Ще се радвам ако ми отговорите на въпроса мислите ли за удачно като първо зимно ходене в Пирин да отседна в хижа Безбог и от там да правя еднодневни преходи до вр. Безбог (евентуално Полежан) и на следващ ден района около Попово езеро. Има ли лавинна опасност по тези места? Наложително ли е за тези маршрути да разполагам с котки или снегоходки биха свършили работа? Никога до сега не съм бил зимно време във висока планина и ми е много голям мерак, но предпочитам да започна с нещо по-простичко. Планирам ходенето вероятно в началото на Февруари, разбира се ще съобразя да има прилично време.
Предварително благодаря!
Сря Яну 07, 2015 1:41 am
Whiskey
Изключително съм благодарен за подробната информация и най-вече линкове. За Рила съм съгласен, че е по-малко лавиноопасна, но там съм ходил (лято време разбира се) единствено до Мусала два пъти и няколко пъти по рилските езера. Нямам идея колко сложно е преминаването на маршрута по езерата там, но когато са покрити от сняг са по-малко интересни за снимки. Въпреки това там е хубаво. За Мусала зимно... може би като понатрупам опит. Път си е и то доста.
От Пирин познавам маршрута Безбог - Попово езеро, както и х. Вихрен - Муратово езеро и х. Вихрен Рибно и Жабешко езеро. Зимно време обаче няма как да се стигне до х. Вихрен (пътят нали е затворен), а друга близка до нея точка, от която след разумно ходене да се достига до хижата не знам. Освен това не съм запознат и с условията в самата хижа Вихрен.
Целта на това първо ходене ми е по-скоро да свикна с движение по снега със снегоходки, с котки... никога досега не съм слагал което и да е от двете. Както се казва, напълно възможно е дори само да обикалям по баирите около хижата - ще преценя възможностите си на място, по принцип не съм от хората, които рискуват, камо ли непремерено. Бургазлия съм и опит със сняг имам до под глезена . Да, и веднъж на една ски писта в Чепеларе, когато излязох от утъпкания от ратрака маршрут - хлътнах до кръста още при първата крачка . Така че... постепенно ще я карам.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети