Автор |
Съобщение |
Plamen К
|
Връх Ботев - 100 г. от първото изкачване |
|
Според тази информация на ТД"Орлово гнездо" - Казанлък, връх Ботев е бил изкачен за първи път преди сто години на 6 септември. Вероятно става въпрос за първото документирано изкачване.
"Осем представители на ТД "Орлово гнездо" участваха днес в проявата посветена на 100 годишнината от първото изкачване на връх Ботев. Маршрута на групата беше: местност Паниците - по зимната маркировка - заслон Маринка - връх Ботев - хижа Рай - местност Паниците. В изключително дъждовно, ветровито и студеничко време Казанлъшките туристи бяха първи на върха. Малко по-късно се изкачиха и колегите от Петрич и Троян, които бяха организатори на събитието. След топъл чай и добри думи, представителите ни поеха надолу. Дъждът спря и гледките около райското пръскало бяха невероятни. В 19.00 часа всички се прибраха в Казанлък."
На следващия ден - неделя, времето даде мегдан за един излет нагоре:
Всички снимки от прехода са тук
.
|
|
|
Пон Сеп 08, 2014 3:03 pm |
|
|
Dimo Kolev
|
|
|
Пламене този мост на 43 снимка да не би да е над реката след която е Бозалъктепе и се излиза на пътя за Ботев. Ако знаеш колко я обикаляхме докато намерим от къде да я пресечем. Накрая имаше събуй-обуй
|
|
|
Пон Сеп 08, 2014 3:27 pm |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Там е Димчо,нов е и при последното ни ходене до Пенчовското минахме по него.Горе на завоя имаше един от парковата охрана и той ни каза за него.
|
|
|
Пон Сеп 08, 2014 4:00 pm |
|
|
Dimo Kolev
|
|
|
|
|
Там е Димчо,нов е и при последното ни ходене до Пенчовското минахме по него.Горе на завоя имаше един от парковата охрана и той ни каза за него. |
Браво за моста. Адашът ти значи този път сух е останал
|
|
|
Пон Сеп 08, 2014 4:02 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5851 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
Re: Връх Ботев - 100 г. от първото изкачване |
|
|
|
Според тази информация на ТД"Орлово гнездо" - Казанлък, връх Ботев е бил изкачен за първи път преди сто години на 6 септември. Вероятно става въпрос за първото документирано изкачване. |
Сещам се за поне едно по-ранно (28 юли 1897 г.) изкачване на Юмрючал, по онова време Фердинанд, а днес Ботев, документирано от Иван Вазов тук. В същия пътепис се споменава и едно още по-ранно изкачване:
"Насред поляната е забита грубо издялана плоча с надпис за спомен на посещението Юмрючал от н. ц. в. княза (25 юни 1888 год.). Камъкът е турен от Калоферската община, която в чест на събитието е и прекръстила Юмрючал на Фердинандов връх."
|
|
|
Пон Сеп 08, 2014 5:58 pm |
|
|
Plamen К
|
|
|
|
|
|
Според тази информация на ТД"Орлово гнездо" - Казанлък, връх Ботев е бил изкачен за първи път преди сто години на 6 септември. Вероятно става въпрос за първото документирано изкачване. |
Сещам се за поне едно по-ранно (28 юли 1897 г.) изкачване на Юмрючал, по онова време Фердинанд, а днес Ботев, документирано от Иван Вазов тук. В същия пътепис се споменава и едно още по-ранно изкачване:
"Насред поляната е забита грубо издялана плоча с надпис за спомен на посещението Юмрючал от н. ц. в. княза (25 юни 1888 год.). Камъкът е турен от Калоферската община, която в чест на събитието е и прекръстила Юмрючал на Фердинандов връх." |
Точните науки са били на почит и по онова време:
"Съществува в Калофер предание, че дълго време се не знаело този връх ли или Юмрючал е по-висок. Някои любопитни, за да разберат това, прибягнали до едно нехитро средство: забучили въз пръти на двата върха главите на два скоро заклани вола и следили коя по-напред ще се увонее. Увоняла се първа главата въз Кадемлия и тя била призната за по-ниска.
Юмрючал има 2383 м над морето."
|
|
|
Вто Сеп 09, 2014 11:47 am |
|
|
ieronimus
|
|
|
|
|
|
|
"Насред поляната е забита грубо издялана плоча с надпис за спомен на посещението Юмрючал от н. ц. в. княза (25 юни 1888 год.). Камъкът е турен от Калоферската община, която в чест на събитието е и прекръстила Юмрючал на Фердинандов връх." |
Голямо удоволствие ми достави пътеписа на Вазов, за което благодаря на Ведрин.
Излиза, че и те са се изгубили.
Т.е. нищо ново под слънцето, но описанията на Балкана ме върнаха там.
Апропо-Меренето на върховете го бях чувал от бай Кольо Мазалатски, Бог да го прости.
Тъй ги мерили каракачаните, ама със заклани агнета
|
|
|
Вто Сеп 09, 2014 8:35 pm |
|
|
Balkandjiq
|
|
|
|
Тва ми се види бая съмнително измерване,щото винаги може да дойде мечкята и да изяде измервателните прибори...
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
http://hubavetz.com/ |
|
|
Вто Сеп 09, 2014 8:40 pm |
|
|
ieronimus
|
|
|
|
|
|
Тва ми се види бая съмнително измерване,щото винаги може да дойде мечкята и да изяде измервателните прибори... |
Цитирах, съмнително е .
|
|
|
Вто Сеп 09, 2014 9:07 pm |
|
|
corbin
Регистриран на: 27 Сеп 2010 Мнения: 84 Местожителство: София, България |
|
|
|
И преди съм чувал историята за двете телешки глави... Може и да има нещо вярно!
|
|
|
Сря Сеп 10, 2014 1:29 am |
|
|
Plamen К
|
Отново натам ноемврийско - над мъглата и над суетата. |
|
По Ботев, съвсем тривиален маршрут, но слизането по подсичащата Параджика пътека ми беше за севте и гарнирано с няколко дози мъгла в ниското беше повече от приятно:
Линк към албума
.
|
|
|
Сря Ное 19, 2014 8:33 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
В Стара планина снегът се е стопил?
|
|
|
Чет Ное 20, 2014 12:34 pm |
|
|
Balkandjiq
|
|
|
|
Не бой се.Снощи наваля малко нов.Гледам че около Говедарната и Почивалото(сиреч-около 1000м.н.в.) нагоре почва.Но на петна,слаба работа.На 1000м.н.в. едва ли е повече от 2-3пръста сигурно...Нормално за ноември.
|
|
Чет Ное 20, 2014 1:20 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Начлото на декември имам малко отпуска да ползвам и ми се минаваше от Калофер до Карлово през Райското пръскало. Но може да съм с неопитен придружител и ми се иска да няма сняг.
|
|
|
Чет Ное 20, 2014 3:32 pm |
|
|
Balkandjiq
|
|
|
|
Сега засега мисля че няма да имаш абсолютно никакви сериозни проблеми откъм снежна покривка.Имай впредвид обаче че между 30ти и 5ти може да има още някоя снежна обстановка и да натрупа и повече и вече да стане проблем.Става въпрос за след 10-15дни,а всякакви подобни прогнози са просто гадаене.Обикновено около тия дати почти всяка година има зимни включвания,но не е гаранция.Като че ли по-скоро тази година няма да има,но знае ли се...Сега засега от средата на идната седмица ще се изясни в Балкана,ще спрът валежите и ветровете и поне до 29ти ще преобладава слънчево и ясно време,без особени ветрища, но по-хладно от това с което свикнахме през изминалите две седмици.
P.S.Като погледнах последната информация-със сравнително голяма доза вероятност ясното,слънчево и хладно време в Балкана,което ще се настани от средата на идната седмица ще се задържи и след 29ти,вероятно до Никулден.
|
|
Чет Ное 20, 2014 4:37 pm |
|
|
|