Новогодишни пожелания от Витоша
По стародавна традиция последния ден на годината съм на Витоша. Без никакви амбиции, просто разходка, с която да се разделя със старата година и да се подготвя за новата. Впрочем имах някои амбиции, но не се получи. Тръгнах от Симеоново по познатата пътека към Бай Кръстьо. От автобуса слязохме само аз и една жена, с която в приказки се изкачихме догоре. И никакъв човек не срещнахме по целия път! Дори дъновисти не видяхме на техните скали. На Бай Кръстьо имаше няколко момчета и това беше. Обяснимо: точно днес лифтът не работеше! А шекбе-чорбата беше фантастична. Хапнахме и жената тръгна към Драгалевци, а моят план беше да мина през Кикиша, хижа "Камен Дел" и надолу през Боянския водопад. След ресторанта, където започва пътеката, бяха минавали хора и това ме обнадежди. След малко обаче пресрещнах и самите хора: те се връщаха! Утъпкването беше тяхно дело, но само до връхчето преди Кикиша. Нататък никой не беше ходил. Разбрах, че в дълбокия сняг през морените и надолу към водопада, при това вече след обяд, няма да е разумно. Та хайде и аз надолу към Драгалевци. Нищо като пътешествие, но пък важна е традицията!
Направиха ми добро впечатление редица ремонти по пътеката - нови пейки и табели, езерцата са циментирани наново, а заслонът точно преди Бай Кръстьо е изцяло обновен. Вандалите обаче са и в планините: коминът на огнището в заслона над Симеоновските езера е запушен с камъни, а таванът на горния заслон е целият обгорял от огън, който са палили вътре! Вярно, че заслонът е доста половинчато замислен - няма огнище, а преди имаше печка с комин, но все пак малко акъл се изисква, за да се опази. Дано оцелее...
Времето хич не беше като за "зимна приказка": нямаше слънце, а и доста студено. За да не ми е новогодишната картичка само с текст, направих една снимка на заледената река:
Отбих се и в Драгалевския манастир да запаля една свещичка, както си му е редът. Ето входа на старата черква, която е от 15. век, но малко от посетителите изобщо подозират, че я има. Реставрират я със скоростта на Боянската църква, т. е. десетилетия. Дано съм жив да я видя отворена някоя ден!
И така, с една снимка от природата и една за благочестие ви пожелавам щастлива година с много интересни екскурзии!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети