Мечки в Рила
Тук да споделяме, кой е видял мечка или следи от нея.
Аз днес видях доста хубави следи на Мечка над х.Венетица.
Като поумувах малко, прецених, че тя в момента ще е гладна и няма да ходи нагоре по снега а по-скоро ще слезе по-надолу и затова си продължихме нагоре.
Сега разбирам, че между задните и предните отпечатъци има разлики.
Ето малко снимки на следите.
Тук е съпоставена с моя отпечатък
Последната промяна е направена от Emil на Нед Апр 14, 2013 9:58 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Емиле,
Ще ме прощаваш, но такива описания, в прав текст, с дата и точно описание на мястото, с точност до метри, НЕ СЕ ПИШАТ в публичен форум!
Трябва ли да ти казвам, че мутрите, селяците-бракониери и всякакви други гадове у нас за съжаление са повече от хората, които уважават искрено природата и се радват на даровете и.
Помисли си още веднъж и прецени за себе си, какво е по-важно за теб - да допринесеш за опазване на малкото, което е останало, или да се изфукаш, какво си видял. Пък и нищо не ти пречеше да направиш второто, без да посочваш точно време и място, нали?
Умолявам те, ако си човек на място, редактирай мнението си така, че излишните подробности да ги няма (ако системата още го позволява).
Поздрави!
Нед Апр 14, 2013 9:01 pm
Emil
Лъчо, има логика в думите ти, но не вярвам, че там бракониери ще тръгнат да търсят мечката по няколко причини:
1. В Долна Баня има мисля 4 ловни дружинки и всички са наясно, че там има мечки и никой от тях не ги преследва.
2. Приятели от Долна Баня ми казаха, че мечка е слизала до хижата да рови за храна и даже е уплашила човек, който е искал да спи край огъня. Т.е. и неловджиите също знаят, че там има мечки.
3. Наказанието не е малко за убийство на мечка, не вярвам някой да тръгне да я търси още повече, че там има доста хора, които цъкат нагоре надолу, понеже в момента горското прочиства гората и има доста сеч на много места.
Въпреки всико ще редактирам малко мнението си, понеже много уважавам твоето.
* И не се фукам а споделям и предупреждавам.
Благодаря ти от името на Б.М.
Не подценявай катилите. Такива са стреляли по мен в Стара планина, защото имах нахалството да извадя бинокъл, за да ги разгледам по-добре. Това не би ме впечатлило толкова, ако не беше станало в бивак на палатки, които бяха пълни с ученици. Това са изроди, за които нормалната логика не е много приложима. Хеле пък като са пияни (което е обичайното ими състояние).
Пон Апр 15, 2013 9:10 am
Gamina
Аз съм виждала следи от мечка с по-малка мечка на Вапските езера, преди 2-3 години, лятото. Същия ден горе, на 2м от магистралата Грънчар-Рибни, имаше тлъсто мечо ако... пусто любопитство, разръчкахме го и от него като се показа някъв прешлен...
Стига сте ме стряскали с тези теми за мечки, че след някой ден пак мисля да се завра в едни гъсталаци, където последния път *пътеката*беше бъкана с мечи следи и ....ловджийски патрони.
Тебе те заобикалят.
Помниш като се метнах сам по Джендемския рът как едва не срещнах една. Следите и димяха още в снега...
Клин-клин избива:
Срещата с мечката разказва Коле Чергата, Асен Христофоров, Избрани съчинения Том Първи, В Дебрите на Рила, В джунглите на Кьоравица, стр.141, 142 и 143.
...
- Бех дошел да диря мулищата. Я по них, они по мене...На третийо ден ойдох да обида дедо Дамян, а колибата празна. Ега е на хижата, рекохи замакнах из клеко, по овчето вървище...Вървял съм и я незнам колко, а пред мене мечката!
- Мечката! - отекна гласчето на Марицика.
Она се изправи, изрева баш като магареи па клекна наземи, па замаа с глава към мен. Рекох да бегам, а нодзете ми потънали длибоко уземи. Она пойде каде мене, а я тупнах у клеко. Она дойде баш на две крачки до мене, връти глава и пак изрева. "Свършва се веке с тебе, Черга - думам си, - тъй ке си ойдеш, за нищо ке се зяносаш..." Она раззинала усти, зъбите и жлъти, язико цръвен, очите гуреливи... Гледа ме, връти глава и не мигнува: от страшно по-страшно...
- По страшно! - повтори подир него румънката.
- Седа наземи, дръпам нодзе от пато и она не рачи да мине. Трекна ми за честнио кръст и рекох да дигна ръка, а пуста ръка стои като откината и га че моровинци са я налегнале. Мечката дойде на педа от носо ми и па раззина усти, а душата и смръди, смръди като на пор... "Амин" - рекох и склопих очи...
Чекам, чекам, а она не рачи да ме изруча. Наплюва ме, та се ми измокри образо. Га отворих очи, уж гледам, а не видим... Очите ми пуни сос сирище ли, сос що и я не знам.
Жумех, жумех, па развлекох очи с ръка и гледам: она убичила врато каде мене и тъй се отмъкна из просеко...
- Прос... прос... - Марицика млъкна посрамена, защото не можа да повтори тази непозната дума.
- После, дядо Коле? - подканих го да говори.
- После се подпрех о клеко и не знам що да чиним. Да се смеем ли, да плачем ли.
"Ей, Черга - думам си, - не рачи да те изруча! Муле да беше, чеше да те здави, а она те наплюва и си пойде!"
Тъй де, истината ви казувам, наплюва ме и си пойде...
"За нищо не те бива, Черга - викам си, - колко едно муле не чиниш, а трийсе мулища вардиш! За това те наплюва мечката, зер и она се срами от тебе..."
Седех, седех, па от срам заревах, ей богу, като малко дете заревах...
Дядо Коле млъкна и се замисли, а Марицика извърна глава и изтри с кърпичка овлажнелите си очи.
- Ревах, що ревах, по едно време дигам глава и слушам: нещо грухти низ вървището. "Попишманила се е - думам си, - Сега ке се връне и ке те изруча!" После ми трекна, дека она пойде навам, а това, дека грухти иде отсам. "Глиган ще е - мисля - и ако он не ме смуши на кайма, тогава белки вуците ке дойдат да ме здават"
Гледам низ пато, а пуста земля га че се тресе. "Не е глиган - думам - мечокът е пошел навам."
А то ни глиган, ни мечок, а те тая влахкиня - и дядо Коле посочи с поглед Марицика.
- Виде ме, па писна, юрна се назад и катурна момчето.
...
Много пъти съм виждал следи от мечки в този район. По пътя от заслона нагоре към кантона има доста малинажи. Винаги са огазени и често са ядени. Много характерно ги ядат - заедно с клонките Ама най-страшните зверове в района са овчарските кучета в подножието на Ибър през лятото... особено като обединят усилия...
Те ловджийските патрони може и да са по-опасни. Глобите и наказанията не са спрели никой в България до сега, според мен. Такива има и за ловене и убиване на змии, костенурки, жаби, но нали знаете....
Също има глоби за хранене на животни в междублоковите пространства, 250-500 лв и все тая. Хайде да не подхващам други известни глоби, че ще оцапам темата. Знаете ги.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Апр 16, 2013 9:32 am
Emil
Ще си позволя да спомена за стръвница, която надявам се вече спи.
Мой приятел е пазач на Саръ Гьол и мечката му отнесе две кучета, като едното като го е дръпнала се е скъсал нашийника.
Само сачули как квичало и докато тръгнат след мечката тя избягала с кучето някъде надолу.
Останалите умирали от страх със свити опашки отдолу.
След няколко дена падна първия сняг и той каза, че тя е слязла надолу. Това трябва да беше преди два месеца.
Предполага се че напролет золумите ще продължат. Може и да е оная, където я има на запис бягаща от Мусала към Иречек.
Ако е яла куфтаци в боклука, да е тръгнала по кривия път.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети