ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Мечки в Рила

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Мечки в Рила
Автор Съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Мнение Мечки в Рила Отговорете с цитат
Тук да споделяме, кой е видял мечка или следи от нея.

Аз днес видях доста хубави следи на Мечка над х.Венетица.

Като поумувах малко, прецених, че тя в момента ще е гладна и няма да ходи нагоре по снега а по-скоро ще слезе по-надолу и затова си продължихме нагоре.
Сега разбирам, че между задните и предните отпечатъци има разлики.

Ето малко снимки на следите.

Тук е съпоставена с моя отпечатък

Последната промяна е направена от Emil на Нед Апр 14, 2013 9:58 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Апр 14, 2013 12:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Мнение Отговорете с цитат
Емиле, ти обаче си обут. Трябваше да си събуваш обувки и чорапи
и така да снимаш. Така не може да се сравнява. Smile

Балкана символ на цял полуостров
Нед Апр 14, 2013 8:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi

Местожителство: Варна

Колко стари бяха следите? Приличат ми на повече от двудневни. Ако е пекло може само една нощ да са пренощували.
Нед Апр 14, 2013 8:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Емиле,
Ще ме прощаваш, но такива описания, в прав текст, с дата и точно описание на мястото, с точност до метри, НЕ СЕ ПИШАТ в публичен форум!
Трябва ли да ти казвам, че мутрите, селяците-бракониери и всякакви други гадове у нас за съжаление са повече от хората, които уважават искрено природата и се радват на даровете и.
Sad Sad Sad
Помисли си още веднъж и прецени за себе си, какво е по-важно за теб - да допринесеш за опазване на малкото, което е останало, или да се изфукаш, какво си видял. Пък и нищо не ти пречеше да направиш второто, без да посочваш точно време и място, нали?
Умолявам те, ако си човек на място, редактирай мнението си така, че излишните подробности да ги няма (ако системата още го позволява).
Поздрави!
Нед Апр 14, 2013 9:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Emil

Лъчо, има логика в думите ти, но не вярвам, че там бракониери ще тръгнат да търсят мечката по няколко причини:
1. В Долна Баня има мисля 4 ловни дружинки и всички са наясно, че там има мечки и никой от тях не ги преследва.
2. Приятели от Долна Баня ми казаха, че мечка е слизала до хижата да рови за храна и даже е уплашила човек, който е искал да спи край огъня. Т.е. и неловджиите също знаят, че там има мечки.
3. Наказанието не е малко за убийство на мечка, не вярвам някой да тръгне да я търси още повече, че там има доста хора, които цъкат нагоре надолу, понеже в момента горското прочиства гората и има доста сеч на много места.

Въпреки всико ще редактирам малко мнението си, понеже много уважавам твоето.
* И не се фукам а споделям и предупреждавам. Very Happy
Нед Апр 14, 2013 9:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Благодаря ти от името на Б.М. Laughing
Не подценявай катилите. Такива са стреляли по мен в Стара планина, защото имах нахалството да извадя бинокъл, за да ги разгледам по-добре. Това не би ме впечатлило толкова, ако не беше станало в бивак на палатки, които бяха пълни с ученици. Това са изроди, за които нормалната логика не е много приложима. Хеле пък като са пияни (което е обичайното ими състояние).
Пон Апр 15, 2013 9:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Gamina

Аз съм виждала следи от мечка с по-малка мечка на Вапските езера, преди 2-3 години, лятото. Същия ден горе, на 2м от магистралата Грънчар-Рибни, имаше тлъсто мечо ако... пусто любопитство, разръчкахме го и от него като се показа някъв прешлен... Confused

Пон Апр 15, 2013 10:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido

Добре, че пръстен не сте изровили от димящата купчинка ...

Пон Апр 15, 2013 12:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Gamina

Ааа, не беше толкоз прясна, не думай Laughing

Пон Апр 15, 2013 1:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

ZCEZBPM написа:
Стига сте ме стряскали с тези теми за мечки, че след някой ден пак мисля да се завра в едни гъсталаци, където последния път *пътеката*беше бъкана с мечи следи и ....ловджийски патрони. Shocked Shocked

Тебе те заобикалят. Very Happy
Помниш като се метнах сам по Джендемския рът как едва не срещнах една. Следите и димяха още в снега...

Клин-клин избива:
Срещата с мечката разказва Коле Чергата, Асен Христофоров, Избрани съчинения Том Първи, В Дебрите на Рила, В джунглите на Кьоравица, стр.141, 142 и 143.
...
- Бех дошел да диря мулищата. Я по них, они по мене...На третийо ден ойдох да обида дедо Дамян, а колибата празна. Ега е на хижата, рекохи замакнах из клеко, по овчето вървище...Вървял съм и я незнам колко, а пред мене мечката!
- Мечката! - отекна гласчето на Марицика.
Она се изправи, изрева баш като магареи па клекна наземи, па замаа с глава към мен. Рекох да бегам, а нодзете ми потънали длибоко уземи. Она пойде каде мене, а я тупнах у клеко. Она дойде баш на две крачки до мене, връти глава и пак изрева. "Свършва се веке с тебе, Черга - думам си, - тъй ке си ойдеш, за нищо ке се зяносаш..." Она раззинала усти, зъбите и жлъти, язико цръвен, очите гуреливи... Гледа ме, връти глава и не мигнува: от страшно по-страшно...
- По страшно! - повтори подир него румънката.
- Седа наземи, дръпам нодзе от пато и она не рачи да мине. Трекна ми за честнио кръст и рекох да дигна ръка, а пуста ръка стои като откината и га че моровинци са я налегнале. Мечката дойде на педа от носо ми и па раззина усти, а душата и смръди, смръди като на пор... "Амин" - рекох и склопих очи...
Чекам, чекам, а она не рачи да ме изруча. Наплюва ме, та се ми измокри образо. Га отворих очи, уж гледам, а не видим... Очите ми пуни сос сирище ли, сос що и я не знам.
Жумех, жумех, па развлекох очи с ръка и гледам: она убичила врато каде мене и тъй се отмъкна из просеко...
- Прос... прос... - Марицика млъкна посрамена, защото не можа да повтори тази непозната дума.
- После, дядо Коле? - подканих го да говори.
- После се подпрех о клеко и не знам що да чиним. Да се смеем ли, да плачем ли.
"Ей, Черга - думам си, - не рачи да те изруча! Муле да беше, чеше да те здави, а она те наплюва и си пойде!"
Тъй де, истината ви казувам, наплюва ме и си пойде...
"За нищо не те бива, Черга - викам си, - колко едно муле не чиниш, а трийсе мулища вардиш! За това те наплюва мечката, зер и она се срами от тебе..."
Седех, седех, па от срам заревах, ей богу, като малко дете заревах...
Дядо Коле млъкна и се замисли, а Марицика извърна глава и изтри с кърпичка овлажнелите си очи.
- Ревах, що ревах, по едно време дигам глава и слушам: нещо грухти низ вървището. "Попишманила се е - думам си, - Сега ке се връне и ке те изруча!" После ми трекна, дека она пойде навам, а това, дека грухти иде отсам. "Глиган ще е - мисля - и ако он не ме смуши на кайма, тогава белки вуците ке дойдат да ме здават"
Гледам низ пато, а пуста земля га че се тресе. "Не е глиган - думам - мечокът е пошел навам."
А то ни глиган, ни мечок, а те тая влахкиня - и дядо Коле посочи с поглед Марицика.
- Виде ме, па писна, юрна се назад и катурна момчето.
...
Tooth

Пон Апр 15, 2013 9:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Много пъти съм виждал следи от мечки в този район. По пътя от заслона нагоре към кантона има доста малинажи. Винаги са огазени и често са ядени. Много характерно ги ядат - заедно с клонките Smile Ама най-страшните зверове в района са овчарските кучета в подножието на Ибър през лятото... особено като обединят усилия...
Пон Апр 15, 2013 9:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

Те ловджийските патрони може и да са по-опасни. Глобите и наказанията не са спрели никой в България до сега, според мен. Такива има и за ловене и убиване на змии, костенурки, жаби, но нали знаете....
Също има глоби за хранене на животни в междублоковите пространства, 250-500 лв и все тая. Хайде да не подхващам други известни глоби, че ще оцапам темата. Знаете ги.

Вто Апр 16, 2013 9:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Emil

Ще си позволя да спомена за стръвница, която надявам се вече спи.Smile

Мой приятел е пазач на Саръ Гьол и мечката му отнесе две кучета, като едното като го е дръпнала се е скъсал нашийника.
Само сачули как квичало и докато тръгнат след мечката тя избягала с кучето някъде надолу.
Останалите умирали от страх със свити опашки отдолу.

След няколко дена падна първия сняг и той каза, че тя е слязла надолу. Това трябва да беше преди два месеца.

Предполага се че напролет золумите ще продължат. Може и да е оная, където я има на запис бягаща от Мусала към Иречек.
Ако е яла куфтаци в боклука, да е тръгнала по кривия път. Very Happy
Съб Яну 03, 2015 3:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.