От 28.02. до 03.03. туристическото дружество, в което членувам - "Буйна кръв" - открива официално началото на туристическата година. Предвижда се преход между хижите "Бедек" и "Ябълка". Мисля да направя подробен пътепис и, да се надяваме, хубави и качествени пейзажни снимки
Btw, в този форум съм регистриран едва от 2-3 дни, така че ми простете, ако нещо с профила ми не е наред
Сря Фев 04, 2009 8:32 pm
Niksi
Нашето дружество /дружинка/ въобще не сме закривали тур. сезона.
От миналия сезон влязохме със замах в настоящия...
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Това е в отговор на обещанието ми за пътепис и снимки ...
Та значи, Разград ни изпрати с една топла, но облачна утрин на 28.02. Спряхме в Габрово за последни покупки и автобусчето ни стовари на паркинга на с. Шипка, точно до главния път. А там вече си беше сериозна зима... Времето бе мъгливо, студено и ветровито, с обилен снеговалеж.
Тръгнахме по пътя за Бузлуджа като се ориентирахме по бледата диря, която беше оставил снегорина незнайно кога. Табелата сочеше 12 км. Да се върви в току-що навалял сняг, под който имаше сериозен слой лед, не беше никак лека работа. На всичкото отгоре на места се натъквахме на преспи от по 3 метра. Въпреки това настроението беше приповдигнато и весело.
Някъде на половината път снеговалежът внезапно спря, но условията продължаваха да са все така тежки. На един от завоите се разкри величествена картина: далече надолу в ниското се виждаше Казанлък и с водите си блестеше язовир Копринка. И докато при нас продължаваше да е облачно, Слънчо щедро раздаваше светлина на хората в Казанлък.
В крайна сметка за по-малко от 3 часа успяхме да зърнем чинията на Бузлуджа. Червената звезда бе обвита в мъгла, може би за да подскаже, че със социализма и с правителството на Станишев вече е свършено.
На Бузлуджа има само една действаща хижа - "Малка Бузлуджа". "Голямата Бузлуджа", както може би се досещате, е превърната в хотел, с цена на нощувка от 40 лева и предлагащ супи по 4 лева. В местността има възможност за каране на ски и шейни - атракция, която впрочем се радва на добра посещаемост.
х. "Малка Бузлуджа" се държи от семейство възрастни хижари, които никак не си приличат по характер. Докато жената е весела и с чувство за хумор, мъжът никога не се усмихва, рядко общува и когато го прави, то е, за да се заяде. Иначе условията в хижата са добри - постоянна топла вода, наличие на бира (което мен лично приятно ме изненада) и телевизор във всяка стая.
На другия ден времето беше вече по-меко. Слънчо реши на няколко пъти да ни осветява пътя. Нямаше как да се изгубим...
След като хапнахме по една топла супичка и изпихме по една бира в заведението на паркинга на с. Шипка, автобусът ни върна малко назад в посока Габрово и ни остави на една друга спирка - на с. Ябълка. Хижата, където щяхме да отседнем, не беше далече като време, но трябваше да се проправя пъртина в около 30 см. снежна покривка.
Хижарката - леля Тотка - е една много силна и мъжка жена. Грижи се изцяло сама за хижата, както и за палавия кон Борко. Тук на разположение има постоянно планински чай и топла вода за приготвяне на кафе. Може да се ползва свободно посудата и хладилника. За сметка на това няма топла вода в банята, но това е може би единствения минус. Стаите на последния етаж са наименовани много интересно - "Инсбрук" и "Гренобъл". Аз бях в Австрия
Случи се да се засечем с група студенти от ТД "Академик" - Свищов, които ползваха базата като междинен етап до достигането на крайната цел - тържествата на Шипка по случай 3 март. Заедно си изкарахме два незабравими дни в песни и танци.
Навръх националния празник, отпочинали и нови, потеглихме обратно към очакващия ни прозаичен делник...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети