ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпроси за маршрут

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Въпроси за маршрут
Автор Съобщение
suunto

Мнение Въпроси за маршрут Отговорете с цитат
Привет на всички! Дойде и това лято, а с него и задължението да се отдаде подобаващо внимание на Пирин. Маршрутът е готов още от миналата година, само че въпросите остават и се надявам да помогнете с идеи, съвети и пр. След всеки ден ще запиша въпросите, които имам.
1 ден Разлог – х. Яворов
Тук мисля, че всичко е ясно.

2 ден х. Яворов – Кончето – вр. Вихрен – х.Вихрен
Имам няколко въпросителни, относно този маршрут. Първоначално бях решил да се тръгне по стария път за х.Вихрен (синя маркировка) през циркус Баюва дупа, само че сме без ЖиПиЕс и за да не стане манджата с грозде още от първия ден, ще вървим по червена маркировка. Въпросът ми е – къде точно се отклонява билната пътека от тази с червената маркировка, защото мисля, че е повече си заслужава да се мине по билото. Лесно ли се открива и по нея лесно ли можем да се объркаме?

3 и 4 ден х.Вихрен – Синаница – х.Вихрен
На отиване сме решили да минем не по маркираната пътека, а по такава през Гергийските езера, за да не повтаряме един и същ маршрут. Добра идея ли е това?
На другия ден изкачване на върха (четох, че е най-лесно от Синанишката порта) и връщане по синя маркировка-тук няма неизвестни.

5 ден х.Вихрен – Тевно езеро

6 ден Тевно езеро – х. Пирин
Тъй ходенето в този ден не е много, сме решили преди да тръгнем за хижата да изкачим някой от близките върхове. Най ми се иска да е Каменица, но четох, че от малка до голяма Каменица не е много приятно, та затова съм малко резервиран … Така ли е наистина? План Б е Джангала или Момини двори. За Джангала е ясно – по оранжевите точици… Можете ли да ми обясните за Момини двори какъв е маршрутът?

7 ден х. Пирин – Мелник

И последно - твърде късно ли ще е да резервираме места в хижите г/д 5 дни преди тръгване?
Надявам се да не са станали много въпросите. Ако имате препоръки за маршрутите, моля споделете, ще съм благодарен. Поздрави!
Съб Юли 04, 2015 10:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Re: Въпроси за маршрут Отговорете с цитат
suunto написа:
Привет на всички! Дойде и това лято, а с него и задължението да се отдаде подобаващо внимание на Пирин. Маршрутът е готов още от миналата година, само че въпросите остават и се надявам да помогнете с идеи, съвети и пр. След всеки ден ще запиша въпросите, които имам.
1 ден Разлог – х. Яворов
Тук мисля, че всичко е ясно.

2 ден х. Яворов – Кончето – вр. Вихрен – х.Вихрен
Имам няколко въпросителни, относно този маршрут. Първоначално бях решил да се тръгне по стария път за х.Вихрен (синя маркировка) през циркус Баюва дупа, само че сме без ЖиПиЕс и за да не стане манджата с грозде още от първия ден, ще вървим по червена маркировка. Въпросът ми е – къде точно се отклонява билната пътека от тази с червената маркировка, защото мисля, че е повече си заслужава да се мине по билото. Лесно ли се открива и по нея лесно ли можем да се объркаме?

3 и 4 ден х.Вихрен – Синаница – х.Вихрен
На отиване сме решили да минем не по маркираната пътека, а по такава през Гергийските езера, за да не повтаряме един и същ маршрут. Добра идея ли е това?
На другия ден изкачване на върха (четох, че е най-лесно от Синанишката порта) и връщане по синя маркировка-тук няма неизвестни.

5 ден х.Вихрен – Тевно езеро

6 ден Тевно езеро – х. Пирин
Тъй ходенето в този ден не е много, сме решили преди да тръгнем за хижата да изкачим някой от близките върхове. Най ми се иска да е Каменица, но четох, че от малка до голяма Каменица не е много приятно, та затова съм малко резервиран … Така ли е наистина? План Б е Джангала или Момини двори. За Джангала е ясно – по оранжевите точици… Можете ли да ми обясните за Момини двори какъв е маршрутът?

7 ден х. Пирин – Мелник

И последно - твърде късно ли ще е да резервираме места в хижите г/д 5 дни преди тръгване?
Надявам се да не са станали много въпросите. Ако имате препоръки за маршрутите, моля споделете, ще съм благодарен. Поздрави!

Привет.
Какъв опит имате в Пирин? Миналата година питахте за маршрут в темата Три дни в Пирин. Осъществихте ли маршрута?

2. Червената маркировка се отклонява от билото източно от Суходолски превал, източно от Каменитишки превал (превала преди връх Байови дупки), стотина метра преди безименния връх между заслон "Кончето" и връх Бански суходол, около 150 метра преди връх Бански суходол, около 300 метра преди връх Кутело и на Вихренски преслап (Кабата).
За точните местоположения - най-добре вижте в картата БГ Маунтийнс.
Дали се открива лесно билната пътека - ако времето е ясно - да, лесно - върви се по билото (на места без пътека).
За объркването - при ясно време трудно можете да се объркате - главното било лесно се следи.

3 и 4. Добра идея е да минете от хижа "Вихрен" през Георгийските езера до хижа "Синаница", стига да може да се ориентирате добре и времето да е хубаво.
За четвъртия ден - лично аз предпочитам маршрута х. "Синаница" - зелената (ако не се лъжа) маркировка покрай езерото до връх Синаница - Синанишка порта - синята маркировка до подножието на връх Гергийца - без раници до връх Гергийца - връщане до раниците - Бъндеришка порта - почивка, през която желаещите могат да изкачат без раници връх Муратов - х. "Вихрен".

6. Относно участъка между върховете Малка Каменица и Каменица - нямам отговор (не съм го минавал). Знам, че има едно място с нещо подобно на скален праг, но едва ли трябва да се отказвате от цялото изкачване на връх Каменица (което в останалата си част не е много трудно) само заради този праг.
За Момини двори маршрутът е право нагоре по камъните към върха - истинско каменно удоволствие, тук-таме маркирано с каменни пирамидки, които не е задължително да се следват.

Относно резервациите по хижите - едва ли е твърде късно, като се има предвид, че има отказани резервации в последния момент и някои от хората просто не могат да достигнат навреме до резервираната от тях хижа, поради което местата остават свободни. Все пак - защо не обмислите да си носите и леки спални чували, с които ще можете да спите в столовата на хижата например?

Ако има някакви въпроси - питайте.

Успех!

Пон Юли 06, 2015 12:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
suunto

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за отговора! Smile
Смея да твърдя, че доста хляб изядох от миналата година досега и именно заради това съм се нагърбил с този маршрут. Плюс това човекът, с когото ще ходя е минавал по почти същия маршрут, само че не много скоро, та затова питам и тук във форума.
Мисля, че няма да е проблем дори и да изпуснем мястото, където се отклонява билната, по-късно през камънаците да се качим на нея.
Колкото до спалните чували, миналата година ги носихме и спахме в тях само на Тевно езеро, та затова сега се двоумим дали има смисъл пак да ги мъкнем. Най-вече се надявам на хубаво време, че миналата година ме преследваха облаци и мъгли.

П.С. Осъществихме маршрута, само че с малки промени. Поздрави!
Пон Юли 06, 2015 10:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

suunto написа:
Благодаря за отговора! Smile
Смея да твърдя, че доста хляб изядох от миналата година досега и именно заради това съм се нагърбил с този маршрут. Плюс това човекът, с когото ще ходя е минавал по почти същия маршрут, само че не много скоро, та затова питам и тук във форума.
Мисля, че няма да е проблем дори и да изпуснем мястото, където се отклонява билната, по-късно през камънаците да се качим на нея.
Колкото до спалните чували, миналата година ги носихме и спахме в тях само на Тевно езеро, та затова сега се двоумим дали има смисъл пак да ги мъкнем. Най-вече се надявам на хубаво време, че миналата година ме преследваха облаци и мъгли.

П.С. Осъществихме маршрута, само че с малки промени. Поздрави!
След като сте осъществили маршрута (макар и с малки промени), защо не сте написали в темата накратко за това как е протекъл? Така се изказва благодарност към отговорилите.

П.П. Според мен (лично мое мнение), ако продължите по червената маркировка, а не по билото, по-добре е да се върнете на мястото на разклона и да продължите от там по билото, отколкото да се качвате право нагоре до билото. Особено в някои участъци такова качване е опасно или невъзможно. Или безсмислено. От подсичащата пътека с червената маркировка на международен маршрут Е4 също има впечатляващи гледки.

След Суходолския превал:

Гледка на изток от Каменитишки превал:

Под връх Байови дупки:

Последната промяна е направена от stefan_iliev38 на Пон Юли 06, 2015 7:59 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Юли 06, 2015 12:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rain

Местожителство: Стара Загора-София

@Стефaне,от тези снимки получих усещaнето,че съм тaм! (y)

Пон Юли 06, 2015 6:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
suunto

Дойде време и да се отчетем за ходенето, което направихме в дните 28-31 юли. В крайна сметка тръгнахме с мисълта за друг маршрут, който също не осъществихме, поради лошо време.
В късния следобед на първия ден захапахме черния път за хижа Яворов от края на асфалта в местността Бетоловото., откъдето го даваха 2 часа ходене. По-късно стигнахме до един разклон, където жълтата маркировка и черният път се сляха за момент и за наше голямо учудване на табелката пишеше „Хижа Яворов – 2 часа“. Не знам защо е тази обърквация, но това даже ни зарадва, защото ходенето в тази гора беше много приятно.

За хижа Яворов бяхме чували само хубави неща, но въпреки това останахме възхитени от условията и отношението.

На втория ден предстоеше най-дългия преход от нашата програма, а именно: х.Яворов-Суходолски превал-в. Баюви дупки-Кончето-Кутело 2- х. Бъндерица
Тръгнахме в 7:10 сутринта, времето беше прекрасно. Постепенно набрахме височина и стигнахме до Суходолското езеро, което, според мен, по красота отстъпва на останалите пирински езера. След още известно време и доста зор се качихме до кръста, откъдето се откри прекрасна панорама към мраморното било.

По моя воля решихме да не се качваме на Разложки Суходол, за което още съжалявам, тъй като останах доста разочарован от гледките от маркираната пътека, а и твърдо решен да не повторим тази грешка и да се качим на Баюви дупки и оттам по билната пътека до заслон Кончето.

След Каменитишкия превал поехме по подсичащата пътека на първите коти на Баюви дупки и се озовахме на най-източната.

От там до заслон Кончето вървяхме по нещо като ръб, на който на 2-3 места доста си ме хвана шубето, но пък гледките бяха зашеметяващи. Ето го:

Бански Суходол не го качихме, за което съжалявам, че не послушах един човек от форума, та трябваше без пътека да правим маневри от червената маркировка до началото на въжето. Качихме Кутело 2, но за съжаление точно в този момент мъглата настъпи.

От Премката надолу до хижа Бъндерица беше най-неприятната част от деня.
На другия ден поехме към хижа Синаница. Очаквах лесно и бързо ходене, но Бъндеришката порта ме опроверга, въобще този ден голямо мотане падна. Неприятна беше навалицата до Муратовото езеро.

Голямо Спано поле ми стана едно от любимите места в Пирин.

Синаница, разбира се, също. 

На 31 юли го даваха лошо време и още от вечерта пресвяткаше надалеч. За жалост картината не се промени до сутринта и планът ни да идем до Тевно езеро ставаше трудно осъществим. Решихме да вървим на сигурно и стигнахме до хижа Вихрен за по-малко от 3 часа и половина, така става като те „гонят“ гръмотевици.

Малко преди хижата ни заваля сериозен дъжд, който по-късно прерасна в градушка. Изчакахме да спре и поехме надолу към кабинковия лифт. От градушката върховете бяха побелели. 

П.С. На хижа Бъндерица или на Синаница си забравих тъмно сини къси панталони и светло синя тениска. Ако някой има път натам, нека попита и ако ги намери се свърже с мен и ми ги прати по Еконт за моя сметка.
Съб Авг 01, 2015 4:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.