ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Карлово-Баража-Дяволската пътека-хижа Равнец

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Карлово-Баража-Дяволската пътека-хижа Равнец
Автор Съобщение
martin555

Местожителство: Русе

Мнение Карлово-Баража-Дяволската пътека-хижа Равнец Отговорете с цитат
По кулинарните пътеки... Smile

Резерват Стара река над град Карлово ми запали фитилите преди години да започна да се занимавам с туризъм. Всяка година по веднъж на сезон, обичам да идвам и да снимам по поречието на красивото ждрело на резервата. Сега, през лятото дойде време отново. Само че, Делчо пусна мухата да се занесем нагоре с промишлено количество вратни пържоли, бира, салати и да представим туризЪма в друга светлина! Smile Отдавна не бяхме правили нещо лежерно, а и любопитството ми се засили от това, че ще проучим една интересна пътека - "Дяволската пътека", извеждаща до хижа Равнец. Компанията беше на ниво, остана и да допълзим на полянката на Баража над град Карлово! Ами, то си беше пълзене де, раниците определено изнемогваха под тежкото количество суровини, които замъкнахме по стръмната пътека! Smile

Качихме доста бири, които както знаех, ще се изстудят повече от добре в ледените води на Стара река! Smile И ги наредихме в готовност. Веднага направих асоциация с песента на Щурците - "Среща". Край реката редят се, редят се тополите, така де бирите... Smile

Катя и Чавдар започнаха да се занимават със салатата, след като с Чавдар и Делчо домъкнахме една камара материал за огъня. Ние с Делчо оттренирахме новият му метод за чупене на дебели дърва, които не може да се пречупят с крак, а именно с блъскане в голяма скала, каквато имаше в близост. Разхвърчаха се трески, що не се изпопребихме! Smile Катя направи много интересен клип, направо не е за показване! Smile

И запалихме огъня след като разпънахме палатките. Чавдар щеше да слиза да посрещне Мария по тъмната пътека. Ценен Другар беше тя, да не би нещо да се случи! Оказа се, че ще носи още бири нужни за правилното ни пребиваване в района! Smile По поречието на Стара река нахлу студ въпреки, че сме в средата на лятото. До огъня беше къде, къде по-приятно и уютно!

Докато чакахме Чавдар и Мария да пристигнат на челници, се възползвахме от готовата вече жарава. Изпекохме пипер и лук за салатата, Чавдар беше донесъл огромни селски домати, е нямаше такава вкусна салата, Катя и сложи овче сирене, настърга яйца, а Делчо пък извади от реката отлежала сливова в стъклено шише... В това време докато наблюдавахме живите въглени, под тях умело заровихме дузина картофи... Правихме всичко както е написано в дебелите книги! Smile Някои неща повторихме и потретихме, да не би да сме сбъркали нещо! Smile

Челниците на дружината осветиха тъмнината, казахме си, почва се! Smile Всичко беше готово, седнахме на големите маси под дебелите дървета, през короните на които светеха звезди. По едно време се оказа, че в смях и настроение, е станало един през нощта. Мен ми стана студено и си легнах, доста се бях натоварил!

Неусетно се събудих към седем. Беше ми топло цяла нощ и реших да се разхладя край реката. За какво го носех иначе и тежкият фотоапарат.

Палатковият лагер на сутринта. Народа спи сериозно, минаха няколко човека нагоре по пътеката.

Бях забравил за баницата, докато не я видях на скарата, която все едно не беше престояла без дърва цяла нощ. Такава баница не бях ял от години. Топла, хрупкава, въглените и придаваха онзи опушен вкус от жарта, който не може да се купи никъде! По едно време, въртяхме се, сукахме, баницата изчезна! Smile

Време беше да се захванем и с туризма, стига сме чревоугодничили! Smile В групата ни имаше нов гпс, който тествахме по "Дяволската пътека". Дяволската пътека се отделя източно от основната пътека Баража-х. Хубавец и след много стръмно изкачване отвежда до хижа Равнец, където мислехме да жарнем останалите мръвки и манатарките с мащерка, които набрахме по път.

Пътеката е обрасла, трудно проследима на места и не на последно място - много стръмна. С повече внимание обаче, се забелязват макар и избледнелите маркировки по дървета и скали.

Определено имаше нужда от спиране за по-дълги почивки! Smile Отсреща през клоните ясно си личат скалите на стръмният рид Сакарица.

Горски гъби по пътеката имаше в изобилие, излизахме често извън очертанията и, на хижата им видяхме сметката! Аз разбира се не консумирам горски гъби, принцип! На хижата се оказа, че сред тези вкусни манатарки са попаднали и една, две леко отровни брезовки! Който ги е брал да си признава бързо! Smile Опитаха се да ме съблазняват с аромата им, аз обаче не консумирам неща, към които нямам психологическо отношение, както е в случая...

Хижа Равнец, до която стигнахме в ранният следобед "възкръсва", след като Камен и Стайка, новите хижари са започнали да я стопанисват.

Личат си труда и резултатите на хора с желание да направят нещо, във всеки един детайл!

От цветната градинка.

През къщичките на брезите.

Украсата на стените.

Уютната кухня с пушещо коминче и къкрещи гозби...

Аз хубаво поснимах...

Трябваше обаче да се заемем с важната част от мероприятието в тези два дни! Smile

И почнахме. Smile Гъбите разнасяха аромат навсякъде, заразливаха се кой бири, кой коли! А пържолките плачеха, плачеха! Smile

Слизането в градът след подобни и хубави дни, е винаги трудно! Smile Жегата ни лъхна при слизане под 1000м.н.в., но спомените и приказната кулинарна природа още гъделичкат сетивата! Smile До скоро! Smile

Последната промяна е направена от martin555 на Вто Юли 29, 2014 2:55 pm; мнението е било променяно общо 4 пъти
Пон Юли 28, 2014 10:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
BateBorko

Местожителство: Враца

Мнение Отговорете с цитат
Е, няма лошо и в такъв вид туризъм.
Все пак сте се поразходили с раниците,
а не само с леки коли.
Поздрави!
Пон Юли 28, 2014 10:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
martin555

BateBorko написа:
Е, няма лошо и в такъв вид туризъм.
Все пак сте се поразходили с раниците,
а не само с леки коли.
Поздрави!

Поздрави Борко! Такъв туризъм правим изключително рядко, все се пребиваме, трябва и почивка! Smile палатка

Пон Юли 28, 2014 10:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

martin555 написа:
Такъв туризъм правим изключително рядко, все се пребиваме, трябва и почивка! Smile палатка

Аз пък си взех басейн Laughing
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1457778524478363&set=a.1408679199388296.1073741832.100007386883216&type=3&theater
Пон Юли 28, 2014 5:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
peca

Местожителство: Пловдив

Хижата наистина се е променила, незнаех нито за този навес нито за слънчевите колектори БРАВО!!
А това пътеката с жълта марка ли е ?

Пон Юли 28, 2014 6:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Balkandjiq

Брезовката (Leccinum scabrum) не е отровна и е доста вкусна гъба.Яж я спокойно.Като я счупиш месото леко почва да посивява-вероятно някой заради това те е заблудил че е отровна.
По тия места я има много-свалял съм по десет кила от нея за един ден.Панирана е отлична.

http://hubavetz.com/
Пон Юли 28, 2014 10:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Станислав

Мнение Re: Карлово-Баража-Дяволската пътека-хижа Равнец Отговорете с цитат
martin555 написа:
Хижа Равнец, до която стигнахме в ранният следобед "възкръсва", след като Камен и Стайка, новите хижари са започнали да я стопанисват

Тази неделя ли бяхте там? На връщане от Големите джендемски водопади и аз минах от там, но около 17:00 часа. Наистина, такива хижари рядко се срещат.

ПС - Снимките ти, както винаги, са великолепни!
Вто Юли 29, 2014 10:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

Dimo Kolev написа:
martin555 написа:
Такъв туризъм правим изключително рядко, все се пребиваме, трябва и почивка! Smile палатка

Аз пък си взех басейн Laughing
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1457778524478363&set=a.1408679199388296.1073741832.100007386883216&type=3&theater

Видях аз, ние още отлагаме, то лятото мина! Wink

peca написа:
Хижата наистина се е променила, незнаех нито за този навес нито за слънчевите колектори БРАВО!!
А това пътеката с жълта марка ли е ?

Точно тя, "душеизвадка"! Smile

Balkandjiq написа:
Брезовката (Leccinum scabrum) не е отровна и е доста вкусна гъба.Яж я спокойно.Като я счупиш месото леко почва да посивява-вероятно някой заради това те е заблудил че е отровна.
По тия места я има много-свалял съм по десет кила от нея за един ден.Панирана е отлична.

Вярно потъмня, ще имаме в предвид за по-натам! Поздрави! Smile

Станислав написа:

Тази неделя ли бяхте там? На връщане от Големите джендемски водопади и аз минах от там, но около 17:00 часа. Наистина, такива хижари рядко се срещат.

ПС - Снимките ти, както винаги, са великолепни!

Тази неделя, да, тръгнахме надолу към 16ч. Разминали сме се за малко. Сигурно е било хубаво в Джендема, а? Имаше ли много вода, то както вали редовно, май ще го пропусна това лято! Smile

Вто Юли 29, 2014 10:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

Като гледам по фън-шуй е било всичко! Very Happy

Вто Юли 29, 2014 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
martin555

mislesht написа:
Като гледам по фън-шуй е било всичко! Very Happy

Такава хармония претърпяхме, че два дни черният ми дроб ми се присмива! Tooth
Пътеката за хижа Равнец обаче, е голяма дивотия, колегата danin94 каза, че зимата са лазили към 3 часа по нея, Сакарица остава насреща като набереш височина, голяма красота е ! Smile

Вто Юли 29, 2014 2:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Пчелата Жужа

Въпрос към Balkandjiq:
Разказвали са ми, че в миналото, докъм 60-те години, през лятото карловци - също като Мартин и приятели - се изнасяли на колиби нагоре по Стара река. Извеждали и козичките, кучетата и прасетата. Мъжете през седмицата си работели в града, а в събота също се качвали при семействата си.
Ти чувал ли си такива разкази?
Вто Юли 29, 2014 2:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Balkandjiq

Е не е било чак толкова масово,както го описваш но наистина са се изнасяли нагоре.Било е въпрос на престиж да излезнеш на планина на колиба.Нещо като както сега да идеш в чужбина на море и да се фукаш после със снимките по фейсбук.
Дали са качвали прасета и кози-не знам.По принцип за прасето би било малко по-сложно,ако е угоено и много тлъсто,но козата ще хвърчи нагоре.Тук от Сопот до Говедарната едно време ги караха и връщаха всеки ден козите.Сутрин ги качваха,вечер ги сваляха.
Ако се вгледаш по пътя от Баража до хижа Левски ще видиш отстрани че има много порутени основи от каменни колиби.Примерно след х.Хубавец като продължиш 20метра и като погледнеш от отсрещния бряг на реката има две основи от такива колиби.
Най-мързеливите са ходили на Дембелхаане.Името красноречиво говори кои са ходили там.

Иначе са си се качвали хора с животни отделно за паша-овце,крави.Но те са си по овчарските колиби-като тая примерно на Конарското.Навремето е имало много колиби и на Ладжова Дупка.
Ама те не слизат-само през няколко дни някой се качва да им носи йедене.
Оня ден в съботата имаше такава тържествена процесия.300крави,10души,20кила ракия,20 двулитровки бира,буре вино,отделно йедене.Работникът ми и едно цигане одиха на тая процесия.Ама те си слезнаха на вечерта,само един кравар оставиха.Ходят качват ги,ядът и пият и на вечерта си слизат-само краваря е останал.И мене ме каниха за моабета да участвам,ама кат знам кво е време и не щях.
Цял ден одене-по дерето на Леевица понеже е тясно и няма как да ги загубиш кравите.Иначе ако ги пуснеш по широкото примерно по пътя на трактора толкова крави няма да ги намериш после из трънаците и мечката ша прави банкети.
На връщане беше свалило цигането една чанта манатарка-имаше една 2килограмова.И ги беше прало хубава градушка.

http://hubavetz.com/
Вто Юли 29, 2014 9:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Пчелата Жужа

[quote="Balkandjiq"]Било е въпрос на престиж да излезнеш на планина на колиба.

Да, в такъв аспект ми е разказвано.

Благодаря.
Вто Юли 29, 2014 9:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.