Здравейте, този уикенд ще се качим до връх Ботев през Паниците и хижа Рай (преспиване на качване).
Въпросът ми е следният:
След като се качим, кой маршрут е по-подходящ за обратно - през заслон Маринка или през заслон Ботев?
За този през заслон Ботев четох, че е по живописен, но по-дълъг. Дали е възможно в рамките на един ден да се измине х. Рай, връх Ботев, заслон Ботев , х.Рай, Паниците или ще е необходими втора нощувка на хижата?
Да вметна, че сме средна ръка планинари - нито много печени, нито тюфлеци .
Много благодаря предварително за вашите мнения !
П.С. Има ли проблем с колите, които остават без надзор долу на поляната?
Сря Авг 27, 2014 4:26 pm
Митак
Възможно е.
Все пак тръгнете по-раничко и не се мотайте излишно.
За колите не ми е известно да има проблем на Паниците. То там вилички и бунгала много, има хора постоянно.
Сря Авг 27, 2014 4:34 pm
morro
Мите, благодаря за бързият отговор !
Все пак ти кой маршрут би предпочел ?
Не се наказвайте. Това бързане и надпревара с времето си е хамалогия от ,която нито ще се нагледате на красоти , нито ще се почувствате добре след като се върнете до Паниците . Аз лично бих се върнал през заслон ,,Маринка,, Колкото до колите , моята седя три дни преди около две седмици. Нямах проблем.
Сря Авг 27, 2014 9:11 pm
НИКОЛАЙ Т.
Колите ги оставете някъде до сградите в които има хора и кучета.Случвало се е да има проблеми , но много рядко.Ако изберете маршрут : Тарзановата-Ботев-з.Ботев-Баш мандра-Рай-Паниците си е към 9-10 часа без почивките.Ако не сте свикнали на дълъг път, не си го причинявайте ,макар,че това е по- обзорния маршрут.Ако изберете Рай-Ботев-Маринка- Параджика-Паниците е около 6-7 часа.Ако може да спите и втора вечер на Рай,изберете първия маршрут.Така ще имате време да прескочите и до Големия Доньов водопад (Хайдушката воденица),че и до Големия Джендемски водопад.Поне аз така бих направил.Успех и пишете какво сте направили.
Сря Авг 27, 2014 9:26 pm
НИКОЛАЙ Т.
Иво , аз лятната Баш мандра-Рай я предпочитам пред Ботев-Параджика.Мен ако питаш бих го направил така:Рай-Ботев-з.Ботев -Баш мандра-Хайдут тепе-Големия Джендемски-Големия Доньов-петолъчката-Равнец-Белчу-Чуфадарица-Калоферски манастир със спане на палатка втората вечер на Хайдушката воденица.
Последната промяна е направена от НИКОЛАЙ Т. на Сря Авг 27, 2014 10:56 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Авг 27, 2014 9:40 pm
НИКОЛАЙ Т.
Да тя е и макар,че е по- ниско има по нея водопадчета,вижда се до някъде Джендема, а от среща се вижда Равнец,Белчу и Чуфадарица.Въпрос на виждане.Хайде някой път да те водя на там и се надявам да го оцениш тоя маршрут.Сега видях какво си написал.Пътеката от заслона не стига до петолъчката,а по рано се откланя на ляво за Баш мандра.
Последната промяна е направена от НИКОЛАЙ Т. на Сря Авг 27, 2014 9:47 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Авг 27, 2014 9:44 pm
НИКОЛАЙ Т.
Така е,през Параджика е по-късо растоянието.Ако минат от там могат за утешение да слязат да видят Сухото пръскало.Макар,че водата сега е малко,все пак е 90 метров водопад и си заслужава.
Слушайте Николай. Той там тези водопади ги е изтръшкал по стотина пъти. Лятната пътека си е приказка. Не че и през Параджика не е красиво, ама ще вземе да падне мъглата и край с гледките.
Иво , аз лятната Баш мандра-Рай я предпочитам пред Ботев-Параджика.Мен ако питаш бих го направил така:Рай-Ботев-з.Ботев -Баш мандра-Хайдут тепе-Големия Джендемски-Големия Доньов-петолъчката-Равнец-Белчу-Чуфадарица-Калоферски манастир със спане на палатка втората вечер на Хайдушката воденица.
Аз си харесах този и живи и здрави сега Септември ще го пробвам.
А времената горе долу какви са ако го направя с една нощувка на з.Ботев.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Чет Авг 28, 2014 7:23 am
НИКОЛАЙ Т.
Бая ходене си е за един ден.Ако не се моташ много и намалиш почивките,може да успееш.Имай в предвид,че денят става все по-къс. Ако не се отбиваш на Джендемския и на Доньовия ще го направиш без проблем,но губиш от хубостите на Джендема.
Последната промяна е направена от НИКОЛАЙ Т. на Чет Авг 28, 2014 3:24 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Авг 28, 2014 8:40 am
ralica_peneva_
A за Доньовия водопад от къде се стига? В интернет има много постна информация за него (което от една страна е добре, тъй като колкото по-малко хора има, толкова по-приятно е за мен )?
_________________ "Хубава си, татковино,
име сладко, земя рай,
сърце младо и невинно
за теб трепка, та играй."
?олите ги оставете н?къде до сградите в които има хора и кучета.?лучвало се е да има проблеми , но много р?дко.?ко изберете маршрут : ?арзановата-?отев-з.?отев-?аш мандра-?ай-?аниците си е към 9-10 часа без почивките.?ко не сте свикнали на дълъг път, не си го причин?вайте ,макар,че това е по- обзорни? маршрут.?ко изберете ?ай-?отев-?аринка- ?араджика-?аниците е около 6-7 часа.?ко може да спите и втора вечер на ?ай,изберете първи? маршрут.?ака ще имате време да прескочите и до ?олеми? ?он?ов водопад (?айдушката воденица),че и до ?олеми? ?жендемски водопад.?оне аз така бих направил.?спех и пишете какво сте направили.
ДА, АКО МОЖЕ КАЖИ НЕЩО ПОВЕЧЕ.
Чет Авг 28, 2014 10:23 am
НИКОЛАЙ Т.
Добре ще издам тайната: ) Месноста Хайдушката воденица се намира в основата на западния склон на вр. Хайдуттепе.Тя представлява малка полянка на водослива на Деридере и Башмандренска река.Заобградена е от склоновете на Хайдуттепе,Равнец и още едно ребро южно от Башмандра.Като се слезе на полянката и се погледне на запад на стотина метра се вижда Големия Доньов водопад.
Повече на ЛС,защото тези месности и водопади са извън маркираните маршрути.
Последната промяна е направена от НИКОЛАЙ Т. на Чет Авг 28, 2014 4:37 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Добре ще издам тайната: ) Месноста Хайдушката воденица се намира в основата на западния склон на вр. Хайдуттепе.Тя представлява малка полянка на водослива на Деридере и Башмандренска река.Заобградена е от склоновете на Хайдуттепе,Равнец и още едно ребро южно от Башмандра.Като се слезе на полянката и се погледне на запад на стотюкина метра се вижда Големия Доньов водопад.
Повече на ЛС,защото тези месности и водопади са извън маркираните маршрути.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети