ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Вратцата - Гарванец - Леденика - Бистрец

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Вратцата - Гарванец - Леденика - Бистрец
Автор Съобщение
wanderer142

Мнение Вратцата - Гарванец - Леденика - Бистрец Отговорете с цитат
Здравейте! Няколко думи за маршрута. Вратцата - Леденика е нова (на няколко години) екопътека, ситуирана като познавателен маршрут, която за мой срам едва сега реших да посетя. Началото е непосредствено след Вратцата в дясно, място добре познато на катерачи и туристи:

Маршрута е с дълина към 5 км и 600 вертикални метра, до най високото място - 1010 м.н.в.
Грубо го разделям на 40% леко, 40 % средно и остатъка от по-стръмничко изкачване. Редуват се камъни с мека пътека, доколкото грайфера да "захапе":

Много приятен маршрут с точно 7 места за почивка (маса с пейки), включително две беседки, и изключвайки кариерата, където има пейки за два рейса с народ, 10-15 табели, указващи местоположението ви и факти за района. Маркировката е червена, вода има на едно място, покритието на вивата е ОК.
Пътеката е лесно проследима и добре потдържана. При две от масите и на още две места има идеални места за наблюдение към Згориград и цялата падина или както се казва. По-стръмничко е над кариерата и под Гарванец. По средата е Мечата вода, където дебита не бе голям и за да си налеете ви трябва ниско шише или чаша. Хубаво място под скалите, в шарена сянка, с маса и пейки:

Горе излизате на Ибишов валог с ловната хижа, леко изкачване и се спускате към Леденика сред характерните за района камъни до коляно. Времетраене около 3 часа:

Най-доброто, разбира се, е палитрата от зелено, жълто, бакър и оранж. При 15 градуса, безветрие и слънце, се получават идеалните условия за разходка. Дотолкова се въодушевявам, че решавам, вместо да ида до пещерата и се върна, да продължа до Бистрец - така и не знам село ли е или врачански квартал. Без да имам информация за състоянието на пътеката и с високи широколистни дървета, които убиват GPSа на телефончето. И бъркам!
Пътеката за там се разклонява на около 200 м преди Леденика и се влиза в маршрута на нейната кръгова домашна писта "Карст и биологично разнообразие". При разклона има ъглова пейка и маршрута се отбелязва със сини стрелки. Върви се срещу "официалната" посока, която е по часовника. Или не знам какво да гледам или няма нищо за гледане - най-обикновена горска пътека:

На лесно различимо място, се прави остър десен завой, с който се излиза от споменатата пътека и леко се изкачва по път правен във вехти времена. Има и маркировка тук там - червена. Започва слизане при което каменистата горска пътека преминава в мека и ... Масово нападали дървета, пътеката естествено се загуби, невъобразими осморки из гъста, бодлива, гъвкава растителност. Почнах да се филмирам и да мисля за връщане. Имам остър нож и трион, но дървопада е огромен. Както и да е, после установих че 150 метра съм ги преодолял за час и половина. Пътеката към селото е северна и естествено кална. Слизането, премина в спускане, то в пързаляне, накрая се случи закономерното. Жалко за едната щека, тръните все някак ги извадих:

Позиционирах се при спирката 15 минути преди да дойде рейса - тамън време за една бира.
Целия поход е към 12 км (от Враца), може да се вземе за към 4 часа, ако пътеката е редовна, спускането е към 700 м във вертикала.
Трака е рисуван, но точен, с местата за почивка. Има го в последното издание на bgmountains.
Та така, не тръгвайте от Леденика за Бистрец, освен ако не сте бракониер, иманяр или бягате от жена си!

http://dox.bg/files/dw?a=4752aa2703
Пон Окт 26, 2015 8:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.