Извинявам се ако темата ми не е в точния раздел или е неподходяща като съдържание и не се вписва в стила на форума! Ако не е ОК, моля администраторите да я преместят/изтрият!
Във всеки случай, благодаря ви за вниманието и подкрепата!
Регистрирайте го в частна полза. По-лесно е и ще си спестите време, нерви, пари и бумащина. Ако пък нещата потръгнат в бъдеще и съберете повече работещи за каузата членове може да преминете в обществена полза. Обратното - от обществена в частна, не може според ЗЮЛНЦ.
Сдруженията регистрирани в обществена полза, за разлика от тези в частна, например, подлежат на вписване в централния регистър при Министерството на правосъдието, на ежегоден и текущ контрол, и прочее тежести описани в ЗЮЛНЦ (виж раздел II, чл. 45, 46 и 47). Съгласно глава трета от същия закон имат и куп други задължения - да речем задължение за водене на книги. Всички задължения описани в тази 3-та глава не важат за сдруженията в частна полза.
Законът не е толкова голям. Разпечатай го, прочети го внимателно, и прецени разликите. Та, както казах по-горе, помоему е по-добре да се регистрирате в частна полза. Пък ако нещата потръгнат може спокойно да преминете в обществена. да повторя, че обратното е невъзможно.
А каква ще е ползата да преминете от частна в обществена полза ще питаш? Да речем, според чл. 4: "Държавата може да подпомага и насърчава регистрираните в централния регистър юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност чрез данъчни, кредитно-лихвени, митнически и други финансови и икономически облекчения, както и финансирания при условия и по ред, определени в съответните специални закони". С една дума обществените сдружения имат повече инструменти за действие, но затова е нужен повече човешки работещ за каузата и целите ресурс, който не се знае дали ще имате.
Благодаря ти Speedy!
Четох закона, но все още трудно различавам нюансите в термините. Ще трябва да си го препрочета няколко пъти.
Предстои работа, във всеки случай признателен съм ти, че ми даде насока за размисъл.
Трябва ви един юрист и няколкостотин лева за регистрацията. Правите общо събрание от поне 9 члена. Избирате си председател и секретар и това е. Имам образци на всички нужни документи, ако ти трябват.
Нед Май 18, 2014 8:23 pm
kom
Алексйо написа:
Трябва ви един юрист и няколкостотин лева за регистрацията. Правите общо събрание от поне 9 члена. Избирате си председател и секретар и това е. Имам образци на всички нужни документи, ако ти трябват.
Супер. Ще съм ти много благодарен ако ми ги пратиш. Как би ти било удобно?
Speedy написа:
Ето, виж как се канализират нещата
Аз мога да ти услужа с някой примерен устав.
В нета разгледах няколко Устава и мисля, че имаме добро основа. По-скоро са ми интересни другите документи:
Има ли задължителни реквизити Учредителния акт? (Ако така се нарича)
Има ли други задължителни документи, които трябва да напишем ние преди регистрацията?
kom написа:
Алексйо написа:
Супер. Ще съм ти много благодарен ако ми ги пратиш. Как би ти било удобно?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети