хижа Преспа?
Има ли х.Преспа? На картата има, но така и не видях пътека към нея, колова маркировка има, но не е никак за вървене покрай нея.Любопитна съм просто...
_________________ Всичко е възможно.
Чет Авг 15, 2013 8:08 pm
Алекс.Йо
И аз съм се чудил много пъти за тази хижа. Минавал съм десетки пъти около нея,но така и не съм се интересувал дали съществува.
Чет Авг 15, 2013 10:27 pm
dido
Има я, изглежда добре уредена, твърде вероятно е частна - минах преди няколко години покрай нея, пътьом за Камен дел.
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Авг 15, 2013 11:53 pm
Liubitel
Дидо моля те обясни как се стига до нея.
Пет Авг 16, 2013 9:41 am
Antoon
Като тръгнеш от Голи връх/Алеко по платото към Камен дел по коловете имаш едно малко слизане надолу и после качване. Тази падинка е началото на Драгалевската река, която надолу минава покрай Кумините. Та като започнеш лекото изкачване надясно се отбива черен път. Тръгваш по него, той прави две три завойчета и след десетина минути си при хижата. Положението там го е описал Дидо.
Има и друг вариант, той е за по-напреднали. Като пресечеш Драгалевска река под Кумините, почти веднага има неизползвана и обрасла пътечка вляво и нагоре. До нея може да се стигне и по друга пътечка, която се отбива също наляво, но на към 200 м. по-нагоре. Така слялата се пътечка започва да катери през брезички и някакви високопланински върби много стръмния склон от дясно на реката (гледано от долу на горе), но далеч от нея. Има опасност от подхлъзване по тревата. В един момент се стига до борова гора. Там пътеката вече е по-ясна, има и някакви самоделни марки тук таме. Минава се през още една-две полянки и все през боровата гора се стига до хижата от долната й страна. Пак повтарям, този вариант е за хора, които не се притесняват от стръмно и от ходене без пътеки (или поне търсене на изчезващи пътеки).
Пет Авг 16, 2013 9:55 am
Liubitel
[img]https://lh4.googleusercontent.com/-MwYj-YGOJ1o/UibMBtNYNmI/AAAAAAAAANU/OEtg_J6CFto/w640-h480-no/%25D0%2592%25D0%25B8%25D1%2582%25D0%25BE%25D1%2588%25D0%25B0+%25D0%25B2+%25D0%25BE%25D0%25B1%25D0%25BB%25D0%25B0%25D1%2586%25D0%25B8+045.jpg [/img]
Ей това е х.Преспа, пътьом я зърнах.Друг път повече
Пет Авг 30, 2013 9:55 am
Christine
Хижа Преспа все още излежда добре поддържана. До нея се стига по царски път от Платото. На мен ми е много по-интересна пътечката покрай Драгалевска река, която слиза до Комините. В малко по-сухо време ще я потърся.
Вто Юни 01, 2021 12:12 am
Сотиров
Интересувате се от хижа "Преспа"? Ами обадете се на нейния собственик г-н Ивайло Палмов! Най-вероятно той ще Ви отпрати с една майна, ако не и с бой. Защото "хижата" е частна собственост, а тя, частната собственост, както се знае, е свещена и неприкосновена. През 1977, както ни съобщава справочникът за хижите в България, тя е била собственост на "Деспред" и е била "масивна, красива двуетажна сграда, водоснабдена, електрифицирана и канализирана. Капацитетът ѝ е 30 места в стаи с по 3, 6 и 8 легла. Има туристическа кухня и столова с 30 места, занималня. Хижата е отворена целогодишно и приема туристи." В началото на 80-те години, когато бродех по планините с дъщеря ми, тогава на 3-4, се отбихме en passant и от любопитство попитах можем ли да преспим и да хапнем, отговорът беше: "Ама, разбира се, заповядайте!". Когато в началото на 2000-те минах вече с внуците, отговорът беше недвусмислената физиономия на охранителя: "Разкарай се, бе, досадник!". Разбира се, хижа "Преспа" е само една бримка от тоталното ограбване на туристите с най-разнообразни приватизационни трикове. За да не навлизам в специалната тема за днешното състояние на хижите на Витоша - защото четивото може да предизвика само сълзи и стиснати юмруци, прочетете Справочника за раздела в Витоша, па го умножете за цялата България. Прочее, някой помни ли, че било имало туристически спални в самата София, в които бедни ученичета от провинцията са могли да преспиват за стотинки? Ами четете!
Иначе пътеката от Платото през Преспа е съвсем ясна и заслужава да се мине по нея. Извежда директно на Комините. В обратна посока е доста стръмна и изисква взиране за началото ѝ. Ако сега минете по нея, вероятно ще видите цъфналите диви перуники под скалите на Комините. По-късно ще видите витошките божури и, ако никой не ги е обрал, жълтите кремове. Есенес пък ще берете боровинки, най-вече червени. Но не и цветята, както се разбираме!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети