ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Алеко-Безименен-Мусала-Малка Мусала-Иречек-Дено
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Алеко-Безименен-Мусала-Малка Мусала-Иречек-Дено
Автор Съобщение
ot_moreto

Мнение Алеко-Безименен-Мусала-Малка Мусала-Иречек-Дено Отговорете с цитат
За първи път пиша в този форум по принцип само чета.
От Варна сме и ни е малко далечко и в едно лято си позволяваме само 1-2 пъти да се разходим до планините (Рила , Пирин).
Сега сме планирали малко дълъг маршрут за един ден и искам да попитам дали е осъществим.
Отпада спането на хижи и палатки чисто еднодневен маршрут.
Кабинковия лифт започва в 8:00 (долна станция) и последно качване от горна станция в 18:00ч.
Възможно ли е да се хване работното време на лифта - нагоре и надолу и да се обиколи следния маршрут.

Горна кабинкова-Алеко-Безименен-Мусала-Малка Мусала-Иречек-Дено-Хижа Мусала-горна кабинкова

До Мусала съм се качвал по най-стандартния маршрут през хижата (и лифта).

1.По билото като трудност (качване на Мусала) как е в сравнение с другия и като време?
2.Ще ни стигне ли времето за тази обиколка (малко сме по бавни от стандартните времена)?
3.След вр. Дено кой е по лесния маршрут до хижа Мусала - обратно през Сфинкса или напред от Дено и после по маркираната пътека?
4.След Малка Мусала не знам какви са времената по останалия маршрут ?

Благодаря.
Пет Юли 10, 2015 1:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Разполагате с 9 часа и 30 минути чисто време, което е достатъчно за този маршрут. 1/3 от времето е до в.Мусала. Ако имате усет за немаркирана пътека и нямате страх от височини - минете по билото. За минаването през Алеко, Трионите, Малка Мусала и Иречек е писано доста във форума.
Ако закъснеете може да слезете до Боровец на самоход. По-добре да не бързате по камъняка. Отделно ако се забавите можете да съкратите маршрута като слезете от Иречек към пътеката под з.Леденото езеро или от Свинкса към х.Мусала.
Гледайте си в краката! Smile

Пет Юли 10, 2015 1:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur

Местожителство: гр.София

Мнение Re: Алеко-Безименен-Мусала-Малка Мусала-Иречек-Дено Отговорете с цитат
ot_moreto написа:
За първи път пиша в този форум по принцип само чета.
От Варна сме и ни е малко далечко и в едно лято си позволяваме само 1-2 пъти да се разходим до планините (Рила , Пирин).
Сега сме планирали малко дълъг маршрут за един ден и искам да попитам дали е осъществим.
Отпада спането на хижи и палатки чисто еднодневен маршрут.
Кабинковия лифт започва в 8:00 (долна станция) и последно качване от горна станция в 18:00ч.
Възможно ли е да се хване работното време на лифта - нагоре и надолу и да се обиколи следния маршрут.

Горна кабинкова-Алеко-Безименен-Мусала-Малка Мусала-Иречек-Дено-Хижа Мусала-горна кабинкова

До Мусала съм се качвал по най-стандартния маршрут през хижата (и лифта).

1.По билото като трудност (качване на Мусала) как е в сравнение с другия и като време?
2.Ще ни стигне ли времето за тази обиколка (малко сме по бавни от стандартните времена)?
3.След вр. Дено кой е по лесния маршрут до хижа Мусала - обратно през Сфинкса или напред от Дено и после по маркираната пътека?
4.След Малка Мусала не знам какви са времената по останалия маршрут ?

Благодаря.

Правил съм го с качване на един от първите лифтове към Ястребец и слизане както казва Ристо през Сфинкса. Но уцелих перфектно ясно и сухо време. Вторият път с lubitel i 1/2 го направихме но имаше мъгли и не уцелих пътеката след Сфинкса. Спуснахме се по един грешен улей Shocked , после по следващия - пак грешен но се спуснахме...Та пеш до Боровец втория път. Не е лесен маршрута, а от Мусала през Трионите и после до Иречек е с много внимание и на места "гЪзурчене". Ако сте голяма група с по-тежички и не толкова гъвкави субекти...И най-вече със страх от южните пропасти...Не е много подходящо за голяма група без опит ако ще гоните лифт. Иначе лифта се хваща със средно темпо на ходене, което кой да каже за кого как е... Very Happy

https://plus.google.com/u/0/photos/112689911515502721962/albums/5627438509860392193

Когато успях...Smile

Иречек е това https://plus.google.com/u/0/112689911515502721962/photos/photo/6044045856483721602?pid=6044045856483721602&oid=112689911515502721962 ...Аз пуснах навигация и го качвахме по тез камъни, че преди него маисля билото е много грапаво и върло.
Пътеката след Малка мусала подсича леко отдолу Иречек (доколкото е пътека). То е само камънак с голям наклон и пирамидки, които си търсиш.

Около Иречек това е хубавата пътека
https://plus.google.com/u/0/112689911515502721962/photos/photo/6043666202407518226?pid=6043666202407518226&oid=112689911515502721962

По Трионите
https://plus.google.com/u/0/112689911515502721962/photos/photo/6044044704786026162?pid=6044044704786026162&oid=112689911515502721962

Последната промяна е направена от excalibur на Пет Юли 10, 2015 3:50 pm; мнението е било променяно общо 4 пъти
Пет Юли 10, 2015 2:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ot_moreto

За ориентирането по немаркирани пътеки в такъв вид условия не мога да кажа че имаме кой знае какъв усет но мисля да се пробваме нали усета трябва да се придобива някак си. На сателитните снимки на Гугъл виждаме че тук там се вижда билна пътека, а и от снимки .Мисля че до Мусала няма къде чак толкова да се изгубим (надявам се) все пак е било. Ще разполагам и с карта на bgmountains s oruxmaps и външна батерия за телефона , ползвам го с външен GPS ,Holux M1000 - по добре се държи от вградения особено при облаци. Това ще му е първия тест в планината де . Досега bgmountain съм ползвал само на телефон с simbian но резултата беше незадоволим
Група да сме не бих казал, аз и жената (двама сме), по опасните места досега които сме минавали (някъде съм ги срещал като опасни) са слизане от Вихрен към казана и слизане от връх Отовица по пътеката към вр.Кабул , ще внимаваме естествено надявам се трионите да са най-трудната част и ако случайно има нещо да се върнем към Мусала и по стандартия.
И на малйовица сме се качвали ама по стандартната пътека не през улея.
На картите не виждам слизане от Иречек към заслона но надявам се ако се наложи да я използваме на място ще я видим.
Благодаря за снимките , надявам се на хубаво време и ако се осъществи и аз да пусна някой друга снимка и да напиша някой друг ред.

Засега е планирано за края на юли някой от последните дни но не се знае , по рано няма да е де тъй като сме и от Варна сме скарани и със снега надяваме се да си е позаминал дотогава.
Пет Юли 10, 2015 3:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ot_moreto

а има ли пътека за слизане наистина от Иречек към заслона , че така измислих друг вариант след Иречек да слезем долу за да минем наблизо до езерата и по стандартната пътека, после 1-2 дни почивка в Боровец и околностите и после отново да се качим с кабинковия и хижа Мусала и направо към свинкса,Дено,Шатър,за по един чай през хижа Чакър Войвода и пеша до Боровец.
И ако направим така (ако имам как да слезем направо от Иречек де) ще изпуснем ли нещо като гледки от Иречек до свинкса.
Пон Юли 13, 2015 10:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Пътека няма, просто склон с камъни. Слизаш внимателно и за около половин час си на заслона. Само при мъгла внимаваш да не идеш твърде на север, че там спускането може да ти излезе въжено. Но според мен това упражнение няма никакъв смисъл, защото трасето към сфинкса е далеч по добро и не е стръмно, и съответно преди сфинкса можеш слезе директно на хижата, много по - лесно технически. Но според мен си струва да се иде чак до Дено, гледката не е за изпускане, в замяна да се прескачаш с множество човечета по пътеката долу, които изобилстват лятно време там.
Пон Юли 13, 2015 11:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ot_moreto

врътката за слизане към заслона е за да се мине близо до езерата не е моя идята ама ...
А за Дено незнам дали ще стигне времето за лифта че не ни се слиза пеша до боровец (като преди това сме минали и Мусала и другите от венеца)и мислим да го оставим за второ качване след 1-2 дни почивка и да минем и през шатър.
Пон Юли 13, 2015 12:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Дори ида закъснеете, лифтът не е болка за умиране, Мусаленска бистрица нито е стръмна, нито е дълга, много пъти съм се прибирал пеш и никога не ми е било пряко сили, така че си струва да идете. А през Шатър вярно пътеката ехубава, но твърде кратко има панорама, веднага след Шатъра се влиза в клек и повече не се излиза, така че може още да размислите.
Пон Юли 13, 2015 3:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ot_moreto

Благодаря за съветите vladofff,

Жената много иска да минем покрай езерата и затова мисля такива нестандартни неща , аз съм минавал покрай тях и и казвам че нама да изтърве кой знае какво и се виждат и хубаво и отгоре ама не знам , ако успея да я убедя.
Инъче казваш да не гоним лифтове ами да си ходим и до Дено а Шатър да го оставяме ,после хижа Мусала и после направо надолу под маркуджиците а не в посока горна станция нали.

Аз и за друго гоня лифта ,че на спускане много ме болят колената а от хижата до Боровец хич да не е са още 1070м. денивелация (2390-1320) които лифта спестява, но ще видим . Предполагам че тея финални решения ще са на място.
Пон Юли 13, 2015 6:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ot_moreto

щеките помагат ли много за облекчаване на болките в колената при слизане
Сря Юли 15, 2015 12:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

ot_moreto написа:
щеките помагат ли много за облекчаване на болките в колената при слизане

Естествено Smile
Сря Юли 15, 2015 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ot_moreto

В неделен ден дали ще има много хора на опашка за кабинковия лифт и дали може да се закупи билет от предния ден ?
Пет Юли 17, 2015 9:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

В неделен ден гаранция ще има опашка , спасението да си там рано , да речем до 8 ч. и да си от първите наредили се . Билетът важи в 14-дневен срок (поне в обратната посока де ) , за отиване най-сигурно е да попиташ на касите , дали може от предния ден , логично е да може .
Пет Юли 17, 2015 9:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ot_moreto

за билетите за лифта ще питаме на място , обаче

ако го изтървем за на обратно и се наложи да слизаме пеша от хижа Мусала до Боровец, колко време ще отнеме на един изморен турист , че никъде не срещам време на слизане времената все ги дават на обратно (т.е. Боровец-Хижа Мусала)
Пет Юли 24, 2015 8:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Слизането от х.Мусала до Боровец отнема около 2 - 2,5 ч.
Пет Юли 24, 2015 8:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.