Копитото ми е едно от любимите места на Витоша - особено вечерно време когато не ми се стои вкъщи, а връстниците ми са се забили в някой дискотека. А когато ме домързи и просто ми се почива в планината- Копитото - х. Есперанто ми е любим вариант. Днес реших да ида там по светло, че имах 2 часа за убиване - пълна кочина е горе. Добре, че не заведох някой приятел горе, че щеше да ме хване срам от собсвеното ми племе (не че сега не ме е срам де). Романтика ли? Пластмасата и найлона изядоха романтиката. Както и да е...стига бозави отклонения.
Проблема е ясно къде е. Ясно е и че там се качват всякакви утайки...ясно е и че няма как да се ограничат въпросните индивиди. Направи ми впечатление обаче, че нямаше никакви кошчета горе...а за да подтикнеш ********* да си изхвърли боклука (вместо да го остави на масата и вятъра да го отсервира в неизвестна посока) трябва да има някакви кошчета. Не контейнери на шосето или в станцията на лифта, а кошчета които ********* ще може да цели с бутилката от седнало положение и няма да му се налага да ходи пеш до тях. Подобни има на Златните мостове и в Дендрариума - е там не е кочина. Ако взема летви и кача горе няколко саморъчно сковани контейнерчета ще има ли кой да ги изхвърля изобщо? Малко ме съмнява да има ефект от упражнението, но другите решения ми се виждат още по утопични. Не е проблем и да ида с 3 чувала за 1 час да събера боклуците - ама след 3 вечери ще е пак същото - а нещо не ми се струва удачно да го правя 5-10 пъти месечно (само за бензина ще трябва да работя 3 дни).
Общо взето идеята на темата да ви покажа, нещо което предполагам всички знаете...и което няма много възможни решения. Поне си изкарах яда, който ми причинаха онези кратуни дето се качват горе...
Лека вечер
Сря Май 21, 2014 10:15 pm
d_genov
Гадна картинка Според мен извозването на боклука не би трябвало да е проблем, тъй като наблизо е и хотела Но дали ще има на кого да му се занимава с това?
Чет Май 22, 2014 6:07 pm
d_genov
Колеги, къде точно се пада връх Копитото? Според мен попада в заградената част откъм кулата и реално достъпът е ограничен. Или греша?
Пон Окт 06, 2014 11:01 am
Ivaylo_Goranov
d_genov написа:
Колеги, къде точно се пада връх Копитото? Според мен попада в заградената част откъм кулата и реално достъпът е ограничен. Или греша?
Не грешиш. Въпросното място се пада под кулата. Спира се с автомобил пред оградата на кулата, и по пътека отстрани покрай неработещия лифт се стига до въпросното място с гледка прекрасна.
Истината е, че възпитанието в младите хора вече липсва. Почти никой не възпитава децата си по начин мислещ за природата да е чиста. Преди време направих опит да организирам хора в Facebook да почистим копитото, но нямаше желаещи. А когато и да отидеш не липсват автомобили денем, нощем все фулл ...
_________________ Гордея се с майка България.
Вто Юни 23, 2015 11:48 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3387 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Ivaylo_Goranov написа:
... Преди време направих опит да организирам хора в Facebook да почистим копитото, но нямаше желаещи. А когато и да отидеш не липсват автомобили денем, нощем все фулл ...
Ivaylo_Goranov, на Копитото наистина е пълно с боклуци, сигурно тонове (без преувеличение). Предлагам да направим организация за ново почистване, този път с подкрепата не само на Фейсбук, но и на този форум. Вярвам, че ще има желаещи.
Проблемът обаче не е в почистването (което няма да е толкова трудно, колкото продължително), а в недопускане на ново замърсяване.
Чия е сега собствеността на лифта? Поставянето на камери и заплахата от санкции биха оказали първоначално възпиращо въздействие.
Пон Юни 29, 2015 9:19 pm
amdimitrov
Горе се качват изключително долни и нагли отрепки- особено вечерта. Файдата от едно такова почистване ще е до първото стъмване. Никога не бих се включил в чистенето на точно това място, защото няма никакъв смисъл и само се ядосвам, когато някой се изсере (без извинение) върху труда и времето ми. Защото батката с 20 годишната "бегачка" ще си метне шишето от бира, точно 2 минути след като си изчистил - и няма да смееш да му кажеш нищо, защото ще си изядеш боя... Бил съм свидетел на достатъчно грозни сценки, за да се занимавам с това. Да си живеят свинете в кочината - каква работа имате/имаме там ?
Въпросните индивиди виреят на радиус от около 3-4-6 минути от автомобилните пътища- останалата планина е наша А и в нашата част има достатъчно работа, която може да се свърши от доброволци и която ще бъде оценена от хора, обичащи/пазещи/уважаващи планината
Какви камери, санкции и т.н. Въпросната камера трябва да спре някоя клошароподобна маймуна да си хвърли фаса или шишето в пълната тъмница и на 20 км. от най-близката патрулка. Как ще се останови, кой е нарушителят в тая тъмница, кои ще са тези служители, които ще го издирват и как изобщо ще го видят да си "забравя" бутилката на земята? И каква е файдата? Явно това ще е една от септичните ями на Витоша и нека... София мога да я покажа на любимата ми и от Камен дел (на 40 минути от шосето и почти никаква денивелация) и няма да НИ е срам...защото, мен лично ме е срам когато ходя или водя хора на въпросното място. Oт Кулата има 2 супер полянки на под 25 минути пешаходене по равен терен - едната е с изглед към София (знаете я предполагам), другата с изглед към Перник...и е тихо, мамка му
Сега да не ме обвините, че се опитвам да ви саботирам доброволческите акции - чаткайки по клавиатурата и пишейки разни отчаяни цинизми и оплаквания Няма такова нещо Болно ми е и се паля...и няма как да променим нещата. И сори за дългия пост...
Чет Юли 02, 2015 12:49 am
katerina2121
За съжаление е така, редовно ходя на Витоша... много често си правя кратки разходчици Княжево - Бяла вода /колкото да изпия 1 бира на чист въздух/, всеки път свалям по една торба боклук /даже специално си нося торба/...
Миналата година, попаднах на едни "сладури" паркирали си колата точно отдолу на пътя, извървяли едни 50 метра, изпили 5 двулитровки бира и ги гледам как си зарязват шишетата и си тръгват... догоних заедно с шишетата: "момчета, така и така, с кола сте, хайде вземете шишетата, в Княжево точно на пътя има контейнер..." Добре че не си изядах боя.... От тогава забележки не правя.
Обаче, има и нещо друго... преди няклко месеца, ходих на една разходка в тази планина до Скопие /май Водно се казваше/ ... та там ходих с приятели, македонци, и те ми казват, много внимавай да не метнеш някъде боклук, че тук дебнат не е като в България.... па глобата е 50 евро... щом вече и пред македонците се излагаме, съвзем е зле положението. Тяхната планина си беше чистичка, при това на комерс местата до които се достига с лифта... има оправия явно просто на никой от който реално зависи нещо не му дреме...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети