ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Кръгче около Ботев връх.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Кръгче около Ботев връх.
Автор Съобщение
Йосарян

Местожителство: Димитровград

Мнение Кръгче около Ботев връх. Отговорете с цитат
Всичко това започна преди много години, но аз ще разкажа за последните два дни.

Имаше няколко спрени коли пред манастира, беше къде 8.30 часа. Влезнах вътре да запаля няколко свещи и да се помоля, че пак бях оплескал работите. Манастира беше Калоферският, красивият, затънтен малък манастир - чудесно място за грешници като мен.

Първи ден - Манастира - по рида Чуфадарица - до Пъклото Smile, от там на запад по масива Равнец - Белчу, Хайдута, Равнец, Селска могила - Петолъчката - заслон Ботев.
Втори ден - з. Ботев - вр. Ботев - Параджика - по рида Рудината - по долен Параджик - до манастира.

От манастира се върнах 200/300м от където бях дошъл и хванах черният път през поляната в посока СЗ. След още 200 м се хваща пътеката по рида Чуфадарица, посоката е СИ. Всичко това го пише в пътеводителя на Пътеводителя. Реброто е екстра - стара дъбова гора, постепенно увеличаващ се наклон. Пътеката се следи без проблем, само дупе да ти е яко.

До края на гората няма проблем със следването на пътеката.

След това се върви по широкият гръб на рида като се следва северна посока.
[url]
По-нагоре билото се стеснява.

Навсякъде щъка добитък, но няма кучета.
[/url]
Упс, Ботев, а в ляво е по-ниският Равнец.

Връх Белчу.

Ботев, Райските скали, Райското пръскало, х. Рай, а Пъклото е няколко крачки напред и надолу.

На седловината между Равнец и Белчу има чешма.

Намира се на 10 мин. в посока ЮЗ.

На седловината похапнах и съм задрямал.

След това снимките не се получиха, телефона е виновен, затова продължаваме полека докато стигнах до след големият Равнец и началото на поточе. Там полегнах да видя дали няма някой да мине през Петолъчката.

Никой не мина. През целият ден никой не видях, чак на заслона, но затова по-късно. Викам си - сигурно всички пишат във форума и нямат време да станат от компютрите Smile.
Димчо Пътеводителят е писал, че от Дюзчал до з. Ботев е 1,45 мин. Аз реших да го направя за 2,00 часа, че какво щях да ги правя тези 15 минути. Хем и обърках тръгнах към Жълтец, нещо се бях замислил, но се осъзнах навреме.
Има преспи по улеите, но всички се заобикалят. Просто трябва да се съобрази откъде да се мине. Аз носих котки за да ми тежи раницата, не за друго.
Няма да има повече снимки, защото телефона се предаде, какво да се прави той е само машина.
Преди з. Ботев има голяма преспа, която може да се заобиколи, аз не го направи, но това не е добра идея.
На заслона бяха Вальо и Христо - хижарите и още двама човека - жената беше от Димитровград Smile, а мъжа от Хасково. Като се има предвид, че Вальо е родом от Д-град - ехее ... .
Две бири, супа, това онова, малко смях и аз си легнах.
На другият ден се качих на Ботев. Имаше умерен Ю вятър. Чудно време. Имаше още няколко човека.
Не след дълго отпраших за Параджика. Не бях решил твърдо да го качвам, но след като си починах на з. Маринка реших, че такова време не се изтърва. Горе на върха една полянка как да не полегнеш. Като се завъртиш наляво - Кадемлията, Мазалат .., като се завъртиш надясно - Ботев. Красота. Ей, знам, че сте я виждали, но днес беше по-хубаво.
Събудих се, някой извика, сигурно не е издържал - толкова много свежест как да не извика човек.
По-надолу, близо до з. Михайлов срещнах двама приятни хора от Калофер. Заслизахме заедно бъбрейки за разни работи, те отиваха до Паниците. След като се разделихме на Долен Параджик аз пуснах автоматика и точно да ми се догади от толкова слизане и стигнах Бяла река, а
малко след това и манастира.
Край.

Между другото забележете на снимките където ми се виждат краката, че съм с най-добрите обувки на пазара в момента Smile . Това беше първият им преход, опитаха се да ми направят мазол ама не са познали.

Нед Май 24, 2015 9:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Trand

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Ей, беше го решил и го направи! Готин кръг си врътна!
Нед Май 24, 2015 9:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Йосарян

Да, много добре стана. Много хубав двудневен преход, ще го повторя по натам. А ти вземи да се освободиш за събота и неделя,а?

Пон Май 25, 2015 7:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Два пъти го четох, да не би да спя още, но това не е врътка около вр. Ботев. Wink
Обиколката на вр. Ботев е друго нещо и отдавна е начертано в главата ми, но време за това все не намирам.

Пон Май 25, 2015 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
planinar

Мнение Re: Кръгче около Ботев връх. Отговорете с цитат
Йосарян написа:
На седловината между Равнец и Белчу има чешма. Намира се на 10 мин. в посока ЮЗ.

GPS координати на чешмата?
Пон Май 25, 2015 11:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Валери

...и дали ще може трак от ходенето,ако има такъв,разбира се...
Много интересни места са тези,не съм бил по тези пътеки...
Поздрави!

Пон Май 25, 2015 2:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rincewind

И какви са обувките?

Пон Май 25, 2015 3:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

Качването по Чуфадарица към Петолъчката е много хубав и обзотен маршрут.Правил съм го няколко пъти и пак бих го направил.Пътеката от манастира я има на БГМ.Пастирите са я разчистили и е удобна за вървене.Рядко минават туристи по нея,но си заслужава.
Пон Май 25, 2015 3:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

mislesht написа:
Два пъти го четох, да не би да спя още, но това не е врътка около вр. Ботев. Wink
Обиколката на вр. Ботев е друго нещо и отдавна е начертано в главата ми, но време за това все не намирам.

Да не би да е през х. Плевен? Не ми се струва интересно ако е от там. Ще ми е от полза ако споделиш каква е тази врътка. Иначе аз използвах тези думички като метафора за по кратко.

Не използвам засега гпс и нямам трак и координати на чешмата, но е лесно да се ориентираш стига времето да е хубаво. По натам, след вр. Равнец (големият) има останки на кошара и чешма. Аз я подминах, но според пътеводителят на Димо Колев има вода, а чешмата е там, видях я отдалече. Това е кючово място, защото е подходящо за бивак и така може да се намали дължината на прехода.

Обувките са Бестард, Брейторн Лайт. Най-добрите са з-то са мои Wink . Аз съм такъв, като си купя нещо и то става най-доброто.

Пон Май 25, 2015 4:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Йосарян написа:
mislesht написа:

Да не би да е през х. Плевен? Не ми се струва интересно ако е от там. Ще ми е от полза ако споделиш каква е тази врътка. Иначе аз използвах тези думички като метафора за по кратко.

Не, става дума за много по малко кръгче с тръгване от заслон Ботев и връщане пак там. Всичко на ниво 2000-2250 м , приблизително. Ако го направя, ще има и точна картинка с трак.

Пон Май 25, 2015 4:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
peca

Я кажи до Петолъчката за колко стигна с лежането на чешмата Question Laughing

Пон Май 25, 2015 8:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Йосарян

Мисля че беше между 6 или 7 часа като пристигнах на заслона. Или малко след 7, не съм сигурен. Значи горе-долу на петолъчката съм бил около 4 или малко по-късно, а от манастира тръгнах 8,40, т.е. стигнал съм до петолъчката за 8 / 9 часа. Не се движех бързо, не ми спореше нещо, а и времето изглеждаше стабилно, макар че надвечер на заслона поваля малко.
Лятото в жегите ще бъде по-тежко да се направи този преход.

Пон Май 25, 2015 10:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Най-добрите обувки и да ги снимаш само 2 пъти чифта и по веднъж ената Не, не, не! срамота! Old
Вто Май 26, 2015 11:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

Така е. Затова качих една снимка два пъти, но пак е малко.

Вто Май 26, 2015 3:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bugcho

С какви обувки си Lomer?
Вто Май 26, 2015 3:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.