Районът ми е донейде познат, тъй като някога бях граничар в Бобешино. Вр. Арамлия, ако не се лъжа, попада в участъка на съседната (на север) застава в с. Гурбановци. От сръбска страна имаше застава в непосредствена близост до вр. Арамлия, от която днес изглежда са останали само развалини:
До нея със сигурност е имало прокаран път, проходим за МПС (евентуално с по-висока проходимост). Този път може сега да е по-малко използван и поддържан -- би могъл да поднесе изненади. Вероятно се отделя от шосе 444 или 122 (съответно според Google и Microsoft) тук:
На сателитните снимки ясно личи липсата на мост над Бистрарска река, но предполагам че в сухо време няма да е трудно да бъде намерен някакъв брод през нея.
Иначе пътища има(ше) и успоредно на границата и от двете ѝ страни. Този на българска територия в посока на юг към землищата на Црешново и Бобешино някога беше приятен и живописен, но сега може да е буренясал, изровен от пороища и по-трудно проходим.
По това време на годината из по-високите и открити части на планината е пълно със сърнели, които нерядко остават необрани.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Последната промяна е направена от vedrin на Вто Сеп 18, 2018 6:18 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Сеп 18, 2018 6:15 pm
ilievvli
По принцип е възможно. Точно този път не знам в какво състояние е, но в сръбско пограничните пътища са в добро състояние. На около 200м северно от върха има вишка с антени и до нея преди време съм виждал джип, така че догоре има път. Ако имаш ФБ мога да ти дам линк към един сърбин, който познава много добре района, обикаля много там и качва доста снимки.
Вто Сеп 18, 2018 6:18 pm
Dragunin
Благодаря Ви много!
Ще дам информация относно прехода когато го направиме.
_________________ Да обичаш България означава да обичаш Апостола!
Сря Сеп 19, 2018 12:33 pm
Kraishte
Не е лошо да проучиш граничния режим в Сърбия, че граничарите им са люти. Намери Ненад Александров във фейсбук /българин от Босилеград/ и го разпитай, той е секретар на местното тур дружество.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети