляната с колата.
С две деца сме(на 6 и 12), прехода от поляната до Сухото езеро го взехме за към 2.5 часа миналата година, качвали сме се и до Рибните.
Със сина сме ходили и до 7те езера(уникално хубаво беше) от Говедарци до езерата(всичките) и обратно, та ходенето не ни плаши Smile

Искаме да го направим за ден, в смисъл да се върнем до бунгалата да нощуваме,
Има ли такава пътека, маркировки, как е като часове и като цяло?
Ще се радвам някой ако може да даде информация Smile
Предварително благодаря!
Пет Юли 10, 2015 10:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
horseman

Мнение Отговорете с цитат
Да нямаш предвид Смрадливото езеро? Защото е Страшното е от Мальовица на изток.

Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it
Пет Юли 10, 2015 10:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Roussinov

horseman написа:
...

Не, точно за Страшното говоря. Гледам на една карта...

Ето тази:

Сори, нещо не се оправих с урл-то Laughing

Последната промяна е направена от Roussinov на Пет Юли 10, 2015 11:24 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пет Юли 10, 2015 10:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
horseman

Аз не съм запознат с пътека от Кирилова нагоре към Страшното, но може и да има, изчакай някой по-запознат да се вреже в темата Smile

Според мен е вариант някъде от Сухото да се врежете престрана нагоре и да излезете на пътеката от Кобилино/Лопушки - Страшното езеро.

Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it
Пет Юли 10, 2015 10:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Roussinov

Да, това е вариант от Сухото през Поповокапските езера нагоре...

Ето малко по-голяма изрезка от картата:

Пет Юли 10, 2015 11:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Единствен вариант е през Сухото езеро - з.Кобилино Бранище - Поповокапски превал - Страшното езеро.
11,5км. е в едната посока. Денивелацията е грубо 1100м.
До з.Кобилино бранище е зелена маркировката, от там до Страшното езеро е червена.
Сложете го 10-12 часа в двете посоки. Натоварващо ще е със сигурност.

http://www.kade.si/#map=15/2605089.44/5186118.03/0

Пет Юли 10, 2015 11:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Roussinov

Ристо Туристо написа:
...

Да, това и аз го гледах, но ми се стори дълго...явно правилно съм го преценил Laughing
Малката няма да издържи 12 часа...

А от Сухото директно нагоре не става, така ли да разбирам?
Основно денивелацията е от поляната до Сухото езеро така като гледам, после е сравнително плавна.

Да, няма такава пътека на тази карта kade.si ... Жалко :/

Последната промяна е направена от Roussinov на Пет Юли 10, 2015 11:37 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Юли 10, 2015 11:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
safcho

Привет,
От северната страна на Сухото езеро има пътека, която започва с саморъчно, тоест не тип БТС, табела с надпис "Страшното езеро". Пътеката е стръмна и не е много комфортна за ходене. Според мен и това е най-трудната и неприятна част на маршрута. Тя извежда до Поповокапските езера от където се хваща червената маркировка до Страшното езеро. В този район ходя най-вече пролет и есен, но колеги и приятели които ходят казват, че има много змии, особено и по тази стръмна пътека. Дали е вярно не знам, но да го имаш едно наум. Следващото, по тази пътека определено не желая да слизам, така че, препоръчвам от Страшното езеро да хванете по червената маркировка към Кобилино бранище и от там да се приберете.
Поздрави
Пет Юли 10, 2015 11:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tanjai

Аз съм ходила наобратно. Знам маршута. Пиши, всичко знам Very Happy
Пет Юли 10, 2015 12:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

tanjai написа:
Аз съм ходила наобратно. Знам маршута. Пиши, всичко знам Very Happy
Ми напиши, де.

Пет Юли 10, 2015 12:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tanjai

Утре, или след малко, т.е след 4-5 часа ще мога. Че цапнах 3 бири и се занитвам до леглото
Пет Юли 10, 2015 12:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Roussinov

tanjai написа:
...е цапнах 3 бири...

Laughing

Приятна почивка!
Аз не бързам, имам месец време да проучвам и планирам.

Благодаря на всички за информацията и съветите Croc
Пет Юли 10, 2015 12:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Ето описание на пътеката от Попоповокапския превал до Сухото езеро в пътеводителя на Румен Грънчаров "Върховете на Рила":

Не съм я минавал, но аз бих се качил през заслон "Кобилино бранище", а на връщане бих слязъл по нея.

И не бързай да "отписваш" малката. Денят е дълъг. Възможно е да преспите и в заслон "Страшното езеро".

Успех!

П. П. Не искам да прозвучи като реклама, но в Кауфланд има карта на Рила (и Пирин и Витоша) на "Домино" за 2,99 лв.

Пет Юли 10, 2015 12:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon

Пътечката на север от Сухото езеро, според мен, а и както е написал safcho, не е приятна за слизане. Там е една дълга и жилава трева, която идеално става за пързалка, а е стръмничко. На качване, с повече внимание, ще стане и за 12 годишно дете с опит. Ходил съм два пъти там лятото, змии не съм срещал, но аз ходя много рано, когато е още сравнително хладно, може по към обяд да е друго.
Иначе едно кръгче от Кирилова поляна - Сухото езеро - Поповокапски езера - Кобилино - Сухото - поляната е много приятно. За разнообразие накрая към Кирилова поляна под Сухото езеро може да се слезе и по другата, по-стръмна и самодейно обозначена тук таме пътечка, има я на дадения от Ристе сайт.
Пет Юли 10, 2015 2:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tanjai

Наобратно като се мине Страшното езеро, минава се под Голяма Попова капа и се продължава по посока Кобилиното бранище. Малко след Поповокапските езера пътеката за Кобилиното завива наляво, а надолу тръгва едвам забележима пътека. Тръгва се по нея право надолу. По един поток се върви. Така се слиза до Попова капа. Малко в подножието. Ако искаш го качваш.
Та сега пътеката завива надясно и след около някъде 10-15 минути имаше борове и там имаше някаква табела. От тук по пътеката направо надолу към Сухото езеро. Стръмно е един път. И се слиза точно на Сухото езеро.
Да кажем, наобратно, да тръгнеш от Сухото езеро нагоре пътеката се хваща от към средата на езерото. От лявата страна. Гледано идвайки от долу, откъм Кирилова поляна.
Ние от Мальовица го взехме до там за около 8-9 часа (до Кирилова поляна). Но е доста стръмно!
В понеделник ще се питам да очертая маршрута на някоя карта. И ще видя дали ми са останали някакви снимки, че дискът ми се скапа.
Съб Юли 11, 2015 6:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.