Някои идеи за 5 дневен маршрут из Пирин?
Към края на месеца смятаме да направим едно 5 дневно ходене с няколко колеги (засега сме 4-ма) из Пирин и ми се ще да обсъдим няколко варианта как най-пълноценно да уплътним тези 5 дни, без да се налага да повтаряме никъде и да видим максимално от красотите на планината.
Двама души от групичката сме походили малко из Пирин, не ни е за сефте, а останалите ще са за първи път там. Ходим със средно темпо, не сме от бързо препускащите, но не сме и от най-пишман туристите , поне така си мисля, ходим и по Балкана що-годе.
5 нощувки сме планирали и тъй като пътуваме от Варна гледаме да съобразим и колата да е на удобно място , за да не губим време в началото и в края да се придвижваме.
Има засега 2 места, които държим да са включени в маршрута - х. Синаница и з. Тевно езеро. Останалото подлежи на обсъждане. На този етап предпочитаме да се придържаме към маркираните пътеки, не мисля, че мога да поема засега отговорността да водя хора извън тях. След още някое друго ходене и по-добро опознаване на района - може.
Това, което сме замислили като вариант е следното:
1 ден: пътуване и разстановане на х. Вихрен (удобно е и да се остави колата); тъй като ще пристигнем след обяда, а и пътят ни не е малко, не смятаме да правим преход, а да се "аклиматизираме" на хижата (свободно време).
2 ден: х. Вихрен - х. Синаница ; преходът не е дълъг, ще използваме да се качим и на вр. Синаница ; мислех за разнообразие да се пробваме от х.Вихрен към Кабата и от там през Хвойнати и Муратов да излезем на Бъндеришка порта, но четейки други пътеписи, ми се струва, че е проблемно минаването към Муратов и се придържам тук да не се пробваме по не маркираното, освен ако не ме убедите, че не е проблемно и си струва.
3 ден: х. Синаница - з. Тевно езеро, през Спано поле и Чаира (ако не се лъжа) и излизайки на Мозговишката порта. Лично аз съм много навит да мина през Дончовите караули , Бъндеришки чукар и Типиците, но както казах по-горе, не се наемам да водя и други хора, още повече, че не съм го минавал засега.
4 ден: Тевно - л. Краледворска порта - Попово езеро - Джангалска порта - х. Демяница; минавал съм го в обратен порядък, струва ми се че е един приятен преход за деня.
5 ден: х. Демяница - Тодорини езера (ев. вр. Тодорка) - Бъндеришки езера - х.Вихрен
6 ден: отпътуване към Варна.
В целия маршрут ми липсва само един преход, който също много исках да включа, но не му намерих мястото да го съвместя със задължителните Синаница и Тевно - х. Вихрен-з.Тевно през Типиците (тия Типици са ми влезли в главата, като фикс идея ). Мислех, струвах, не става без да повторим нещо.
Значи тръгването не е здължително от Вихрен, може и от Демяница, може и от Безбог, все ще намерим удобно решение за колата.
Та ако някой може да ми даде идеи за още по-приятен маршрут за тези 5 дни или за съвети кое можем да променим - отворен съм. .
Вто Юли 01, 2014 6:01 pm
dido
Ако Типиците са ти чак такъв мерак, 5 ден можете да го направите:
Ориентировъчно време?
Мерак ми е, защото не съм го минавал
Вто Юли 01, 2014 8:36 pm
dido
6-7 часа.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юли 01, 2014 8:40 pm
Yan4o
Мерси, dido, за идеята как да вмъкна Типиците.
Обаче ми се заформи още един вариант - да не ходим до Демяница, а да включим Беговица:
Вихрен - Синаница - Беговица - Тевно - Вихрен .
На Синаница не съм ходил, респективно не съм го вървял от там нито към Беговица, нито към Тевно и не знам кой би бил по-приятния маршрут. Може би първият си струва заради Чаирските езера (това което съм разглеждал по снимки)? Но пък ще ги видим отгоре минавайки към Типиците накрая...
Беговица - Тевно ми е познат, нищо особено не е, но дава възможност да качим Каменица - ако не се лъжа от Беговишки превал е по-лесното качване, нали?
Ако отпадне Демяница, отпада врътката през Попово ез. и Валявишките езера.
Дайте акъл кой вариант е по-добър, не съм ходил толкова много из Пирин, общо взето по веднъж съм минавал на повечето места и то не съвсем скоро.
"Да не се излагаме пред чужденците" - както се казва ...
Интересува ме точно маршрутът, посочен от Yan4o : Вихрен- Синаница-Беговица- Тевно - Демяница - Вихрен . Може ли да се осъществи с две нощувки? Дайте съвет
Много благодаря за отговора Dido !!!И аз от това се опасявах.....Всъщност частта от Тевно до Демяница ни е позната,/ миналата година преминахме Безбог - Демяница/ С три нощувки явно ще се получи. И понеже разбирам от всичките ти коментари, че познаваш добре Пирин, ти какъв маршрут би препоръчал /три-четири дневен/, за да се насладим максимално на страхотната природа. Средно добре сме тренирани
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети