Автор |
Съобщение |
Liubitel
|
Помощ за един дивак, при това кисел:))) |
|
Колеги туристи искам да се изявя в една високо културна дейност, а именно да си ашладисам лимона и ако някой от вас има да ми даде калем, ще почерпя каквото пие Търпим обратно развитие с него - аз хващам гората/планината, а той от дивак ще стане цивилизован )))
_________________ Всичко е възможно. |
|
|
Пон Мар 30, 2015 7:30 pm |
|
 |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
|
Вчера бях в Гърция и по независещи от мен причини посетих магазин за цветя и дръвчета до гр. Драма. Да ти бях купил една лимонова фиданка, че да не се мъчиш 
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител
Последната промяна е направена от Speedy на Пон Мар 30, 2015 9:38 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Мар 30, 2015 8:27 pm |
 |
 |
Liubitel
|
|
|
Хахаха благодаря! Аз обаче не се мъча, той ще се мъчи - предстои му важна операция по смяна на съзнанието )))Искам аз да си го направя, гледам си го от семка, този отворко
|
|
Пон Мар 30, 2015 8:36 pm |
|
 |
mislesht
|
|
|
Ти си добре, в къщи има авокадо от костилка. 
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Вто Мар 31, 2015 1:11 pm |
 |
 |
lubitel
|
|
|
И ние си гледаме авокадо от костилка - даже цели три парчета..... Как ли ще се развиват в бъдеще?
|
|
|
Вто Мар 31, 2015 1:41 pm |
|
 |
mislesht
|
|
|
 |
 |
И ние си гледаме авокадо от костилка - даже цели три парчета..... Как ли ще се развиват в бъдеще? |
Гледах в нета как се развиват. Плашещо е. Щом през зимата стана 30 см, смятай през лятото. Беля си докарах, жената не ще да го махаме.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Сря Апр 01, 2015 2:55 pm |
 |
 |
Todor
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
И ние си гледаме авокадо от костилка - даже цели три парчета..... Как ли ще се развиват в бъдеще? |
Гледах в нета как се развиват. Плашещо е. Щом през зимата стана 30 см, смятай през лятото. Беля си докарах, жената не ще да го махаме. |
Брех! И аз боднах една костилка под Ибър. Да не вземе да порасте нещо сериозно, че да си имам проблеми с парковата охрана 
|
|
|
Сря Апр 01, 2015 4:44 pm |
|
 |
horseman
|
|
|
|
Здравей, колега, за съжаление и аз нямам продуктивен лимон, но също отглеждам един от семка, твоят колко е възрастен, че си решил да го ашладисваш?
_________________ I want that star, I want it now
I want it all and I don't care how
Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it |
|
|
Сря Апр 01, 2015 4:48 pm |
|
 |
Liubitel
|
|
|
Ами някъде около 6 месечен е и е станал висок 60 см. Освен това е дебел повече от моливче, времето е подходящо...с две думи готов е.
|
|
Сря Апр 01, 2015 8:28 pm |
|
 |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Гледах в нета как се развиват. Плашещо е. Щом през зимата стана 30 см, смятай през лятото. Беля си докарах, жената не ще да го махаме. |
Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи 
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Сря Апр 01, 2015 10:44 pm |
 |
 |
Petya
|
|
|
Ние пък си гледаме финикова палма от костилка на фурма - вече е към 1,5 м. С авокадото не ни се получиха нещата. И мандарина съм гледала, но само листя. Това с ашладисването много пипкаво ми се струва 
|
|
|
Пет Апр 03, 2015 5:45 pm |
|
 |
Kent
|
|
|
|
а пък аз джинджифил. скатах един корен на тъмно и сухо за месец, докато му пораснат "очи". после го забучх на и две трети в пръст в една кутия.
ся е около 30 санта.
чудя се на балкона ли да го преместя /в кутия от сладолед е/ или да го занеса на село на алпинеума.
п.п. явно изтрещяването е масово.
а чушки, бакла, магданоз и домати някой остана ли да гледа?? 
|
|
|
Пет Апр 03, 2015 6:03 pm |
|
 |
Petya
|
|
|
 |
 |
п.п. явно изтрещяването е масово.
а чушки, бакла, магданоз и домати някой остана ли да гледа??  |
Садим в едни саксии на балкона и магданоз, и босилек, ама само коприва ми избоя последния път (повече семена от Бриколаж не купувам )
Чушки (люти) садихме преди 2 год., ама ги хванаха некви въшки и не завторихме 
|
|
|
Пет Апр 03, 2015 7:14 pm |
|
 |
Balkandjiq
|
|
|
|
 |
 |
бакла |
В момента си търся.Даже не знам закво и викат "бакла".От шопско мисля дойде тая мода и се разпространи из цялата страна.Това ситното винаги си е наричано "фасул".Това едрото си се е наричало винаги "боб".
И на руски примерно са си по същия начин.Последните 20години стана няква какафония в България-"фасул" и "боб" станаха синоними.Това едрото почна да се нарича само "бакла".Поголовно и спря да се сади.В момента суров мноого трудно можеш да намериш в търговската мрежа и по пазарите.То и да намериш ще е сигурно на сто години и ще тряя да ври една седмица.Консервиран също няма.Има едни буркани пише "едър боб",ама те са си със прост смилянски.Както и да е-по селските пазари тия дни ще наобиколя и ще намеря.По-големия ми проблем е друг:
Издирвам под дърво и камък една рецепта с бакла.Правеше се "джуркана бакла",но сладка.Част е от типичната серия български ястия,които са сладко-солени(като качамака,юфката и т.н.).Правеше се въпросното ястие за някакъв късно-зимен празник(май за Тудорица).Вареше се баклата,после и се махаше обвивката,изсипваше се в тава и се джуркаше с едно дървено приспособление наречено "джуркало"("джуруляк").Джуркалото ще бъде заменено с пасатор-това не е проблем.Някъде в процедурата се слагаше захар,същевременно обаче накрая се поливаше ястието със запръжка от олио и червен пипер(или при по-хард-балканджийския вариант-сланинени пръжки с червен пипер).
Може и да бъркам последователността на някои от процедурите.То затва питам за рецепта.
В крайна сметка се получаваше ястие на което не мога да му дам аналог в българската кухня.Най-близкото до него(и пак много далеч)е грис-халвата или по-скоро като вкус малко приличаше на сварен грис изсипан в тава.Ястието беше и желирано,а не се ползваше желатин в рецептата.Същевременно обаче беше и леко сипкаво при ядене,за разлика от разните там желета,парфета и т.н.
Чудно ми е как става тая работа с желирането при положение че нишестето в баклата ми се види недостатъчно да се получи такава степен на желиране.
Та-издирва се рецептата!Търсих под кви ли не имена в интернет и удрям на камък.И в града разпитвах разни познати,ама всеки вдига рамене.Тва тряя се търси някоя бабичка на 90-100години дето да го помни това ястие,а то такива не останаха.
Иначе в интернет намерих много рецепти за "джуркан боб",но те са си за чисто солено ястие,което няма нищо общо...
Та ако някой си спомня по техните краища в прастари времена да е правено подобно ястие и да му знае технологията-да дума.Нека не допускаме с измирането на старите хора да потъват в забвение дадени ястия.Още повече че ястието въобще не беше лошо като вкус.Като малък помня че се правеше масово тук в града,не е като да е било някаква приумица и импровизация на бабичката и никой друг да не го е готвил....
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
http://hubavetz.com/ |
|
|
Пет Апр 03, 2015 10:58 pm |
|
 |
radi
|
|
|
Баклата май не е увивна като боба, греща ли? И горчи.
|
|
|
Нед Апр 05, 2015 2:18 am |
|
 |
|