ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Един друг Джендем - Курудере

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Един друг Джендем - Курудере
Автор Съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Мнение Един друг Джендем - Курудере Отговорете с цитат
Дълго мислих дали да пусна тази тема. Причините са много - лични, междуличностни и институционални. Това беше една от двете пътеки, които не бях сигурен дали ще намеря и дали вообще я има. Другата ще я тестваме тази седмица. След това вече ще мирясам Very Happy

Преди няколко години бай Димо от Русалка ми даде пътеводителя на Чорчопов да си го преснема. От тогава не мога да спра да мисля за тази пътека по западния склон на Курудере. Описанието дадено от Чорчопов е кратко, липсва всякаква друга информация за там. Местните също вдигат ръце, освен един който 2 год ми обещава че ще ме води. Има хора които са се качвали от там (примерно Пламен К.) но не по пътеката описана от Чорчопов. А както дойде. После горе на откритото вече е лесно и всичко е ясно. Но в гората. Още помня колко се лутахме с един приятел да търсим пътеките по Стара Рибарица. Които НЕСЪЩЕСТВУВАТ. Освен ако не се практикува спорта глиганинг. За тук същото ми минаваше през главата. И се страхувах да тръгна. Все отлагах. Само, че другите свършиха и остана тя. Нарочно ще я нарека Мистичната пътека по Курудере.

Всъщност се оказа, че това е една обикновенна пътека, чиста, широка, на места приличаща на коларски път. Пише че има чешма. Има. Тече и водата е студена. Пише че се минава през няколко местности. Минава се. Важното е да и хванеш началото. С Пламен разбира се се полутахме докато я нацелим. Голямо дране беше в началото. После обаче логиката си каза думата. Няма повече какво да кажа за нея. Ще я опиша и покажа скоро.

Има обаче едно друго нещо, което е уникално. Гледките. Към невероятния Джендем на Курудере, към невероятните скални форми и огромните бездни. Това Курудере няма нищо общо с другото гледано от изток. Не може да се опише. Трябва да се види.

Та........ В началото всичко си е ясно около Барата. От тук си я знаем как изглежда планината

Над гората започнаха поляните с цветята

и първите гледки към Курудере

Малко по-нагоре обаче вече всичко бе различно

После поехме по тънката пътека към Киминчето

Където кончетата пасяха на воля

И от където Джендема е още по-уникално красив

Беше време за студената биричка Very Happy

После пак красоти

После отскочихме да видим красавеца Курткая

Маската и Демиркапия

Доволни си заслизахме през красивата гора към Скобелево

Където пак се лутахме да търси туй дет го няма. За последно видяхме няколко сърнета и тези красавци

Всички снимки

КРАЙ
Сря Юни 03, 2015 11:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Гунди

Местожителство: Стара Загора

Мнение Отговорете с цитат
Поздравления!И гледките си ги бива!

Сря Юни 03, 2015 12:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Чудесни места! Курудере е известно като Малкия Джендем.

Чет Юни 04, 2015 10:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.