Някой знае ли как се стига до този връх над село Марково Пловдивско? По-конкретно до къде се стига с лека кола, колко е пътя като разстояние от колата до върха, труден ли е прехода, има ли пътека (маркировка), каква е денивелацията до върха, има ли вода по пътя?
Ха.... тука колегата съфорумец ме хвана натясно.
Този връх е под носа ми ,но не съм го посетил.
Предполагам заради близостта му до циливилизацията.
Днес с жена ми поправихме грешката.
Преди с.Гълъбово спряхме колата малко преди параклиса "Света Петка".
На картата дават ,че има пътека , но и да има не личи- всичко е обрасло .
Движехме се по склона без пътека към върха.
Много е обрасло и е за дълги панталони - не като мене.
Видяхме и пепелянка :
Вижда се и поделението - шъъъъът , тихо ,че е секретно .
Нагоре съветвам където може да се ходи по поляните, а не да се навирате в гъсталака.
Ето какво е нагоре - полянки с мащерка,чубрика и жълт дръндомицин.
Котата на Калоянов връх(834 метра) е труднооткриваема , стигнахме я за 30 минути .
Гледка на билната поляна :
Погледнах ГПС-са и видях ,че на север има път.
Отгоре върха е много разлят и се виждат селата Цар Калоян, Извор, Храбрино.
Вижда се и месността Лещерско с Черни връх(904м) .
Ето панорама и към с.Гълъбово , кариерата , и върховете Градище( 700м) и Колелото (662м).
Ето го и пътя в началото не е нищо особенно ,но после се отъпква .
Използва се от парапланеристите , но е със значителен наклон и е само за джипове .
Пътя излиза на един завой на шосето Гълъбово - Марково.
После тръгнахме нагоре по асвалта до колата .
Маршрута може да се направи и наобратно - първо по пътя до върха и после надолу до параклиса.
Отне ни около 2.5 часа с бавно темпо и снимки .
Пиша в тази тема за близките около с.Гълъбово върхове ,които са ниски ,но достатъчно красиви и подходящи за еднодневна семейна разходка.Става дума за тези върхове (снимани са от Калоянов връх ) :
Спряхме колата до параклиса ,който е на средата по пътя между с.Гълъбово и манастир "Свети Врач" .
Нагоре по билото има коларски път .Отгоре вече се виждат върховете :
Пазлака (718м)
Колелото (662м)
Преди връх Колелото се вижда малка борова горичка ,която стои много странно тука - предполагам е изкуствено засадена.
Има и беседка .
Котата на Колелото .
В далечината се вижда кариерата .
Връх Градище .
На връщане минахме и през Пазлака(718м).
За него няма пътека и е силно обрасъл .
Кота също няма .
Снимка от билната поляна .
Поздрави и доскоро .
_________________ Избягвам употребата на БДО, ПКС, ИОМ, ИБПУ, ССОБ и телефонен способ ,но ми се налага !!!
То там по тези баири през лятото не е много за ходене- жега, трънаци и змиярник.
Но през другите сезони е приятно наистина.
Иначе и аз ги бях изкачвал преди години, дето се вика- "за протокола"- все пак всеки ден ги гледаме от Пловдив, пред очите ни са, и са най-близките до Пловдив "Родопи". Тогава ходих през пролетта, бях намерил една пътека от вилната зона на Марково, стръмно нагоре, и тя стига до Калоянов връх. После надолу пътека така и не видях, а само надолу през разредените дървета и храсталаци, на юг, до шосето Марково-Гълъбово.
Относно Колелото- да, от Брестник бях намерил един коларски път който се изкачваше нагоре, но по някое време доколкото си спомням свършваше, и след това- само през треви и тръни. Там имаше някакви окопи доколкото си спомням, и от тях на юг, към Гълъбово, имаше пътека.
Сега ми е малко трудно да преценя дали това са същите пътища и пътеки, които и вие описвате по-горе, но като гледам то няма и кой знае какви други възможности.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети