Някои ? относно маршрута Рибарица-Вежен-Ехо/К.стена-Рибарица
Този уикенд сме замислили да направим едно ходене (да даде Господ да спре да вали до тогава ) от Рибарица през Вежен, Ехо, Козя стена и да се върнем на Рибарица, където ще е колата. Интересува ме обаче една ли е пътеката от Ехо към Рибарица, как е като маркировка и има ли алтернативни варианти?
Гледам по BGMountains - зелената маркировка, която излиза на източния край на Рибарица, ОБАЧЕ - почти успоредно на нея се движи нещо, което прилича да е като черен път (западно от маркираната пътека, по Ръждавото било и тръгва от Кавладан). Има ли такова нещо реално, лесно проследимо ли е и става ли от там да слезем, като не познаващи района?
Идеята ми е, че така излизаме на Стара Рибарица и по-близо до колата, която най-вероятно ще е оставена някъде на отбивката на Заводна, от където в петък следобяд ще драснем към Вежен. А в неделя ще ни е притеснено с времето, тъй като ще гледаме по-овреме да се приберем до Варна, затова ми се иска да спестя малко "маане на крачоли" из тази дълга Рибарица. Та с две думи - от къде ще ми препоръчате да слезем от х.Ехо до селото (ако все пак има повече от един разумен вариант)?
Последната промяна е направена от Yan4o на Сря Сеп 17, 2014 1:37 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Сря Юни 18, 2014 2:00 pm
НИКОЛАЙ Т.
Има пътека през Ръждавото било,Кокуй и Кавладан до Ехо.Не я препоръчвам,защото е затворена,неподдържана и маркировката е много стара и на места липсва.Минавал съл по нея от Рибарица до Ехо ,но съм вървял почти само по гпс-а.Ако имаш гпс мога да ти дам трака по който сме се качили.
Последната промяна е направена от НИКОЛАЙ Т. на Сря Юни 18, 2014 7:59 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Юни 18, 2014 3:01 pm
EXIIIT
ИМА ПЪТЕКА ама е стара и никой вече не ходи по нея. Маркировката/ доколкото е оснала/ е рядка и ако не си минавал ще се объркаш.
всъщност вече са отговорили над мен
Сря Юни 18, 2014 3:15 pm
zezo
Пътека с много добра маркировка започва от ловното стопанство. Проблемът е, че отбивката за него е извън Рибарица по пътя за Шипково на около час път пеш от разклона за Заводна по главната улица на селото.
Сря Юни 18, 2014 3:20 pm
НИКОЛАЙ Т.
Сега погледнах картата,това което си видял е точно тази стара пътека за Ехо.В началото тя съвпада с черен път,като в последствие се отделя от него и продължава като пътека.
Има пътека през Ръждавото било,Кокуй и Кавладан до Ехо.Не я препоръчвам,защото е затворена,не поддържана и маркировката е много стара и на места липсва.Минавал съл по нея от Рибарица до Ехо ,но съм вървял почти само по гпс-а.Ако имаш гпс мога да ти дам трака по който сме се качили.
Класна пътека беше, ако помниш според местните, които ни напътстваха "ейййй там като се качите следва само равно до самата хижа"!
Иначе слизането бе особено паметно, ако се сещаш.....
Към yan4o! Качването оттам е, около шест часа и определено пътеката през Кукуйдере не е от най-приятните!
Че какво и е на пътеката по Ръждаво било. Че даже и на слизане при това. Не можеш се обърка. Пък и да се объркаш слизаш на ляво или на дясно и за кратко си или до Стара Рибарица или до Черната река. Маркираните пътеки от Ехо на север са само тези. За повече инфо - виж линка по-долу
Чет Юни 19, 2014 2:41 pm
Лебовски
Здравей,
Писах ти на лични, ако не те затруднява, да хвърлиш насам GPS трак-а
НИКОЛАЙ Т. написа:
Има пътека през Ръждавото било,Кокуй и Кавладан до Ехо.Не я препоръчвам,защото е затворена,неподдържана и маркировката е много стара и на места липсва.Минавал съл по нея от Рибарица до Ехо ,но съм вървял почти само по гпс-а.Ако имаш гпс мога да ти дам трака по който сме се качили.
Чет Юни 19, 2014 5:04 pm
Yan4o
Благодаря на всички за отговорите и съветите .
Обаче засега отлагаме ходенето, няма да е тази седмица, че с тези дъждове... да не ни разваля кефа от приятния маршрут. Някой следващ уикенд...
Чет Юни 19, 2014 5:15 pm
Лебовски
Ние ще рискуваме този уикенд Събота го дават леко дъждовно, но неделя ни очаквало само слънце (дано!)
Чет Юни 19, 2014 6:46 pm
Yan4o
Връщам се към темата си от юни, когато пропадна ходенето, тъй като тези 3 почивни дни смятаме да го направим вече.
За слизането от към х.Ехо (то реално ще е от х.Козя стена) към Рибарица ми е ясно вече положението с пътеките.
Имам питане обаче за качването към х. Вежен. Там обичайният маршрут също ми е ясен - по пътя на Заводна и на едни мостове се хващаше гората в ляво, по маркировката. Ходил съм го, макар и преди 11 години. Обаче тия дни четох (в няколко пътеписа - във форума и другаде), за още една пътека, МАРКИРАНА, която върви по рида Царичина и се събира с онази другата на Дудкова поляна, малко преди хижата. Доколкото разбрах тази пътека е по-обзорна, минава и през връх Голяма Шаля и сякаш ми се струва по-приятния вариант за качване до х. Вежен.
Някой може ли да ми каже:
1: Лесно ли се намира мястото, от което се хваща тази пътека, т.е. където се напуска пътя? Доколкото гледах по картата, би трябвало това да е на около 1.5-2 км след табелата за начало на парка? Има ли опасност да не забележим и да подминем мястото?
2: Лесно проследима ли е към момента пътеката? Вярно , че като е по-рида не би трябвало да се обърка човек, знаейки в каква посока да върви, но да питам все пак .
И последно:
Тъй като ще слизаме към Рибарица по долината на Черната река, явно ще трябва да потрамбоваме доста по асфалта, докато стигнем до разклона за Заводна, да си приберем колата и в тази връзка - наистина ли няма читава пътека от към Стара Рибарица за рида Царичина, т.е. да се излезе около вр. Голяма Шаля и на коментираната по-горе пътека? Четох в някои по-стари теми за опити да се открие такава пътека, но май все е на ядец . Освен ако наскоро не е разчистена някоя? Определено ще е много по-удобно, ако може да се остави колата на Стара Рибарица, за да се направи това завъртане през Вежен и Ехо. Но ако пътеките са тип 'глиганинг', явно не са подходящи за не особено запознати с района, като нас.
Благодаря предварително за всички съвети и напътствия. Ако някой има път през посочените хижи този уикенд - може да се засечем горе.
Качването към рида Царичина може да стане по два начина. По-лесния е по Екопътека Царичина. Започва няколко км след началото на парка по река Заводна в м.Нефтохима. Като излезеш горе на билото на ляво продължава пътеката към Голяма шаля, а на дясно по рида към хижата. Върви се основно по билото, но на места се слиза и по левия склон. Излиза се на поляната, където излиза и синята маркировка от Заводна през Данчова бичкия.
Има още една пътека, която се качва от към Стара рибарица на Голяма шаля. Маркировка там не чакай - няколко стари табели и толкоз. Пътеката тръгва от моста който е преди големия комплекс в края на Рибарица. Покрай дерето, през сечища се излиза на едно ребро, завива се на ляво и се излиза в подножието на Голяма шаля. Тази пътека може да се хване и от изоставените рибарници, които са в селото. Върви се по дере, после с изкачване в ляво се излиза пак на това ребро. Нагоре по Стара рибарица всички други пътеки вече ги няма. Когато обхождах местността миналата година в търсене на пътеки правеха просека/черен път с булдозер от Голяма шаля надолу към поляната преди Кривото дере. Това е като се тръгне нагоре по Стара рибарица след комплекса в дясно има голяма поляна. От татък реката и нагоре. Пътят сигурно вече е готов (този черния).
Но ако ще слизате по Черната река, пак ще си трамбовате доста, щото Заводна е след два рида на запад. Ако се качите по Стара рибарица на Царичина става по-близо. Но пътеката беше много калпава и добре, че тези с булдозера ни упътиха. Иначе и нея щях да игнорирам. Успех
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети