Здравейте, купих си раничка за по-сериозни походи. Съответно раницата има метална рамка (на практика са 2 пръчки) която държи багажа назад и има опъната мрежа за вентилация. Проблема е че една от тия пръчки (или двете) са леко криви и горната част стои леко по-настрани, също вътре като я понапълня всичко отива малко настрана защото едната пръчица е по-навътре от другата. Като цяло няма опасност от скъсване, но някакси това ме притеснява, все пак 150лв за нова чанта и това да бъде така.... Засега пред мен стоят 3 варианта: 1. Да не пипам нищо; 2. Да изкривя пръчките сам; 3. Да се разправям с тези от които съм я купил, в случая store.bg, писах им мейл, отговориха ми бързо, отзивчиви са, но тия дни заминавам извън града и няма как да стане лесно тая работа. Кажете, според вас това има ли някакво значение и какво е най-добре да предприема? Ето линк към съответната раница: http://www.pinguincz.cz/en/product/walker-50/p-4358
П.П. Не съм опитен планинар, предстои ми първото екскурзионно, досега съм правил най-много еднодневни 10 часови походи с една 17л чанта и не съм имал проблеми.
Пет Юли 11, 2014 8:32 pm
Rincewind
Първо нагласи както трябва всички ремъци, за да се увериш, че проблемът не е в теб.
Ако нямаш опит в това отношение, напиши adjust backback/rucksack в Youtube, има достатъчно филмчета по въпроса.
Подреди правилно багажа в нея, защото и това е от значение. В тубата има материал и по тази тема.
Ако и след това раницата продължава да е "крива", върни я (ако не са минали 7 дни от датата на покупката) на доставчика, защото най-вероятно става дума за дефектен екземпляр, и:
1. Научи се, че раница никога не се купува онлайн, още повече от портали по всичкология като store.bg.
2. Вземи Pinguin Activent 48 или Pinguin Activent 55 - далеч по-добрият избор в сравнение с Walker-а. Цената им е на практика идентична. Официален вносител на марката е Магазин Яко.
Мерси за отговора, знам че проблема не е у мен, защото го открих точно когато я разучавах и откачих самата рамка и тези две "пръчки", както и да ги поставях после седяха на една страна. Защо са далеч по-добър избор? Не предоставя ли опънатата мрежа много по-добра вентилация?
Съб Юли 12, 2014 10:34 am
Sineva
Според мен здравите, дебели и меки колан, презрамки и гръб са по-важни от вентилацията. Правят натоварването по-лесно поносимо. Потенето не може да се избегне напълно. Предложенията на Rincewind ми изглеждат по-стабилни и удобни. Activent 55 е и с регулируем гръб, бих предпочел нея.
Последната промяна е направена от Sineva на Съб Юли 12, 2014 3:28 pm; мнението е било променяно общо 4 пъти
Съб Юли 12, 2014 3:06 pm
Rincewind
Sineva написа:
Според мен здравите, дебели и меки колан, презрамки и гръб са по-важни от вентилацията. Предложенията на Rincewind ми изглеждат по-стабилни и удобни. Activent 55 е и с регулируем гръб, бих предпочел нея.
+1
Взе ми думите от устата. Само като допълнение - по добро разпределение на пространството (вкл. скрити странични джобове), по-добра гръбна система на окачване, повече и по-удобни опции за закачане на "странични" неща - щеки, пикел, снегоходки, чували, шалтета, палатка и т. н.
"Дишането" респ. "запарването" е последната, ама последната грижа при избора на раница.
Вкъщи имаме Activent 55, фантастична раница е. Не запарва, впрочем.
Следващата ще е Activent 48, че нещо все повече поумняваме и все повече намаляваме обема на това, което носим със себе си.
Като цяло раниците на Pinguin са чудесни в съотношението цена/качество.
Представяне на Pinguin Activent 55
ПП Това:
Цитат:
точно когато я разучавах и откачих самата рамка и тези две "пръчки", както и да ги поставях после седяха на една страна
не си го признавай публично, особено пред търговеца
Еее, хора вие направо ме разбихте, тъкмо смятах че съм намерил перфектна раница защото аз се потя в повече при ходене, а и последното поколение на дойтер го гледах че е точно такова с опъната мрежа, ама той ми е над бюджета .Т.е. в крайна сметка според вас е най-добре да я върна и ако мога да взема друг модел?
Съб Юли 12, 2014 7:02 pm
Stanev
Абсолютно. Раница с мрежест гръб най-много до 35-40 литра.
_________________ "...Some people have systemathic approach on nothing..."
Съб Юли 12, 2014 7:14 pm
Rincewind
philipsfan06 написа:
Еее, хора вие направо ме разбихте, тъкмо смятах че съм намерил перфектна раница защото аз се потя в повече при ходене, а и последното поколение на дойтер го гледах че е точно такова с опъната мрежа, ама той ми е над бюджета .Т.е. в крайна сметка според вас е най-добре да я върна и ако мога да взема друг модел?
С мрежичка е, ако не се лъжа, Futura на Deuter. Останалите им еквиваленти на това, което търсиш, обаче, не са с мрежа на гърба (напр. за Act Lite 45+10 съм сигурен). И това не е случайно. Апропо, от по-големите Futura има доста мрънкане в мрежата, и то тъкмо заради това, че като ги напълнят с повечко тежест, хората започват да усещат осезаеми проблеми.
И да, съветът ми е да избереш различен модел, ако ще е Pinguin, някой от вече посочените.
ПП Ако така или иначе се потиш много, мрежичката няма да ти помогне. Бих казал, че ще си се потиш и без раница. Говоря от личен опит.
Благодаря много за отзивчивостта и информацията, само имам последен въпрос. Набутах в раницата колкото можах дрехи (тежки) за да имам някакво впечатление, значи най-много тежест усещам на кръста и на раменете отзад, самия гръб напипвам че мрежата е опъната но не усещам особено напрежение там, при другите чанти това голямо тегло би било разпределено равномерно по целия гръб, така ли? Възможно ли е мрежата да си върши работата?
П.П. Обмислям Activent 48.
П.П.2 Съжалявам че толкова питам и подлагам под въпрос просто не ми се разправя с който и да е бг магазин... че на кой му се?
Съб Юли 12, 2014 8:25 pm
Sineva
При раници над 35-40 литра сновната тежест трябва да се носи от кръстния колан, не от презрамките. При правилно регулиране те не бива да се впиват в раменете. Точно по тази причина раниците с по-масивни кръстни колани са по-удобни. Според мен би било най-добре да се опиташ да върнеш мрежестата и да вземеш Activent 55. Изглежда ми много сполучлив модел. Разликата в цената спрямо Activent 48 не е значителна, но за нея ще получиш по-голям обем и регулируем гръб с две вместо една шини.
Да, това с разделянето на багажа и подреждането му по определен начин го срещнах на много места в търсене на информация за мрежовидните раници (която в крайна сметка така и не открих). Да, презрамките не са се впивали в раменете, основната тежест беше на кръста. Като цяло някой от вас употребявал ли е раници с мрежовиден гръб и ако не, някакъв линк, дори и не на български за малко повече инфо за тях, защото нищо не можах да намеря, искам все пак да съм напълно сигурен преди да започвам някакви разправии с магазина.
п.п. също презрамките гледам за много по-дебели, как влияе това?
Съб Юли 12, 2014 9:02 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Аз имам раница с такава мрежа на гърба, aire contact / въздушен контакт. Раницата ми е на соломон и е доста лека. Много съм доволен като цяло от раницата, а конкретно за мнението ми за такъв гръб е положително - наистина по - малко се потиш, зад мрежата и раницата има пространство, което аз използвам за лятната или зимна шапка - много бързо и лесно мога да сваля или сложа коя да е от тях.
Има една особеност за раници с такъв гръб и това е, че те не се правят за носене на много багаж, т.е. ако смяташ да ти тежи раницата повече от да речем 12 кг значи по - добре си вземи с по сериозно и съответно по - тежко "окачване". Затова и няма раници с въздушен гръб с голям литраж.
Раниците с мрежа на гърба са за мечтатели, за хора, които не се презапасяват, не държат на кой знае какви удобства и ако пият пият ракия, а не бира защото много тежи
Моят скромен опит ме е научил - голяма=тежка раница - голям проблем(и малката раница може да тежи много), но всеки живее и се мъчи по свой си начин. Ти ще разбереш каква раница ти е най - подходяща след като я поносиш няколко сезона. Дано да уцелиш като мен от първият път. Моята е соломон вево 45.
Пон Юли 14, 2014 11:51 am
raider
Този меш на Соломона няма нищо общо с този на Дойтър или Пингвин,всички са различни ! На пингвините не съм фен затова няма да ги коментирам "лоши случки" неща да ги чувам. Соломонката си е готина . Както вече и други казаха раници с меш наистина спарват по малко но и са по кекави за което и при сериозните марки големи литражи с меш няма ! Друго характерно за меш раниците е че стоят малко като банан извити,което се получава от това пространство между раницата и меша, от там самата раница изглежда по голяма отколкото всъщност е, също вътрешното им пространство е някак тесничко . И аз да повторя колегата по горе , вентилацията е последната грижа при избор на раница
Мерси за отговора, знам че проблема не е у мен, защото го открих точно когато я разучавах и откачих самата рамка и тези две "пръчки", както и да ги поставях после седяха на една страна. Защо са далеч по-добър избор? Не предоставя ли опънатата мрежа много по-добра вентилация?
Да ти кажа, че проблема е точно в теб. Самата носеща конструкция се състои от две пластмасови части и две зигзагообразни метални пръчки. Обърни внимание, че пластмасовите елементи са с по четири дупки. Просто си вкарал едната метална пръчка във вътрешната дупка. Ако ще я връщаш оправи раницата, не е проблем с гаранцията. Носещата конструкция се сваля за да се изпере раницата. Просто ще станеш за смях, като твърдиш, че са ти продали дефектна раница. Раничката е удобна, но е малка за ползване зимно време.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети