Вчера на Витоша без претенции
Ама па време улучих! Чист бял сняг - снежнобял, бих казал (Ох, само малко култура да проявяваха тия, които го пожълтяват - какво им пречи да ритнат сняг отгоре?) Ясносиньо небе без облаче и съответното силно слънце. А пътеката добре утъпкана и общо взето все под слънцето вървеше:
Тръгнах мързеливата с лифта до Бай Кръстьо и оттам към Кикиша. Хора - доста рядко и то в обратната посока. От връхчето изглед към Мургаш в далечината:
И нагоре, към Камен дел:
Заслонът е тъжна гледка! Кухнята разбита и изтърбушена, но прозорците са здрави, а вътре стоят пейките, масите и печката. Дори одеяло имаше. При нужда човек може да се приюти. И все пак, като си спомня, какъв живот кипеше доскоро на този заслон, с какви манджи!
Стигнах до хижа "Камен дел" и там първото нещо, което ме умили, беше чайникът с безплатен чай на печката. Нима се връщат времената, когато хижите бяха за туристите, а не за хижарите? Дано! Хапнах боб чорба и качамак. Вкусно бяха сготвени. Имаше още супа от манатарки и скара - кюфтета и наденици. Бедничко ми се видя, като си спомням за предишния хижар, но нали сложих заглавие "Без претенции", продължавам нататък към хижа "Есперанто". Тука пък само боб и нищо повече. Но аз отново "без претенции" гоня пътеката към Боянския водопад. Тука вече видях зор по отвесите: без котки е бая терсене. Въртя обувките като Пинокио наляво-надясно, докато ги забия в нечии чужди стъпки, ако ги има, разбира се... Водопадът е целият в лед и няколко души се катереха по него, като забиваха пикели:
След водопада поех по любимата ми пътека право надясно, през тисовото находище към Боянското езеро. От известната обзорна скала снимах долината. Вляво се виждат едни скали, които май попадат в района на военното поделение и са недостъпни. Някоя от тях ли е Момина скала?
От Боянското езеро продължих по "водопроводната пътека" към Драгалевския манастир, та затворих триъгълника. С това тази прекрасна екскурзия завърши.
В София обаче наблюдавах твърде рядък изглед на Луната: съвсем в началната фаза на новолунието, но небето беше толкова чисто, а вероятно и земната атмосфера е била прозрачна, та отразената от Земята светлина осветяваше тъмната част от Луната и я правеше сякаш матово прозрачна. Най-напред дори си помислих, че започва лунно затъмнение:
Нед Фев 22, 2015 2:58 pm
Antoon
Наистина интересна беше луната, аз по това време слизах от Мусала и се виждаше много ясно не само сърпът, но и останалата (полу) затъмнена част.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети